Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για προσφυγικό πρέπει να κρατηθεί λέει ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας




Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να κρατηθεί, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ο κ. Βίτσας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι ροές μειώθηκαν σημαντικά μετά τη σύναψη της συμφωνίας και αναγνώρισε ότι πρέπει να τρέχουν πιο γρήγορα οι εργασίες της πρώτης υποδοχής, δηλαδή η εξέταση του ασύλου και των προσφυγών. «Πρέπει να λάβουμε και μία σειρά μέτρα, διότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προέβλεπε και την ανταλλαγή Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών για τις επιστροφές», είπε συγκεκριμένα, διαδικασία που πάγωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τώρα επανεκκινεί.

«Εμείς ως κυβέρνηση πιέζουμε να υπάρξει και ένα εναλλακτικό σχέδιο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα σχέδιο ενάντια στα κλειστά σύνορα, τις βίαιες μαζικές απελάσεις, τη λογική της Ευρώπης-φρούριο, σχέδιο που θα βασίζεται στη λογική της ισομερούς κατανομής των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη με υποχρεωτικές αναλογικές ποσοστώσεις. «Αυτό το σχέδιο δεν το θέλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και συμβολή θα ήταν να πιέζετε σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι στη λογική της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στα 50 κέντρα φιλοξενίας και hot spots, να αυξηθεί η εγκατάσταση σε σπίτια, να ενισχυθούν οι επιστροφές και η εγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Υπάρχουν, όμως, χώρες που λένε ότι δεν παίρνουν κανέναν και άλλες χώρες που ενώ έπρεπε να στείλουν πέντε ανθρώπους να βοηθήσουν στο άσυλο δεν έχουν στείλει κανέναν ή χώρες που λένε θα κάνουν δημοψήφισμα. Εδώ πρέπει να βάλουμε τείχος ανθρωπιάς, αλληλεγγύης», τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική που θα έχει τα στοιχεία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, θα συνεχίσει με βάση τη Συμφωνία της Γενεύης, θα είναι στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε και τα άλλα κόμματα να κινηθούν.

30/09/2016 14:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: