Ίσως υπόλογοι για εγκλήματα πολέμου στην Συρία οι Ρώσοι διοικητές λέει ο Βρετανός ΥΠΑΜ




Οι διοικητές των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει να ελεγχθούν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου αν επιτέθηκαν εσκεμμένα στην οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον.

Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αεροπορική επίθεση εναντίον της πομπής των Ηνωμένων Εθνών στην υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών Ουρμ αλ Κούμπρα, κοντά στο Χαλέπι, το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει κατηγορίες κατά των Ρώσων για την επίθεση, ενώ ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οδηγείται στο ίδιο συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα ενδείξεις.

«Είναι ξεκάθαρο ότι (η ευθύνη) ανήκει στους Ρώσους διοικητές. Αν έκαναν λάθος, η Ρωσία θα πρέπει να απολογηθεί. Αν ήταν εσκεμμένη επίθεση κατά της πομπής των Ηνωμένων Εθνών, τότε οι Ρώσοι διοικητές θα πρέπει να είναι οι κατηγορούμενοι και όχι Βρετανοί στρατιώτες», δήλωσε στο Sky News ο κ. Φάλον.

Η Βρετανία παραδέχθηκε ότι συμμετείχε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην αμερικανική επίθεση που είχε νωρίτερα στοιχίσει τη ζωή 60 Σύρων στρατιωτών, περιστατικό για το οποίο οι ΗΠΑ απολογήθηκαν.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ποτέ δε θα επιτίθετο «εσκεμμένα» εναντίον συριακών δυνάμεων.

Αθανάσιος Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: