Η Ελλάδα είναι παράδειγμα φιλοξενίας παρά την βαθιά κρίση δηλώνει ο νέος πρέσβης της Ελλάδας




Η εφημερίδα Washington Diplomat δημοσίευσε εκτενές άρθρο για την Ελλάδα (το οποίο αναγγέλλεται στο πρωτοσέλιδο της) με την υπογραφή του Larry Luxner, και τίτλο  “Greece on the frontlines”, με αφορμή συνέντευξη με τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην μεταναστευτική κρίση και στην επίσκεψη Ban Ki-moon στη Λέσβο, καθώς και στην επερχόμενη σύνοδο για το μεταναστευτικό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο κ. Λαλάκος σχολιάζει ότι το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αν και πολλά κράτη έχουν κλείσει τις πόρτες τους στους μετανάστες, η Ελλάδα είναι παράδειγμα φιλοξενίας παρά την βαθιά κρίση που περνάει τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο, η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει μειώσει τη ροή μεταναστών στο Αιγαίο αλλά τους έχει στρέψει σε πιο επικίνδυνα περάσματα από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Ο κ. Λαλάκος αναφέρεται στον τεράστιο και πρωτοφανή αριθμό μεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι κάποιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τα χερσαία σύνορα τους, όμως η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, τα οποία δεν μπορούν να σφραγιστούν. Παράλληλα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να βοηθήσει ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Ο κ. Λαλάκος επισημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η μετεγκατάσταση μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει εφαρμοστεί και διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποδοχής αλλά ενδιάμεσος σταθμός. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην μεγάλη ροή μεταναστών από την Αλβανία το 1991, όμως ο κ. Λαλάκος διευκρινίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις, και επισημαίνει τη φιλοξενία που έχουν δείξει οι κάτοικοι των νησιών έστω κι αν αυτό έχει βλάψει τον τουρισμό.

Στη συνέχεια το άρθρο περιγράφει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και αναφέρεται στην ανεργία και την λιτότητα. Ο κ. Λαλάκος αναφέρεται στην φαύλο κύκλο που είχε εισέλθει η Ελληνική οικονομία και στο στοιχείο της ανάπτυξης που προσπαθεί να επιτύχει.

Παράλληλα σημειώνει ότι σταδιακά αίρονται τα capital controls, επισημαίνει ότι η Ελλάδα τηρεί τα δεσμεύσεις της παρά τις δυσκολίες και εκφράζει την ελπίδα ότι η χώρα θα βρει τη σωστή ισορροπία δημοσιονομικού ελέγχου και ανάπτυξης ώστε να βγει από την κρίση. Ο κ. Πρέσβης αναφέρεται στον υπερεθνικισμό και στις ακροδεξιές τάσεις που έχουν εμφανιστεί σε αρκετές χώρες και σημειώνει ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί στην Ευρώπη. Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη τάση στην Ελλάδα υπέρ της εξόδου από την ΕΕ – αντίθετα η Ελλάδα θέλει περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: http://www.washdiplomat.com/index.php?option=com_content&view=article&id=13988&Itemid=436

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: