EUObserver: Μικρές οι προσδοκίες από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα




Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετριάζουν τις προσδοκίες εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Οι 27 εναπομείναντες ηγέτες αναμένεται να επιδείξουν ενότητα και διάθεση να προχωρήσουν μαζί μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει, αναφέρει το δημοσίευμα, παραθέτοντας την άποψη ενός αξιωματούχου ότι και μόνο η διατύπωση εκ μέρους των 27 της επιθυμίας τους να μείνουν ενωμένοι, δείχνοντας έτσι πως δεν έχουν παραλύσει, θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα.

Σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο, οι ηγέτες στην Μπρατισλάβα πρόκειται να περάσουν τη μέρα τους προσπαθώντας να κατεβάσουν ιδέες, αλλά δεν θα πρέπει να προσδοκώνται από τώρα πολλές συγκεκριμένες λύσεις, αφού αυτή η αναζήτηση ψυχής θα συνεχιστεί για μήνες.

Η προστασία φαίνεται να είναι ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των 27, όπως επίσης και η αποφασιστικότητα να περάσει στους πολίτες το μήνυμα ότι η ΕΕ στο εξής πρόκειται να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανησυχίες τους και ότι θα αποτελέσει εγγύηση σταθερότητας, ασφάλειας και προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και οικονομικής προστασίας, όπως δήλωσε ο Tusk την περασμένη Παρασκευή.

Ζητήματα στα οποία οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι η ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, η εξωτερική ασφάλεια, μέσω της διαφύλαξης των συνόρων, καθώς επίσης και η οικονομική ασφάλεια, για την οποία οι ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν ορισμό του ακριβούς περιεχομένου του όρου.

«Έχει να κάνει με το πώς η ΕΕ βλέπει τον εαυτό της την εποχή της παγκοσμιοποίησης και το πόσο είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με την πολιτική εμπορίου της και την ενεργειακή ασφάλεια», υποστηρίζει ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας ότι «ίσως η συζήτηση στην Μπρατισλάβα δώσει σχήμα στην έννοια». Δεν αναμένεται πάντως να συζητηθούν «επικίνδυνα» εμπορικά ζητήματα, όπως η TTIP και η CETA, συμπληρώνει.

Ωστόσο, σημειώνει η συντάκτρια, δεν θα είναι εύκολο να ξεκαθαριστεί το όραμα της ΕΕ, αφού η Γαλλία, για παράδειγμα, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη, θα επιθυμούσε αυξημένη ευρωπαϊκή συνεργασία στην άμυνα και ένα ενισχυμένο ταμείο επενδύσεων για την ώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ κάποιες χώρες επιδιώκουν περισσότερο προστατευτικές εμπορικές πολιτικές και άλλες δίνουν έμφαση στην ανάγκη καλύτερης ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, υφίσταται φιλοσοφική και πολιτική σύγκρουση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι πιέσεις από την παγκοσμιοποίηση, ενώ θεωρεί πως έχει πλέον μπει στο περιθώριο η φιλοδοξία, κυρίως των χωρών της ευρωζώνης, για ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Προκύπτει επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, μία πιθανή συναίνεση ως προς την επέκταση του ταμείου Juncker, ενώ θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό υπό το πρίσμα της ασφάλειας και των αυξημένων συνοριακών ελέγχων.

Υπάρχει, τέλος, περίπτωση, επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή, η Σύνοδος να ολοκληρωθεί με δήλωση του Tusk και όχι με επίσημα συμπεράσματα και στη δήλωση αυτή να επιχειρήσει το κάθε κράτος μέλος να συμπεριλάβει τα προσφιλή του ζητήματα, με αποτέλεσμα να στερείται αυτή σαφούς εστίασης, ενώ είναι επίσης πιθανό να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για το τι θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες, πριν την 60η επέτειο από τη Συνθήκη της Ρώμης και με μία πιθανή Σύνοδο στη Μάλτα το Φεβρουάριο.

Αυτό που δε θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως αποκαλύπτει ευρωπαϊκή πηγή, είναι το Brexit, δεδομένου ότι από βρετανικής πλευράς δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: