Έχει στο μυαλό του το κείμενο που απέρριψε ο λαός: Μιλά για “βελτιωμένο σχέδιο Ανάν”!




Σημαντικές και κρίσιμες παράμετροι του σχεδίου Ανάν «έχουν βελτιωθεί», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων Ιωνά Νικολάου, Κυριάκου Κολοκάση και Κυριάκου Κακουλλή, απαρίθμησε συγκεκριμένα στα σημεία, τα οποία θεωρεί ότι παρουσιάζουν βελτίωση. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής:

– Κατοχύρωση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, με ανεμπόδιστη διακίνηση, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας ή άσκηση επαγγέλματος σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

– Οριστικός τερματισμός εποικισμού.

– Έμπρακτη αναγνώριση του σεβασμού στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας, με πέντε επιλογές ως θεραπεία.

– Διαμόρφωση συστήματος διακυβέρνησης, στο οποίο δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και θα μειώνονται στον ελάχιστο βαθμό οι κίνδυνοι ρήξης.

– Συμφωνία για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την έκταση του κράτους.

– Κατοχύρωση της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας του κράτους, της μιας και μόνης κυριαρχίας και της μιας και μόνης υπηκοότητας.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι έχει γίνει αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά η μείωση στο ελάχιστο των μεταβατικών περιόδων εφαρμογής της λύσης, ενώ από την πρώτη ημέρα θα υπάρχουν χειροπιαστά οφέλη και για τις δύο κοινότητες».

Επίσης, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «εκείνο που μετρά είναι τί καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι και όχι τί επιδιώκει η άλλη κοινότητα».Είπε ότι δεν θα ασχοληθεί με το τί λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο μετρά τι καταθέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Γι’ αυτό και λέω, πρόσθεσε, ότι η λύση θα εξαρτηθεί από το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας ότι αυτή εξαρτάται από το τι θα συμφωνηθεί και στα δύο εναπομείναντα κεφάλαια, ασφάλεια-εγγυήσεις και εδαφικό.

04/09/2016 14:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: