Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πρώτη συνεδρία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ενέκρινε την 10η τροποποίηση του Συντάγματος, διαγράφοντας την παράγραφο 2 του άρθρου 7 που προβλέπει για τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής.
Υπέρ της ψήφισης τάχθηκαν 49 από τους παρόντες βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΕΛΑΜ.
Στο προοίμιο αναφέρεται ότι «η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος δικαίου που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητας αντιτίθεται ως θέμα αρχής στην επιβολή θανατικής ποινής».
Αναφέρεται ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, της οποίας ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής, έχει κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και το Διεθνές Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα.
Η παράγραφος 2 του άρθρου 7, το οποίο διαγράφεται «προβλέπει για τη δυνατότητα επιβολής θανατικής ποινής διά νόμου στις περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης, εσχάτης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές δίκαιο και αδικήματος τιμωρούμενου δια ποινής θανάτου σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο».
Σύμφωνα με το προοίμιο, η τελευταία φορά που έχει εφαρμοστεί η θανατική ποινή ήταν το 1962.
Μιλώντας ενώπιον του σώματος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρη Συλλούρης επεσήμανε ότι υπάρχουν 3 με 4 θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στη θανατική ποινή, προσθέτοντας ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.
Πρέπει να γίνει μια σοβαρότατη δουλειά και εμείς ως Βουλή θα πάρουμε μέρος του βάρους της ευθύνης, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, θα μιλήσουμε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών και με τον Γενικό Εισαγγελέα για να δούμε τι πρέπει να γίνει, είπε.
Ο εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, βουλευτής Γιώργος Γεωργίου εισηγήθηκε όπως όλες οι προτάσεις νομοσχέδια για τροποποίησης συντάγματος να ιεραρχούνται και επεσήμανε ότι υπάρχει «πανσπερμία τροποποιήσεων», οι οποίες δεν περιποιούν τιμή στη Βουλή.
Και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τάχθηκε υπέρ της θεσμικής ρύθμισης της κάθε τροποποίησης του Συντάγματος. Είπε πως η μη διαγραφή της παραγράφου 2 του άρθρου 7 «ήταν παράλειψη των προηγούμενων δεκαετιών».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης αν και ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδεχθεί τη σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προνοεί ρητά την κατάργηση της θανατικής ποινής. «Στέλνουμε το μήνυμα ότι τέτοια μέτρα δεν έχουν χώρο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», πρόσθεσε.
Την ανάγκη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκειμένου να ασχοληθεί με κάθε λεπτομέρεια με τη μελέτη του συντάγματος και των διάφορων προτάσεων έτσι ώστε να γίνει μια συνολική τροποποίηση του συντάγματος, επεσήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
«Η τροποποίηση του συντάγματος δεν παύει από το να είναι μια πάρα πολύ σημαντική πράξη», είπε.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το Κίνημα θα υπερψηφίσει την τροποποίηση, προσθέτοντας πως η πρόνοια αυτή ήταν σε πλήρη αδράνεια, αφού υπεράνω των προνοιών του συντάγματος είναι το κοινοτικό κεκτημένο.
Ζήτησε τη σύσταση μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στη Βουλή που θα επιληφθεί «μιας καλύτερης ποιότητας νόμων και αξιολόγηση υφιστάμενων ώστε να φύγουμε από την κακονομία που χαρακτηρίζει αυτό τον τόπο».
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη σύνοδο της Ολομέλειας ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης αιτιολόγησε την απόφαση του κόμματος να τηρήσει αποχή, λέγοντας ότι «θεωρούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, μελλοντικά, εάν το θελήσει και η Βουλή, να επιβάλει θανατική καταδίκη για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας εν καιρώ πολέμου».
«Να μην ξεχνούμε ότι δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαστε ούτε Σουηδία, ούτε Ελβετία. Είμαστε ένας τόπος ημικατεχόμενος με 40.000 Τούρκους στρατιώτες στην γη μας υπό την μόνιμη απειλή της Τουρκίας”, είπε.
Γρηγόρης Σάββα, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος