Η Μέρκελ “μάλωσε” τον Αλέξη για το προσφυγικό: Αργεί η εξέταση αιτήσεων ασύλου προσφύγων




Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επέπληξε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για την αργή εξέταση των αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά τη «μίνι» σύνοδο κορυφής δέκα Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό στη Βιέννη, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που ήταν παρόντες στη σύνοδο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος έθεσε ωμά στον Έλληνα Πρωθυπουργό τις ανησυχίες της για την έλλειψη προόδου στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και την κωλυσιεργία ως προς την επαναπροώθηση στην Τουρκία εκείνων που οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Η κριτική αυτή, σχολιάζουν οι Financial Times, ενισχύθηκε με τη δήλωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, την Τετάρτη, ότι η Ελλάδα «πρέπει να κάνει περισσότερα» για την επιστροφή στην Τουρκία των Σύρων που αποτυγχάνουν στην αίτηση ασύλου.

Όπως σχολιάζεται, η κριτική από την κ. Μέρκελ στη Βιέννη σηματοδοτεί αλλαγή τακτικής, η οποία αντανακλά τον αυξανόμενο εκνευρισμό του Βερολίνου με την Αθήνα. «Ήταν σκληρή. Δεν ανέχεται άλλες δικαιολογίες», είπε στην εφημερίδα ένας διπλωμάτης που ήταν παρών στη σύνοδο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αυστηρή συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς επί της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων ασύλου, κάτι που σημαίνει πως κάθε αιτών περνά από ακρόαση και έχει το δικαίωμα έφεσης. Οι επικριτές λένε ότι έτσι προκαλούνται απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με ειδικούς, είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για πρόσφυγες. «Το γεγονός ότι δεν στέλνονται πίσω (στην Τουρκία) οι άνθρωποι αυτοί είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», δηλώνει ο Γκέραλντ Κνάους από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 29/9/2016 06:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: