Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Οι συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τα νομοσχέδια για το κρατικό μισθολόγιο και την αντιμετώπιση της διαφθοράς, οι νέες παραιτήσεις γιατρών στο δημόσιο, ο θάνατος του τελευταίου επιζώντα του Νοράτλας και οι εξελίξεις στο τηλεοπτικό σκηνικό στην Ελλάδα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο Τύπος.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Ελεύθερος διάλογος για ασφάλεια και εγγυήσεις” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι σε ανταλλαγή απόψεων σε ένα ελεύθερο διάλογο στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς δεσμεύσεις, προχώρησαν οι δύο ηγέτες στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, που βρίσκεται στη Βουλή, ρυθμίζει τις προσαυξήσεις, την τιμαριθμική προσαρμογή και τις γενικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων στη δημόσια υπηρεσία. Γράφει επίσης ότι απεβίωσε ο τελευταίος επιζών του Νοράτλας, Θανάσης Ζαφειρίου.

Ο “Πολίτης” με τίτλο “Τελείωσαν οριστικά οι εγγυήσεις του `60” και γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί κήρυξαν ουσιαστικά τη λήξη του συστήματος εγγυήσεων του 1960 και αποφάσισαν οι επτά συναντήσεις να γίνουν οκτώ με ακόμα μια στις 10 Σεπτεμβρίου. Γράφει αλλού ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανακοίνωσε πως σύντομα θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ηγεσίες των κομμάτων για τα νομοσχέδια που προωθούνται για την πάταξη της διαφθοράς. Αλλού αναφέρει ότι αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό σκηνικό στην Ελλάδα ενώ η όλη διαδικασία επηρεάζει το Mega και το Alpha στην Κύπρο, αφού μένουν χωρίς συμμάχους στην Ελλάδα.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Υποχωρήσεις, κενά και ασάφειες” και αποκαλύπτει, όπως γράφει, μέρος των συμφωνιών και προτάσεων στο Κυπριακό που διατηρεί το Προεδρικό και τα οποία είναι στη διάθεση των κομμάτων για επιτόπια μελέτη και επισκόπηση. Προβάλλει επίσης “τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους του φεντεραλισμού” για την Κύπρο. Αλλού η “Σ” αναφέρεται στα γεννητούρια Καρέτα-Καρέτα στην παραλία του Ακρωτηρίου.

“Ο Φιλελεύθερος” με τίτλο “Χειρότερη εκδοχή από το `60” γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι διαφοροποίηση προς το χειρότερο είναι η φόρμουλα που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς φαίνεται να ευνοεί όπως η Τουρκία εγγυάται μετά τη συμφωνία το τ/κ συνιστών κρατίδιο. Ο “Φ” γράφει επίσης ότι ψάχνουν 10 εκ. κυβικά μέτρα άμμου για τη δημιουργία τεχνητού νησιού για το μεγαλεπήβολο έργο του Ούγγρου επενδυτή στη Γεροσκήπου. Αναφέρει  επίσης ότι τις παραιτήσεις έξι ακόμα γνωστών γιατρών του δημοσίου παρέλαβαν το τελευταίο διάστημα οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Κάτι μυρίζει στο Δήμο Αραδίππου” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι στο Δημαρχείο Αραδίππου μπήκαν χθες αστυνομικοί ανακριτές και ο Γενικός Εισαγγελέας άναψε το πράσινο φως για έναρξη ποινικής έρευνας για τη διαδικασία αδειοδότησης της εταιρείας υδρογονανθράκων Schlumberger. Γράφει επίσης ότι σχεδόν 10 μέρες πριν ανοίξουν τα δημοτικά, το ερωτηματικό εάν τα σχολεία θα είναι επαρκώς στελεχωμένα παραμένει. Αναφέρει εξάλλου ότι “κάτι διαφορετικό από τις συνθήκες του 1960” σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων άκουσε στη χθεσινή συνάντηση από τον Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: