Για διαφορές και για πρόοδο μιλούν Ακιντζί-Αναστασιάδης: Στις 25 η συνάντηση στον ΟΗΕ




Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε σε θέματα οικονομίας, ΕΕ, διακυβέρνησης και στο περιουσιακό, κατά τη διάρκεια της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα μετά την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, πριν τη συνάντησή τους στις 25 Σεπτεμβρίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στη συνάντησή τους με τον Μπαν Γκι-μουν, οι δύο ηγέτες θα του ζητήσουν να εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες.

Το δελτίο Τύπου των δύο ηγετών, που διάβασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφέρει ότι επιπρόσθετα από τις ουσιαστικές συζητήσεις για μια σειρά θεμάτων, οι ηγέτες σήμερα προχώρησαν σε μια αξιολόγηση της διαδικασίας μετά από δεκαέξι μήνες διαπραγματεύσεων, κατά τους οποίους έχει επενδυθεί ένα σημαντικό μέρος εργασίας, χρόνου και προσπάθειας».

«Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να κάνουν κάθε τι δυνατό για να φθάσουν σε μια συνολική λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014», πρόσθεσε.

«Συζητούνται αλληλένδετα όλα τα κεφάλαια», είπε.

«Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε πολλά από τα εκκρεμή θέματα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας, της οικονομίας, των θεμάτων ΕΕ και του περιουσιακού», ανέφερε. Ωστόσο, πρόσθεσε, «ορισμένες ουσιαστικές διαφορές παραμένουν ακόμη».

Ο κ. Έιντε συνέχισε λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις και θέσεις, υπό τη μορφή ανταλλαγής ιδεών, για τα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού».

Παρά το γεγονός, είπε, ότι από αυτές τις αρχικές τοποθετήσεις έχει διαφανεί ότι οι απόψεις παραμένουν μακριά, «υπάρχει σθεναρή αποφασιστικότητα για επίλυσή (των διαφορών) τους
κατά ένα αμοιβαία αποδεκτό τρόπο».

«Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που παραμένουν, οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες τους, στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, των οποίων ηγούνται οι ηγέτες, τους επόμενους μήνες, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για λύση εντός του 2016», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, γι αυτό το σκοπό, οι δύο ηγέτες «θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη».

«Θα αξιολογήσουν την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, θα τον ενημερώσουν για το τι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής, αλλά και για τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «θα ανταλλάξουν απόψεις μαζί του και θα του ζητήσουν όπως εντείνει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία τους επόμενους μήνες».

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: