Κυπριακό: Μετά την Ελλάδα, ούτε η Βρετανία διεκδικεί ρόλο στις εγγυήσεις: Μόνη της η Τουρκία




Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις, όπως καθορίζονται πλέον μετά από την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit, απασχόλησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην πρώτη συνάντησή τους στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την κ. Μέι για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε τρεις πτυχές:

«Κατ’ αρχάς θέματα που άπτονται της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, θέματα που άπτονται της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Έγινε λεπτομερής παρουσίαση από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας της πρότασης που έχει υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έγινε επίσης εκτενής συζήτηση για τα θέματα εδαφικού και περιουσιακού και τη σύνδεση των δυο αυτών κεφαλαίων».

Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της οποίας έτυχαν από την Βρετανίδα Πρωθυπουργό οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κα Μέι ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις, καθώς και ότι επανέλαβε τη βρετανική θέση ότι δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης της ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οφείλω να αναφέρω ότι η κα Μέι γνωρίζει πολύ καλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και γενικότερα την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχει συζητήσει το Κυπριακό και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Βρετανίας να βοηθήσει είτε μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει παραδοσιακά στο Κυπριακό, ενώ είναι σημαντικό ότι επανέλαβε τη γνωστή θέση της Βρετανίας σε σχέση με τις εγγυήσεις ότι δεν διεκδικεί τον όποιο ρόλο εγγυήτριας δύναμης αλλά είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον όποιο ρόλο της ζητηθεί και από τις δύο κοινότητες», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αναφορικά με το Brexit και τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι συζητήθηκε η ανάγκη μετά από το πρόσφατο δημοψήφισμα όπως αυτές οι σχέσεις όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

«Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση και για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο που αναμένεται να αρχίσουν αφού η βρετανική κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και η ανάγκη όπως επιτευχθεί μία ομαλή μετάβαση πραγμάτων από τη σημερινή κατάσταση στη νέα δημιουργηθείσα κατάσταση», συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο για «εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων».

Στην αρχή της συζήτησης τους, η κα Μέι ευχήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «χρόνια πολλά» για τα 70ά του γενέθλια. Είπε επίσης ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται καλά και ότι υπάρχουν πολλά πάνω στα οποία η σχέση μπορεί να οικοδομηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κα Μέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σωστή λύση του Κυπριακού θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και οφέλη ασφαλείας για την Κύπρο, τους Κύπριους και όλη την περιοχή. Εξέφρασε δε την ελπίδα για ευτυχή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας όπου ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Γρηγόριο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη θερμή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την παροικία του Λονδίνου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί το βράδυ της Τρίτης από το Λονδίνο για το Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Ολάντ.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: