Η Γερμανία δεν θα δώσει άλλη κρατική βοήθεια σε τράπεζες λέει βουλευτής της Μέρκελ




Η Γερμανία δεν θα παραχωρήσει άλλη κρατική βοήθεια σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσε ανώτερος νομοθέτης του συντηρητικού μπλοκ της Καγκελαρίου Μέρκελ, μία μέρα αφότου η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι εργάζεται πάνω σε σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank, του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η τράπεζα αμφισβητεί πρόστιμο ύψους $14 δισ. από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για την χρηματοοικονομική ευρωστία της τράπεζας είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των μετοχών της σε χαμηλό ρεκόρ την Τρίτη.

Αναφερόμενος στην κρατική διάσωση τραπεζών που βρίσκονταν ένα βήμα πριν την κατάρρευση μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, Ο εμπειρογνώμονας στα χρηματοοικονομικά της Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας Χανς Μίχελμπαχ δήλωσε σε εκπομπή το ραδιοφώνου Deutschlandfunk ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι το κράτος θα επαναλάβει κάτι τέτοιο».

Την Τετάρτη, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε αναφορά ότι ετοιμάζεται σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση που δεν καταφέρει η Deutsche Bank να συγκεντρώσει τα κεφάλαια για να πληρώσει τους λογαριασμούς της σε σχέση με νομικές υποθέσεις.

Ο κ. Μίχελμπαχ, επικεφαλής των συντηρητικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, άσκησε και πάλι κριτική στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφότου ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, είχε επισκεφθεί το Βερολίνο για να μιλήσει ενώπιον ομάδας νομοθετών.

Ο κ. Ντράγκι συναντάται με την κ. Μέρκελ αργότερα την Πέμπτη. «Η πολιτική έχει αποτύχει», είπε ο κ. Μίχελμπαχ, σημειώνοντας ότι ο κ. Ντράγκι δεν έδωσε ουδεμία ένδειξη ως προς το πότε ή πως η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων θα τερματιστεί.

Το φτηνό χρήμα εμποδίζει της χώρες από το να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ανέφερε. «Θέλουμε, αρκετά ξεκάθαρα, να τερματιστεί η φάση των χαμηλών επιτοκίων», είπε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: