Κατάθεση ψυχής: Ας γνωρίζουν όλοι ότι δεν ζητούμε επιείκεια, ζητούμε Δικαιοσύνη…




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάζω την αρθρογραφία σχετικά με τις διεργασίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και την επικείμενη τριμερή συνάντηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ενδιαφέροντα και σημαντικά τα όσα έχουν ως σήμερα γραφτεί. Ενδιαφέρον και σημαντικό θα είναι και το περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι γνωρίζοντας την λογική του Διεθνούς Οργανισμού δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα σχετικά με μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού.

Ανήκω στη γενιά που διαδήλωνε για δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού με το σύνθημα « Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια». Την εποχή εκείνη ερχόταν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο οποίο σπούδαζα ο διακεκριμένος Κύπριος πολιτικός και πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσσος Λυσσαρίδης και στις ομιλίες του ανέλυε τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και την σημασία τους στις προσπάθειες για την επίλυση του. Ισχύουν και σήμερα οι πτυχές αυτές. Οι ομιλίες του είχαν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση του συνθήματος « Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη Αμερικάνος δεν θα μείνει». Σήμερα θα προσέθετα και τους Κούρδους.

Όπως τόνισα και σε μία από τις τελευταίες ομιλίες μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 όπου έδωσα μάχες για το Κυπριακό, ενθυμούμενος και όλες τις προσπάθειες που είχαμε , τις περισσότερες φορές μαζί με τον τότε Σύμβουλο της πρεσβείας της Κύπρου στην Washington Άνδρο Νικολαϊδη όταν σπούδαζα και εργαζόμουν εκεί (1977-1979) , δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθώ από την θέση αυτή.

Όσες απόψεις και αν διατυπώνονται, όσες πιέσεις και αν ασκούνται, ας μην έχουμε αυταπάτες. Δίκαιη και Διαρκής λύση του Κυπριακού με τα Τουρκικά στρατεύματα στο νησί, με την υφιστάμενη ακόμα Πράσινη Γραμμή το τελευταίο διχαστικό τείχος στον κόσμο, το ζήτημα των αγνοουμένων ακόμη σε εκκρεμότητα και το θέμα των λεηλατημένων από την Τουρκία περιουσιών επίσης σε εκκρεμότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο όσοι υποστήριξαν το από κάθε άποψη απαράδεκτο Σχέδιο Ανάν το οποίο ευτυχώς απέρριψε με την ψήφο του ο Κυπριακός λαός.

Ενόψει της επικείμενης τριμερούς συνάντησης στα Ηνωμένα Έθνη, θυμήθηκα τον επίλογο μίας ομιλίας για τον Οργανισμό του φιλόλογου καθηγητού μου στο σχολείο πριν από 45 περίπου χρόνια . Είχε αναφέρει τότε ο καθηγητής μου:

«….τις ημέρες αυτές θα συζητηθεί στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το Κυπριακό. Ας γνωρίζουν όλοι ότι δεν ζητούμε επιείκεια ούτε μεροληψία, Ζητούμε δικαιοσύνη».

Η καταληκτική αυτή παράγραφος της ομιλίας του έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου. Και σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Δεν πρέπει να ζητούμε επιείκεια, ούτε μεροληψία. Πρέπει να ζητούμε ξανά και ξανά Δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αποδοθεί με ένα νέο, υποτίθεται βελτιωμένο σχέδιο τύπου Ανάν το οποίο θα εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα όσων θα το «φιλοτεχνήσουν» και όχι τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού που τόσα έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Και για την Δικαιοσύνη αυτή οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε τιμώντας και την μνήμη όσων έδωσαν την ζωή τους για τον σκοπό αυτό.

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: