Οι οικολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων




Όπισθεν έκαναν οι Οικολόγοι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι είχαν απειλήσει ότι θα καταψηφίσουν τις διατάξεις που προβλέπουν τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ (μαζί με τη ΔΕΗ, τις Κτιριακές Υποδομές, την Αττικό Μετρό και την ΕΛΒΟ) στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων θεωρώντας ότι δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πρασίνων, από τους οποίους προέρχονται ένας υπουργός, ο Γιάννης Τσιρώνης, και ένας βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς, αποφασίστηκε να καταψηφίσουν τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο νέο υπερ-ταμείο.

Οι κ. Τσιρώνης και Δημαράς κλήθηκαν εσπευσμένα στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γγ της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου.
Σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεσή του να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος ρητή διάταξη για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, του ρεύματος και του νερού.

Οι κ.κ. Τσιρώνης και Δημαράς ανέφεραν πως θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση και στην αιτιολογική έκθεση και στο σχέτικο άρθρο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ώστε να διασφαλίζεται ότι το νερό θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Και οι δύο πάντως υπογράμμισαν ότι πρότερη κατάσταση ήταν χειρότερη από τη σημερινή, επειδή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είχαν πάει στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθούν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Σημαντική παρέμβαση για την προστασία του νερού ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, πέτυχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, τονίζουν στην ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Αναφέρουν σχετικά:

Έπειτα από συνάντηση σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιπροσωπείας της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από τους Χριστίνα Ευθυμιάτου, Μαρία Πετεινάκη, Γιάννη Χαραλαμπάκη, Κώστα Διάκο και των δύο βουλευτών, Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργο Δημαρά, με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών, Αλέκο Φλαμπουράρη και Ευάγγελο Τσακαλώτο αντίστοιχα, αποφασίστηκε να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο επίμαχο άρθρο 2 και στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κυρίως όσο αφορά την προστασία του νερού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά την στενή συνεργασία και με τους Ευρωπαίους Πράσινους στην παρέμβαση αυτή, εκτιμούν ως ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά στο Σύνταγμα (που καλύπτει και το άρθρο 24), τόσο στον νόμο όσο και στην αιτιολογική έκθεση, και ειδικότερα στον τρόπο που καλύπτεται και το θέμα της ΕΥΑΘ. Συμφωνήθηκε επίσης η ενεργή συνεργασία στη διαμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού του Υπερταμείου σε σχέση με τις ΔΕΚΟ και ειδικότερα για το νερό, δεδομένου ότι εκεί θα καθοριστεί συγκεκριμένα ο τρόπος διαχείρισής του.
Με την θετική εντολή και του Πανελλαδικού Συμβουλίου του Κόμματος, οι βουλευτές προχωράνε στην ψήφιση του νομοσχεδίου, υπό την πίεση των μνημονιακών υποχρεώσεων και προθεσμιών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουμε σε εγρήγορση και ο αγώνας για το νερό βρίσκεται μόνο στην αρχή.
Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε σχετικά: «Η ένταξη των εταιρειών υδάτων στο υπερταμείο είναι σίγουρα κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους, δεδομένου ότι αφήνει την πόρτα για μελλοντική ιδιωτικοποίηση. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εταιρείες ήδη βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ, στόχος μας εξαρχής ήταν να βρεθεί τρόπος και λύση για την προστασία των κοινών αγαθών, δεδομένου του ασφυκτικού τωρινού πλαισίου. Υπήρξε πρόταση για την ένταξη μιας ουσιαστικής προσθήκης στο άρθρο 2 του Νόμου και στην αιτιολογική έκθεση. Η προσθήκη αναφέρεται στο Σύνταγμα και στις εφαρμογή αποφάσεων του ΣτΕ που εξασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Θεωρούμε αυτή την αναφορά μία σημαντική βελτίωση στον υπάρχοντα νόμο».

Νωρίτερα, η Απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Νέο Υπερταμείο είχε ως εξής:

Με βάση:
– Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.
– Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του  νερού
– Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)
– Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση –διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια
– Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση
– Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη υπέγραψαν  για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και  σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση,

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους, ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: