Κυπριακό: Πακέτο εκ περιτροπής με διασταυρούμενη ψήφο ξεκαθάρισε ο κατοχικός ηγέτης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά συνδέει τη διασταυρούμενη ψήφο με την εκ περιτροπής προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις διαπραγματεύσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και συγκεκριμένα της εκτελεστικής εξουσίας, η τουρκική πλευρά ξεκαθάρισε πως το θέμα της διασταυρούμενης ψήφου είναι πακέτο με την εκ περιτροπής προεδρία και με την εκλογή των υπουργών, που θα ψηφίζονται και από τις δυο κοινότητες.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως έχει εγκαταλειφθεί ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος να ψηφίζονται μαζί( single ticket). Κι αυτό ενώ γινόταν λόγος ότι υπήρξε επί τούτου σύγκλιση απόψεων. Ενημερωμένη πηγή ανέφερε πως στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, θεωρείται σημαντικό και από τις δυο πλευρές, σημειώνοντας παράλληλα πως για να ξεπεραστεί αυτή η διαφωνία θα πρέπει μια από τις δυο πλευρές να υπαναχωρήσει από τη θέση της, με ενδεχομένως κάποιο αντάλλαγμα.

Το θέμα αυτό δεν είναι το μοναδικό το οποίο χωρίζει τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση και αφορά τη διακυβέρνηση ενώ στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε το θέμα του Πρωτογενούς Δικαίου. Έχουν λάβει υπόψη τις παραινέσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Πίτερ Βαν Νούφελ, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αποδέχθηκαν πλήρως τα όσα τους ανέφερε, σημείωνε ξένη διπλωματική πηγή.

Ο κ. Βαν Νούφελ ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος πως για να καταστεί η συμφωνία Πρωτογενές Δίκαιο θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών. Αυτό, όπως είχε αναφέρει, είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Δεν είναι, πάντως, τυχαίο το γεγονός ότι σε μια από τις συζητήσεις που έγιναν για τη σχέση της Ε.Ε. με την Κύπρο και τις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατιδίων, υπήρξε έντονη αντίδραση του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζϊ.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης σε δηλώσεις του στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ δήλωσε πως «η απομόνωση που επιβλήθηκε στον Τουρκοκυπριακό ‘’λαό’’ αποτελεί μεγάλη αδικία». Ισχυρίσθηκε ότι «οι Tουρκοκύπριοι ήσαν φυλακισμένοι για χρόνια στην νήσο, αποσπάστηκαν από τον κόσμο και απομονώθηκαν από την διεθνή κοινότητα».

«Είναι καιρός να λήξει η απομόνωση αυτή και να λάβουμε την θέση μας εντός της διεθνούς κοινότητας. Ο μισός αιώνας απομόνωσης μας θα πρέπει να λήξει. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον στο οποίο να μπορούμε να ζήσουμε σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια. Μπορούμε να το πράξουμε αυτό, και μεταβαίνουμε στην Νέα Υόρκη με πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε την ίδια αποφασιστικότητα και στην άλλη πλευρά», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: