Η συζήτηση για δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από τη Βρετανία ξεκινά στην Σκωτία




Μία νέα δημόσια συζήτηση για το κατά πόσο η Σκωτία πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος την ανεξαρτησία της εγκαινίασε η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον.

Με ομιλία της στο Στέρλινγκ, όπου ο Σκοτσέζος ‘Braveheart’ Γουίλιαμ Γουάλας νίκησε τον αγγλικό στρατό, η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP προέτρεψε τους συμπατριώτες της να πάρουν τον «έλεγχο του πεπρωμένου τους».

Η κα Στέρτζιον τάχθηκε υπέρ του νέου δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι μετά από την ψήφο υπέρ του Brexit τα δεδομένα για τη Σκωτία έχουν αλλάξει.

Ωστόσο αναγνώρισε ότι η ανεξαρτητοποίηση θα ήταν μία μεγάλη απόφαση και ότι οι κάτοικοι της Σκωτίας πρέπει να ζυγίσουν πολλά σημαντικά θέματα. Σημείωσε ότι δε θεωρεί δεδομένο πως το επιχείρημα υπέρ της ανεξαρτησίας έχει κερδηθεί και για τον λόγο αυτό ξεκινά μία μεγάλη «άσκηση ακρόασης» του σκωτσέζικου λαού. Οι πολίτες καλούνται να διατυπώσουν την άποψή τους μέσω κυβερνητικής ιστοσελίδας, ενώ τα μέλη του SNP θα λάβουν και ερωτηματολόγια ταχυδρομικώς.

Πάντως η κα Στέρτζιον τόνισε ότι κατά τη γνώμη της είναι «σωστό» να διατηρηθεί στο τραπέζι η πιθανότητα του δημοψηφίσματος.

Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα κάλεσαν τη Νίκολα Στέρτζιον να επικεντρωθεί στα πρωθυπουργικά της καθήκοντα, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από δύο χρόνια οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία με 55% έναντι 45%.

Σημείωσαν δε ότι με δημοσιονομικό έλλειμμα που αγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια λίρες, η επιλογή της ανεξαρτησίας δε θα είναι ιδιαίτερα δελεαστική για τους Σκωτσέζους.

Δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Times, το 50% των Σκωτσέζων δε θέλουν τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για την απόσχισή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν η χώρα βγει από την ΕΕ, έναντι ποσοστού 37%.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: