Καθαρά τουρκική “λύση” Κυπριακού, θρίαμβο της Άγκυρας, θέλει ο Ακιντζί εντός 90 ημερών




«Ειρηνευτική λύση είναι πιθανή στην Κύπρο εντός 90 ημερών αν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες και αποφασισμένες», δηλώνει ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η προθυμία, το πολιτικό κουράγιο και η αποφασιστικότητα είναι παράγοντες που μετρούν περισσότερο σε σχέση με τον παράγοντα χρόνο. Αν υπάρξει προθυμία και αποφασιστικότητα τότε 90 ημέρες είναι αρκετές για να επιτευχθεί συμφωνία», υποστήριξε.

Τόνισε επίσης πως από τα έξι συνολικά κεφάλαια έχει επιτευχθεί συμβιβασμός στα περισσότερα ζητήματα τεσσάρων από αυτά. Απομένουν το κεφάλαιο της ασφάλειας-εγγυήσεων και αυτό των περιοχών, τα οποία, κατά τον Ακιντζί δεν χρειάζονται τόσο χρόνο όσο τα της διακυβέρνησης ή το περιουσιακό.

Ο Ακιντζί χαιρέτισε επίσης σχόλια του προέδρου Αναστασιάδη με τα οποία καταβάλετε, κατά τον ίδιο, προσπάθεια προετοιμασίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να δεχτεί πιθανή λύση.

«Υπάρχει μια πολύ τολμηρή δήλωση του Αναστασιάδη στο Facebook με την οποία εξέφρασε ζητήματα που δεν είχαν αναφερθεί πριν ούτε από τον ίδιο. Θέλουμε όμως να δούμε αν θα συνεχίσει έτσι. Θα δούμε εντός 90 ημερών», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Αναστασιάδης και Ακιντζί προβλέπεται να συναντηθούν με τον γ.γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Ακιντζί πάντως είπε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά την συνάντηση της Νέας Υόρκης και μίλησε ξανά για πολυμερή συνάντηση με την συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας συνομιλούν. Οι συνομιλίες τους θα ενταθούν στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθούν και ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έιντε πήγε στην Αθήνα πρόσφατα και συναντήθηκε με τον Τσίπρα και τον Κοτζιά. Η Ελλάδα εμπλέκεται στη διαδικασία», είπε.

Επανέλαβε τέλος τη θέση ότι η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016 καθώς υπάρχουν, όπως ανέφερε, πολλοί κίνδυνοι το 2017. Είπε ότι οι τελευταίοι μήνες του 2016 είναι κρίσιμοι και αναφέρθηκε στις έρευνες για φυσικό αέριο και στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου το 2018, αλλά και στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Μιλώντας για το κράτος που προωθεί η Άγκυρα ο Ακιντζί αναφέρθηκε σε ένα ομόσπονδο κράτος με δύο συστατικά κράτη αλλά μια διεθνή ταυτότητα, μια κυριαρχία και υπηκοότητα.

Το ομόσπονδο αυτό κράτος θα κυβερνάται βάσει του νέου συντάγματος και οι λεπτομέρειες θα καθορίζονται από τα δύο συνιστώντα αυτό κράτη. Η εξωτερική πολιτική θα αποτελεί ομοσπονδιακή ευθύνη με την συμμετοχή των συνιστώντων κρατών.

http://www.hurriyetdailynews.com/cyprus-deal-possible-in-90-days-akinci-.aspx?pageID=238&nID=103952&NewsCatID=351

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: