Αισιόδοξος για το χρέος ο Αλέξης Τσίπρας: «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και όχι από εκλογές»




«Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και όχι από εκλογές» τόνισε ο πρωθυπουργός ΑΛέξης Τσίπρας, στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής του στην 81η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως σύντομα θα υπάρξει λύση όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους. Ενώ στο φορολογικό τόνισε πως δε θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

«Χαίρομαι που μετά από 5 χρόνια υπάρχει συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς οι προηγούμενοι κρύβονταν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα, λέγοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να στηρίξει τη χώρα ζητούσε εκλογές, ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ζητά τίποτα άλλο από εκλογές, ωστόσο η χώρα δεν έχει ανάγκη απο εκλογές, αλλά απο σταθερότητα. «H Eλλάδα αποτελεί μια όαση σταθερότητας σε μία ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup.

«Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση.

Ερωτηθείς για τον αγωγό από την Ρωσία, δήλωσε: «Διεκδικούμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάσταση ενεργειακή πολιτική η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος» και επισήμανε πως αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με τον ΤΑP, που αφορά στη νότια διέλευση αερίου προς την Ευρώπη.

«Στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού» προσέθεσε και υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία για τα θέματα αυτά. Ήδη υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ, με την Gazprom και μιας ιταλικής εταιρείας. Παρακολουθούμε και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Θέλουμε οι γείτονες μας να έχουν καλές σχέσεις».

Για την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός, με αφορμή δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι δεν θέλει να μετακινηθεί, δήλωσε χαμογελώντας:«Εάν θα δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός εάν θα αλλάξει υπουργείο». Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο όπου θα κριθεί και το κυβερνητικό έργο.

Πάντως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ακόμη πως το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και τόνισε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη.

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, επισήμανε πως το ζήτημα του χρέους «είναι πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που με τη σειρά της καθορίζει τη διεθνή οικονομία» και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία.

Η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε και σημείωσε: «Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας, αυτό θα πούμε στους Γερμανούς».

Από την πλευρά μας, υπογράμμισε, οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια ευχάριστη έκπληξη και τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος. «Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ», ανέφερε και σημείωσε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό: «Είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης, ολοκληρώθηκε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε ράγες το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, θα δώσει ανάσα στα ταμεία και σημείωσε ότι δεν διαγράφονται οι οφειλές, αλλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για εκείνους τους ασφαλισμένους ώστε να μην μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι φυσικά και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε ήδη από πέρυσι» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «το καταφέραμε παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση.
Τα πλεονάσματα που έχουμε να πετύχουμε μέχρι το 2018 είναι εκείνα που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευση τον περασμένο Ιούνιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως από το 2018 και μετά, το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε, επισήμανε.

«Αν από το ’18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε». Κυρίως, διευκρίνισε, για να ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, στη φορολογία ακινήτων, σταδιακά με έναν πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, στη στήριξη των πιο αδύναμων καθώς και στη στήριξη της Παιδείας και της Υγείας. «Ήδη σε αυτά τα θέματα, έχουμε καταφέρει θαύματα. Στα δύσκολα έχουμε δώσει εξετάσεις σε αυτό» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε δύσκολη και υπογράμμισε πως η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε πολύ σωστή στάση απέναντι σε μια Ευρώπη που μονομερώς έκλεινε τα σύνορά της. «Πιστέψαμε ότι η λύση θα ερχόταν σε συνεργασία με τους γείτονες μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλουν οι πρόσφυγες και αυτό δημιουργεί μια συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τους δημάρχους, το στρατό, την αστυνομία και όλους τους πολίτες που βοηθούν στην προσπάθεια για την υποδοχή των προσφύγων και που δείχνουν προς τα έξω το καλό πρόσωπο της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτώμενος για το εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε πως «εργαστήκαμε προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον» και κατέστησε σαφές πως «θα κινηθούμε στο πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία».

Τα έσοδα θα πάνε στον κουβά του χρέους, δυστυχώς, όμως έχουμε δουλέψει πολύ για τις αναπτυξιακές επενδύσεις, προσέθεσε τόνισε πως οι κατευθύνσεις που δίνουμε και η δουλειά που κάναμε είναι να φέρουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. «Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση της COSCO, του Ελληνικού, αυτό θέλουμε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε όσες είναι να γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις 4 τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για κάθε εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του. «Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε» σημείωσε. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ορισμένοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους.

Πάντως επανέλαβε ότι το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και υπενθύμισε πως η αδειοδότηση ήταν μνημονιακή δέσμευση από το 2ο μνημόνιο.

Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήδη 3,5 δισ. ευρώ («1,8 ήδη και 1,7 με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβρη»), μπαίνουν στα ταμεία γι’ αυτές τις ανάγκες, και συμπλήρωσε πως περίπου 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία στη συνέχεια.

Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».

Φυσικά υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επισήμανε: «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Όσον αφορά την καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές, η καθυστέρηση οφείλεται από την πλευρά των θεσμών, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Η εικόνα είναι αντίστροφη με εκείνη που υπήρχε με άλλες κυβερνήσεις σε σχέση με θεσμούς. Τώρα εμείς πιέζουμε. Και γι’ αυτό, και για το αναπτυξιακό ταμείο, και για το νομοσχέδιο που αφορά την εθελοντική δήλωση εισοδημάτων».

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, σημειώνοντας πως τα έσοδα πάνε καλά παρά τις Κασσάνδρες. «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, που παρουσίασα χθες, σε δυο χρόνια να βγούμε από το πρόγραμμα» υπογράμμισε και τόνισε πως αν «θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε αυτό το διάστημα θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία των εσόδων».

«Μέσα στο ’17 σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των απαλλαγών. Ο ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, για εισόδημα ως 9.000 ευρώ και για μέχρι 150 τ.μ. με αντικειμενική 250.000, αφορά 1 εκατ. ανθρώπους, έχουν απαλλαγή 50%. Αυτό αν έχουμε τη δυνατότητα θα το κάνουμε 100%» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ο ΕΝΦΙΑ για το 30% των πολιτών μένει το ίδιο, για το 37% λιγότερο, για το 25% η επιβάρυνση θα είναι ως 10 ευρώ και υπάρχει και ένα 8% που επιβαρύνεται. Επανακαθορίστηκε ο ΕΝΦΙΑ γιατί θέλαμε να ελαφρύνουμε τους μη έχοντες».

Αναφερόμενος στους φοροφυγάδες, σημείωσε πως αν πλήρωναν θα είχαμε τη δυνατότητα για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Για τα εργασιακά, είπε πως «εμείς θα αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και σε ερώτηση για τις μειώσεις των μισθών το 2012 , παρέπεμψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις που την υπέγραψαν.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ανέφερε πως η κυβέρνηση χρειάζεται στο πλευρό της για τη διαπραγμάτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. Επισήμανε πως από τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση δημιουργήθηκε ένα άλλο κλίμα στην ΕΕ, σημειώνοντας πως το στερεότυπο ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν, είναι τεμπέληδες, δεν πληρώνουν, άλλαξε και τόνισε πως τώρα αναδείχθηκε μια άλλη εικόνα, ενός λαού που πληρώνει άδικα τα σπασμένα των κυβερνήσεών του. Τώρα έχουμε τον Τσακαλώτο, είμαι αισιόδοξος, συμπλήρωσε.

Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι υπάρχει συντεταγμένη εθνική στρατηγική. «Η υπόθεση δεν θα μείνει στα συρτάρια» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι η επόμενη κίνηση θα γίνει όταν η χώρα εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Επίσης, «δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας, η κυβέρνηση άντεξε στα δύσκολα», κατέστησε σαφές, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «πολλή συζήτηση γίνεται, αλλά δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς».

«Με δική τους επιλογή δεν υπάρχει καμία επιλογή ουσιαστικού διαλόγου» τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που «έχουν επιλέξει να στηρίξουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό δε σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που θέλουμε να βρεθούμε και βρεθήκαμε μαζί. Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στη στάση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, χαρακτήρισε «αδιανόητη» τη στάση της Φώφης Γεννηματά. «Επέλεξε να είναι παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας», είπε.

Διαβάστε σημεία από τις απαντήσεις του:
Ερώτηση για πρόωρες εκλογές
“Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα. Πόνταρε στη λογική της παρένθεσης. Η διαπραγμάτευση έκλεισε, η παρένθεση ξεχείλωση και το αίτημα για εκλογές καταντάει γραφικό.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη απο σταθερότητα. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει πλήρως, αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Εμείς πηγαίνουμε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος έχοντας στόχους και συμμάχους στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως, μια οικονομία που έχει συμπιεστεί 7 χρόνια, θα έχει rebound. Θα θέλαμε σε αυτή την εθνική μάχη σύμμαχο τη ΝΔ, αλλά την έχουμε απέναντι”.

Ερώτηση για “αν είμαστε κοντά να φορέσετε γραβάτα”
Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή την αλλαγή θα την πράξω όταν έχουμε κάποιο σημαντικό γεγονός. Θα τη φορέσω όταν θα έχουμε την οριστική λύση του ελληνικού χρέους. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου.
Η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους θεσμούς είναι που αναβάλλει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα που έχει κάνει μια τόσο σκληρή προσαρμογή, δικαιούται μια λύση για το χρέος.

Ερώτηση για ανασχηματισμό
“Αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο. Λειτουργώ συλλογικά ως πρωθυπουργός. Το Συνέδριο είναι μπροστά μας, θα ανοίξουμε δημόσιο διάλογο. Μετά θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και θα πάρουμε συλλογικά τις αποφάσεις μας”.

Ερώτηση: Τι θα πείτε στην κ. Μέρκελ για το χρέος
Δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, αφορά την Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς. Η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι η μόνη.

Ερώτηση για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων
Δίνουμε ανάσες για τις πληρωμές εισφορών. Είναι μια κίνηση επιβεβλημένη που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους και μια τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Αλλά το πάγωμα των χρεών δεν σημαίνει διαγραφή τους.
Kαταφέραμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε τροχιά το ασφαλιστικό σύστημα. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις στις συντάξεις τους. Υπάρχουν μειώσεις σε επικουρικές, αλλά μόνο στο 20% των ασφαλισμένων με επικουρικές είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται. Το 5% των συνταξιούχων βλέπουν σημαντικές μειώσεις. Εξαρτάται από ποιά οπτική γωνία το βλέπει κανείς.
Εξαιτίας της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης, πρέπει να πω ότι υπάρχει μια επιπρόσθετη επιβάρυνση γιατί λειτουργεί αναδρομικά. Πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάλαμε σε ράγιες το ασφαλιστικό σύστημα, και βάλαμε το πλαφόν στα 1100 ευρώ. Πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση.

Ερώτηση για ΕΛΣΤΑΤ και Γεωργίου
“Το 2009 θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5%. Η διαμάχη για ΕΛΣΤΑΤ αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν θα δικαιωθεί ο Καραμανλής ή ο Παπανδρέου για τα ελλείμματα του 2009. Εμείς δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να διερευνήσει όλες τις σκοτεινές πτυχές. Οχι για να δικαιώσει τον έναν ή τον άλλο.
Μου προξένησε όμως μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα λέγοντας ότι η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει για το χρέος αν η δικαιοσύνη προχωρήσει την έρευνα.
Eρώτηση για την αμφισβήτιση του Στέργιου Πιτσιόρλα (ΤΑΙΠΕΔ) από υπουργούς
Για τις αποκρατικοποιήσεις εργαζόμαστε για να ξεφύγουμε από τη λογική της εκποίησης. Δουλεύουμε για να μεγιστοποιήσουμε τα παράλληλα οφέλη. Επιδιώκουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. Λειτουργούμε συλλογικά και οι αποφάσεις είναι συλλογικές.

Ερώτηση από δημοσιογράφο του Alpha: Χάνω τη δουλειά μου και δεν ξέρω γιατί
“Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, δεν είστε η μόνη εργαζόμενη στα 6 χρόνια της μεγάλης καταστροφής που έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Οπως μας ενδιέφεραν και 2.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν στην κρίση. Δεν έκλαψε κανένας γι’αυτούς. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Κανείς δεν έκανε κινητοποίηση για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Εμείς θα σταθούμε δίπλα και στον τελευταίο εργαζόμενο. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ήταν ασύδοτο τα τελευταία χρόνια.
Το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να είχε κάνει τρεις δημοπρασίες, στα προηγούμενα χρόνια. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το ελληνικό δημόσιο, γιατί οι κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια δεν προχωρούσαν σε κάτι που ήταν αυτονόητο.
Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα για 4 τηλεοπτικές άδειες γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουν οικονομικά βιώσιμα σχήματα, να ζουν από την διαφήμιση και όχι από τη διαπλοκή.
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη χάσει ούτε ένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Βεβαίως η αγορά αυτορυθμίζεται. Θα δώσουμε κίνητρα ώστε αν υπάρχουν απολύσεις να προσληφθούν στους νέους παρόχους. Θα επιδοτηθούν οι 4 νέοι καναλάρχες με 360 ευρώ για κάθε εργαζόμενο για τους 12 πρώτους μήνες και για τους επόμενους 12 μήνες με τα ασφάλιστα.
Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να κρατούνται όμηροι. Το τζάμπα πέθανε. Κάποιοι είχαν μάθει να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Το αεριτζηλίκι και το νταβατζιλίκι πέθανε.

Υπερασπίστηκε τον Καραμανλή
Αν με ρωτάτε για τη ΝΔ, του τότε και του τώρα, έχει μεγάλη διαφορά. Η ΝΔ, του κ. Καραμανλή είχε στρατηγική το μεσαίο χώρο, αργότερα υιοθέτησε στελέχη όπως ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης και αυτό προβληματίζει και τον συντηρητικό χώρο.
Ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει το νέο και να υπερβεί το όνομά του. Αλλά αποδεικνύει ότι είναι ότι ακριβώς αυτό σηματοδοτεί. Η συνέχεια μιας οικογένειας που βρίσκεται στην πολιτική ζωή του τόπου για πάνω από 70 χρόνια
Ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη περίοδο για τη χώρα, όταν είχε μπροστά της Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε μπροστά της εξαιρετικά θετικούς ορίζοντες και τον έχει κρίνει ο λαός και η ιστορία

Τι απάντησε σε δημοσιογράφο του Star που δεν πήρε άδεια
Το σταθμό σας τον κλείνει, αν κλείσετε, το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες σας κάνοντας έναν επιχειρηματικό υπολογισμό δεν έδωσαν αρκετά χρήματα. Όμως δεν είναι σημαντικότερο το δικό σας πρόβλημα από άλλων εργαζομένων.
Όπως δεν είναι σημαντικότερο και από τους 700 εργαζόμενους του ΑΛΤΕΡ που έκλεισε ή των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας. Δεν μπορεί όμως, να ταυτίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων, με τα συμφέροντα των εργοδοτών.
Δεν είναι ποσοτικό μόνο το ζήτημα των αδειών. Διεξάγαμε το διαγωνισμό με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Μιλάνε κάποιοι και είναι αστείο, ότι θέλουμε να στήσουμε τη νέα διαπλοκή.
Ξέρετε τι κόστος έχουμε εμείς από αυτό; Αυτοί που εξέπεμπαν και τους αναγκάζαμε να πληρώσουν, αυτοί που δεν πήραν και λένε ότι τους κλείνουμε και αυτοί που πήραν νέες άδειες και έρχεται εδώ ο κ. Μητσοτάκης και τους λέει “τζάμπα” θα πάρετε άδεια.
Ο κ. Μαρινάκης πλήρωσε τρία Champions Leage για να πάρει την άδεια και έρχεται ο κύριος Μητσοτάκης και του λέει “ποια χρήματα, τσάμπα θα στη δώσω”.
Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν τα κανάλια. Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα πλουραλισμού.

Τι είπε για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι θα τελειώσει με τα Εξάρχεια
Αφού δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρέπει κάπου να τον εφαρμόσει. Όμως ούτε εκεί εφήρμοσε το νόμο ο προκάτοχός του, γιατί το θέμα των Εξαρχείων δεν είναι τωρινό, είναι 15 χρόνια.
Πρέπει κάτι να πει, για να θρέψει ένα κοινό ευυπόληπτων και συντηρητικών ανθρώπων που βλέπουν το κόμμα να μπαλαντζάρει σε θέματα νομιμότητας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: