Έξι θεματικές συνεδριάσεις του Εθνικού μετά τη Νέα Υόρκη συμφώνησαν τα κόμματα στην Κύπρο




Σε έξι θεματικές συνεδριάσεις, με την επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη, παρουσία εμπειρογνωμόνων θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις πτυχές του Κυπριακού που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την σημερινή τρίωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ανέφερε πως κατά τη συνεδρία έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος απάντησε σε σωρεία διευκρινιστικών ερωτήσεων από τα μέλη του Εθνικού και έγινε παραγωγική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην παρουσία του Μουσταφά Ακκιντζί.

“Συμφωνήθηκε όπως ευθύς αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη πραγματοποιηθούν θεματικές συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου, μάλιστα στην παρουσία των επικεφαλής των Ομάδων Εργασίας για το κάθε κεφάλαιο, έτσι ώστε να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από την ενημέρωση, από τη μελέτη των εγγράφων”, ανέφερε ο Εκπρόσωπος,.

Ανέφερε ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε γραπτό κείμενο, στο οποίο περιγραφόταν η κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους 16 μήνες, δηλαδή για το πού υπάρχουν συγκλίσεις, συναντιλήψεις, διαφωνίες, για τις θέσεις της κάθε πλευράς επί των θεμάτων αυτών, καθώς επίσης και γενικότερα για την πορεία των συνομιλιών.

“Αυτή ήταν η βάση της ενημέρωσης στην οποία προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, είπε ο ΚΕ ενώ ερωτηθείς αν έχουν δοθεί διευκρινίσεις από την Κυβέρνηση για την εντατικοποίηση της εμπλοκής του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στη δήλωση του ΠτΔ.

“Είναι ξεκάθαρο αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ενωρίτερα σήμερα: Δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας ή χρονοδιαγραμμάτων. Θέλω να θυμίσω όλους ότι το 2004 που παρατηρήθηκε η επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα, η δική μας πλευρά είχε δώσει τη συγκατάθεση της. Δεν τίθεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, ξεκαθαρίζεται και στο κοινό ανακοινωθέν, και είναι επίσης ξεκάθαρο ότι με την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη ο ΓΓ, μέσω του Ειδικού του Συμβούλου, θα βοηθήσει στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο”,ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν για να προσθέσει πως το 2004 “ήταν η δική μας πλευρά που έδωσε τη σύμφωνη γνώμη για να υπάρξουν τέτοιου είδους χαρακτηριστικά στη διαδικασία”.

Ερωτηθείς τι εννοεί με την αναφορά του σε δική μας πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σε άλλη ερώτηση για τα θέματα, 103 τον αριθμό, που πρέπει να τύχουν διαχείρισης από τα ΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι ένας κατάλογος που τα ΗΕ έχουν δώσει στους δύο ηγέτες που ανάμεσα σε άλλα υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων, 103, που θα πρέπει να γίνουν “για να φτάσουμε στο να μιλάμε για λύση του Κυπριακού”.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι όλα που αφορούν διαχείριση από τα ΗΕ και ότι ένας σημαντικός κατάλογος εκείνων των θεμάτων αφορούν θέματα των ΗΕ.

“Για παράδειγμα, είναι βασική θέση της δικής μας πλευράς ότι την πρώτη μέρα της λύσης θα πρέπει να επιστραφούν εδάφη υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι σε αυτές τις περιοχές, για παράδειγμα, υπάρχουν νάρκες και έτσι δεν μπορούν να επιστραφούν. Θα πρέπει να γίνει προετοιμασία, έτσι ώστε την πρώτη μέρα της λύσης να επιστραφούν. Η αποναρκοθέτηση είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα γίνει”, εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν αυτά τα 103 θέματα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συνολικά 180 εκκρεμοτήτων, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι «αυτά τα θέματα είναι ξεχωριστά από αυτά που συζητούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.
“Είναι παρεμφερή θέματα που αφορούν τη διαδικασία, αλλά δεν σχετίζονται με την ουσία των διαπραγματεύσεων”, διευκρίνισε.

Ο Εκπρόσωπος δίδοντας ένα άλλο παράδειγμα επ’ αυτού αναφέρθηκε στο θέμα της ετοιμασίας του Συντάγματος.

Σε ερώτηση αν κατάλογος που περιλαμβάνει 180 θέματα αφορούν διαφορετικό κατάλογο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα θέματα αυτά – ο ακριβής αριθμός μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή – αφορούν τη διαπραγμάτευση, αφορούν το τραπέζι των συνομιλιών και τις διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν περίπου 180 αποκλίσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και για αυτό το λόγο βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απόλυτη σοβαρότητα πάνω από όλα, έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο μας».

Ερωτηθείς πόσες είναι οι συγκλίσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις, που ειδικότερα αν τις συγκρίνουμε με προηγούμενες πρωτοβουλίες είτε που είχαν κατάληξη είτε που δεν οδηγήθηκαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι σαφώς βελτιωμένες και είναι κάτι που χαιρετίζουμε.

“Βελτιωμένες για το σύνολο του κυπριακού λαού, όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Τουρκοκύπριους και αυτό είναι μια θετική εξέλιξη, είναι κάτι που δημιουργεί αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία. Από κει και πέρα υφίστανται και διαφωνίες σε όλα τα κεφάλαια και εργαζόμαστε μέσα από το διάλογο να βρεθούν λύσεις στα θέματα αυτά στα οποία υπάρχουν διαφωνίες”, σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα έγγραφα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι στη διάθεση των κομμάτων και ήδη σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν έρθει ( στο Προεδρικό), αλλά περισσότερες και άλλα λιγότερες φορές, για να δουν τα έγγραφα.

“Εχει γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα τέλη Ιουλίου, έγινε σήμερα νέα ενημέρωση. Κάποιοι εκ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων μάλιστα – διότι πρέπει να λέμε τα πράγματα ως έχουν – έχουν αποταθεί γραπτώς είτε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε προς τον διαπραγματευτή, στη βάση της προφορική ή της γραπτής ενημέρωσης, και ζήτησαν διευκρινίσεις. Άρα είναι συνεχής η ενημέρωση για το τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να πει κατά πόσο στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της διαρροής του εγγράφου Πολυβίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσονται στην ομάδα του διαπραγματευτή δεν είναι θέμα που αφορά τα έγγραφα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ερωτηθείς αν μετά την αποψινή συνεδρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται πως μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη έχοντας τη σύμφωνη γνώμη ή την ανοχή των κομμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να υπάρχει αυτή η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναντίληψη – με απόλυτο σεβασμό και στις διαφορετικές απόψεις και στις διαφορετικές προσεγγίσεις.

“Οι όποιες εισηγήσεις, προτάσεις είναι καλοδεχούμενες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν κινούνται στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού όπως αυτός έχει καθοριστεί από κατά καιρούς αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: