Ο Αναστασιάδης έχει επιδώσει non paper για το θέμα των εγγυήσεων τον “καρφώνει” ο Ακιντζί




Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επιδώσει ένα ανεπίσημο έγγραφο (non paper) με την άποψή της για το θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, πρόσθεσε όμως ότι το έγγραφο δεν ικανοποιεί τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε συγκλίσεις, ενώ έκανε λόγο για διεθνή διάσκεψη τον Οκτώβριο. Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Ακιντζί είπε ότι δεν συζητούνται λεπτομέρειες και ότι έχει γίνει μόνο ανταλλαγή απόψεων (brainstorming) επί της αρχής για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Και η Τουρκία συμφωνεί με κάποιες από τις αρχές, ενώ κανένας δεν ισχυρίζεται ότι επικρατούν σήμερα οι ίδιες συνθήκες με αυτές του 1960, είπε.

Πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το σύστημα εγγυήσεων όταν έρθει ο καιρός, όμως τώρα είναι ο καιρός για ανταλλαγή απόψεων.

Ανέφερε ότι οι ε/κ θέσεις που παρουσιάζονται στο ανεπίσημο έγγραφο δεν τερματίζουν τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς, καθώς ο τ/κ «λαός» αισθάνεται ασφαλής με την Τουρκία και δεν βλέπει σύστημα εγγυήσεων χωρίς την παρουσία της Άγκυρας.

Είπε εξάλλου ότι Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να εργαστούν επί του θέματος, κάτι που θα συνεχιστεί στη Νέα Υόρκη, ενώ οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης.

Υπάρχουν συγκλίσεις

Αναφερόμενος στην εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί έκανε εξάλλου λόγο για συγκλίσεις. Υπάρχουν συγκλίσεις, ίσως όχι τόσες πολλές όσο θα θέλαμε αλλά τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης.

Εξέφρασε παράλληλα την ευχή να εκδοθεί μια θετική κοινή δήλωση κατά το τέλος των συναντήσεων, στις 14 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα εξέφρασε λύπη για την αποκάλυψη της ημερομηνίας της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία θα ανακοινωνόταν στις 14 Σεπτεμβρίου και είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν σεβάστηκε τη συμφωνία.

Ο στόχος για επίτευξη λύσης πριν το τέλος του 2016 είναι κοινός, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί, θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τη Νέα Υόρκη και την τριμερή συνάντηση με τον Μπαν Γκι-μουν, ενώ όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι πρόθυμες για μια διεθνή διάσκεψη τον Οκτώβριο.

Ως προς τη μετάβαση του ίδιου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα πάει «στις 20 Σεπτεμβρίου ή νωρίτερα».

Οι προσπάθειες για λύση θα ενταθούν σε Κύπρο και Νέα Υόρκη με στόχο τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής, νέας ομόσπονδης δομής, με πολιτική ισότητα και δύο συνιστώσες πολιτείες, που θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να ζήσουν ειρηνικά, κατέληξε ο Τ/κ ηγέτης.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: