Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Παππάς στον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών




Με τον Αμερικανό Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Νέιθαν Σιτς, συναντήθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με κεντρικό θέμα της συζήτησης την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

O Υπουργός Επικρατείας μίλησε στον Αμερικανό υφυπουργό για την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παππάς και ο κ. Στις διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά τη σημασία της ταχύτατης λήψης των σχετικών αποφάσεων, χωρίς καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις της κάθε χώρας.

Μιλώντας για την υποχρέωση της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά, έτσι ώστε η δέσμευση για την εξυπηρέτηση του χρέους –που προφανώς είναι καίριας σημασίας- να μην διακυβεύει την προοπτική της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον Αμερικανό συνομιλητή του για την εξέλιξη των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τα οποία δείχνουν ότι έχει εισέλθει σε ξεκάθαρη τροχιά προς την ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε την υποχώρηση της ανεργίας στο 23,1% κατά το β’ τρίμηνο του έτους (από το επίπεδο του 26,5% στο οποίο την παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), το θετικό ρυθμό ανάπτυξης +0,2% το β’ τρίμηνο του 2016 (έναντι πρόβλεψης της Κομισιόν για ύφεση -0,3% στο ίδιο διάστημα), τα επίπεδα-ρεκόρ του τουρισμού (καθώς οι εισροές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 27 εκατομμύρια τουρίστες) και το υψηλό τίμημα των 246 εκατ. ευρώ που διασφάλισε το ελληνικό Δημόσιο από την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, το οποίο υπερέβη κάθε πρόβλεψη.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε ότι αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του κ. Παππά και του κ. Σιτς αποτέλεσαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης, 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που διοργανώθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ελληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και συμμετοχή των ηγετών της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Ο Υπουργός Επικρατείας ανέλυσε τα συμπεράσματα της Συνόδου για μια Ευρώπη που θα αφουγκράζεται περισσότερο τις ανάγκες των λαών της και σημείωσε ότι αυτά θα αποτελέσουν ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: