Γιατί δεν άρεσε στον Κασουλίδη η δήλωση της Μόσχας για δυτικές πιέσεις εναντίον της Κύπρου;




Γράφει ο Λουκής Γ. Λουκαΐδης

Πρόσφατα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ (Μαρία Ζαχαρόβα) απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις επίμονες προσπάθειες από Δυτικούς για εντατικοποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών και επιβολή λύσης του Κυπριακού το συντομότερο με κάθε τίμημα. Αυτό είναι άδικο», είπε η εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Η θνησιμότητα μιας τέτοιας εξωτερικής πίεσης έχει καταδειχθεί από τη θλιβερή τύχη του σχεδίου Ανάν το οποίο όλοι θυμόμαστε. Υποστηρίζουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί προς όφελος όλων των κατοίκων του. Είμαστε υπέρ εκείνης της λύσης που θα βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους».

Τη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ χαιρέτισαν όλα το κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Διερωτώμαι γιατί στα δύο τελευταία κόμματα δεν άρεσε η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. Δεν πιστεύω ότι τα κόμματα θέλουν κάτι λιγότερο από ό,τι αναφέρει η δήλωση. Μήπως ενόχλησε η αρνητική αναφορά στο σχέδιο Ανάν;

Όμως εκείνο το οποίο είναι πιο απογοητευτικό είναι η αντίδραση του ηγέτη της διπλωματικής μας υπηρεσίας και της εξωτερικής μας πολιτικής, δηλαδή του ΥΠΕΞ μας Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος χαμήλωσε τους τόνους και ουσιαστικά υποβάθμισε τη δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. Και τούτο σε μια εποχή που επιζητούμε συμμάχους και τη διπλωματική υποστήριξη, έστω με δηλώσεις, άλλων χωρών που βοηθούν σε μια θετική ατμόσφαιρα για τη σωστή λύση του Κυπριακού.

Καταρχήν ο κ. Κασουλίδης διέψευσε τη Ρωσία λέγοντας ότι δεν μας πιέζει κανένας για τη λύση του Κυπριακού. Παραγνωρίζοντας τις τόσες και τόσες πιέσεις από τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων από την εποχή του σχεδίου Ανάν και πριν και μέχρι τώρα. Προκαλεί εντύπωση ένας πεπειραμένος διπλωμάτης, που επεδίωκε να γίνει και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην έχει τη διαίσθηση να αντιληφθεί τις πιέσεις που έρχονται από παντού. Από έξω απευθείας αλλά και εμμέσως μέσω άλλων στην Κύπρο.

Διερωτώμαι πού μπορεί να αποδώσει ένας τη δήλωση του Κύπριου ΥΠΕΞ που διαψεύδοντας και διαστρεβλώνοντας αυτά που είπε η Ρωσία είπε τα εξής ακατανόητα: «Ουδεμία πίεση έχει ασκηθεί στη Λευκωσία από άλλη χώρα για επί της ουσίας παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Ίσως κάποιες δηλώσεις για λύση εντός του 2016 και η αδημονία κάποιων να μεταφράζονται από τη Μόσχα ως επίμονη πίεση. Είναι μια προειδοποίηση για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο»!

Γιατί τα είπε αυτά τα οποία αποδεικνύουν επιπολαιότητα, έλλειψη διπλωματικότητας και τολμώ να πω και ευθυκρισίας; Αν ο λόγος που τον ώθησε να μασήσει τα λόγια του ήταν για να μη χαλάσει το δυτικό ρεύμα το οποίο θεωρεί θετικό -αν κρίνουμε και από την επιλογή του υπέρ του σχεδίου Ανάν-θα μπορούσε τουλάχιστον να ευχαριστήσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με φράσεις, ας πούμε, «εκτιμούμε και ευχαριστούμε το ενδιαφέρον της ρωσικής κυβέρνησης για τον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού».

Ως εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της τραγικής Κύπρου, θα αναμέναμε όχι μόνο να εκδηλώνει την ευαρέσκειά του για οποιεσδήποτε θετικές δηλώσεις κρατών -ιδίως του μεγέθους και της δύναμης της Ρωσίας- αλλά και να επιδιώκει τέτοιες δηλώσεις τις οποίες στερούμαστε για πολλά τώρα χρόνια.

Η μη εκδήλωση ικανοποίησης για τέτοιες δηλώσεις από τον ΥΠΕΞ μάς φαίνεται παράξενη σε σημείο που να σκεφτόμαστε μήπως οι χαμηλοί τόνοι μέχρι διαστρέβλωσης των δηλώσεων της Ρωσίας απ’ αυτόν οφείλονται σε κάποιου είδους πιέσεις. Διότι δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι επικράτησε αγνοία διπλωματικότητας ή στοιχειώδους θετικής ανταπόκρισης. Ούτε θέλουμε να πιστεύουμε ότι βάλαμε όλα τα αβγά μας στο καλάθι της Δύσης που μέχρι τώρα μόνο απογοήτευση μας πρόσφερε. Ο αγώνας της Κύπρου πρέπει να είναι καθολικός και σταθερός προς όλες τις κατευθύνσεις με βάση αρχές και αξίες. Αφού και η κυβέρνηση προβάλλει ότι η λύση θα βασίζεται σε αυτές. Δεν πρέπει να διστάζουμε να λέμε το δίκαιό μας. Και αυτό αναμένουμε τουλάχιστον από τους αξιωματούχους της Πολιτείας.

  • Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: