Η χρησιμότητα των «κόκκινων γραμμών»: Χρειάζεται λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Στην τελευταία συνεδρία του, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ εξέτασε το Κυπριακό και ανακοίνωσε εκείνα τα σημεία τα οποία θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ για να μπορούμε να φτάσουμε στη λύση. Απαραίτητες και απαραβίαστες προϋποθέσεις η αποχώρηση του τουρκικού στρατού, η κατάργηση των εγγυήσεων, η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ισχυρή κεντρική εξουσία.

Βέβαια κι όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να συναντούν τις θέσεις του κόμματος στη δική του αντίληψη για μια πραγματική ομοσπονδία. Επιπρόσθετα, ζητεί απόδοση της Αμμοχώστου και της Μόρφου, απρόσκοπτη εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους και άλλα.

Το ενδιαφέρον, όμως, κατά τη γνώμη, συνίσταται στο γεγονός ότι οι «κόκκινες γραμμές» του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ αποτελούν θέσεις και άλλων κομμάτων στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Κατ’ ακρίβειαν όλων των κομμάτων, ίσως, με εξαίρεση τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Λέω ίσως και μπορεί να αδικώ τον ΔΗΣΥ, αλλά είναι καλά να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Η σημασία αυτής της τοποθέτησης είναι να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού, να εστιάσουν κατά προτεραιότητα στα υπό αναφορά θέματα, ούτως ώστε να γίνουν αποδεκτά τόσον από την τουρκοκυπριακή πλευρά, όσον και κύρια από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε για μιαν ακόμα φορά τη θέση του για τη μορφή και τη σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπου θα επιλυθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος. Δηλαδή στρατεύματα, έποικοι, εγγυήσεις, ασφάλεια. Με βάση αυτά τα δεδομένα, Ηνωμένα Έθνη, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθούν συγκεκριμένα στο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία στα επίμαχα αυτά σημεία. Σημεία, τα οποία μπορεί να μην συνιστούν το σύνολο του Κυπριακού, αλλά αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος, την πεμπτουσία του.

Την ίδια στιγμή, είναι μήνυμα και προς την κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη, να δώσουν στα θέματα αυτά τη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις και μέχρι τέλους. Παράλληλα, συνιστούν και μια κοινή βάση για αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων και της αρνητικότητας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις μαζί.

Σ’ αυτά μπορούν να προστεθούν ως κοινή βάση, η απόρριψη της επιδιαιτησίας και των χρονοδιαγραμμάτων. Όπως επίσης και η θέση όλων ότι: αν δεν είναι σαφώς βελτιωμένο από το τελευταίο σχέδιο, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, δεν θα υποβληθεί σε δημοψήμισμα.

Σίγουρα υπάρχουν ακόμα αρκετές και σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των ελληνοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων. Όπως, βέβαια, υπάρχουν και επιπρόσθετα κοινά σημεία. Αυτό, όμως, που είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή είναι όπως τα σημεία εκείνα που εκφράζουν όλες, ή σχεδόν όλες, τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να προβάλλονται και να προωθούνται κατά προτεραιότητα. Είναι αναγκαίο προς τα έξω το μήνυμα για τα συγκεκριμένα θέματα να είναι ενιαίο και ισχυρό. Να κατανοηθεί και εντός και εκτός Κύπρου ότι: χωρίς υιοθέτηση των πιο πάνω, πέρα για πέρα λογικών και δικαίων θέσεων, δεν μπορεί να φτάσουμε στο ποθητό τέλος του δρόμου.

Από τη στιγμή που η Τουρκία θα ξεκαθαρίσει την ετοιμότητά της να εγκαταλείψει την εμμονή στις δικές της εγγυήσεις και στην παραμονή κατοχικού στρατού, διευκολύνεται η όλη διαδικασία τα μέγιστα. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι μια θετική τουρκική προσέγγιση στα θέματα εκείνα, στα οποία η Τουρκία είναι για 42 χρόνια πλήρως αδιάλλακτη, θα αλλάξει όχι μόνο το κλίμα γύρω από το Κυπριακό αλλά θα συνιστά και άλμα προόδου επί της ουσίας. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους, και επ’ αυτού η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιμένει.

Φυσικά, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, εκείνο δηλαδή το Σχέδιο λύσης το οποίο θα εγκριθεί και από τις δύο κοινότητες -και μάλιστα όχι με απλή πλειοψηφία αλλά με δυνατή πλειοψηφία, η οποία θα απορροφήσει τους κραδασμούς που θα προκύψουν- χρειάζεται λύση αρχών. Λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Λύση λειτουργική, βιώσιμη, ασφαλής και να ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

  • Ο Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΑΚΕΛ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: