Διορία για τα προαπαιτούμενα έως την Τετάρτη για εκταμίευση της δόσης στις 10 Οκτωβρίου




Διορία έως την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, έλαβε η Ελλάδα από τους δανειστές ώστε να ολοκληρώσει τα υπολειπόμενα τρία προαπαιτούμενα προκειμένου να της καταβληθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες σήμερα, για την ατζέντα του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος», εκτιμά ότι το δυσκολότερο από τα τρία θέματα είναι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, το οποίο χαρακτήρισε «πονοκέφαλο».

Ως προς την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων, τη Δευτέρα θα μεταβεί σχετικό κλιμάκιο στην Αθήνα, και αναμένεται να ετοιμάσει μία νέα έκθεση συμμόρφωσης.

Αμέσως μετά θα συγκληθεί έκτακτο euroworking group (κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη), αρκεί, όπως είπε, «να υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς».

Στο δε Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, το οποίο αναμένεται να είναι σύντομο, οι Υπουργοί Οικονομικών θα έχουν και μία μικρή συζήτηση για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, όπως και για την πορεία αποπληρωμής του εσωτερικού χρέους της κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και το ποιες είναι οι διαθέσεις του ΔΝΤ ως προς τη μελλοντική συμμετοχή του, δήλωσε πως «είμαστε σε συνεχή επαφή με τους θεσμούς και τον ESM, δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος, η απόφαση του euro αναφέρει ότι αυτά θα εκτελεστούν μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και κατά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, πρόκειται για περίπλοκες συζητήσεις τεχνικής φύσεως και θα χρειαστούν και νέες συναντήσεις για το θέμα».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο κύριος Τσακαλώτος θα μεταβεί άλλωστε στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ και το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει εκεί αντικείμενο των συζητήσεων.

ΚΥΠΕ – Θανάσης Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 30/9/2016 18:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: