Διαμαρτυρία έξω από την Ελληνική Πρεσβεία για την “Αντιγόνη” στην αρχαία Σαλαμίνα (βίντεο)




Ειρηνική διαμαρτυρία πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες το βράδι έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, με αφορμή την παράσταση που ανεβάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) , το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (ΕΘΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) της τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στο κατεχόμενο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.

Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος Ελλαδιτών Λεμεσού, υποστηριζόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ.

Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και επέδωσαν ψήφισμα στο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλία Φωτόπουλο.

Σε δηλώσεις μετά την  εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε τη θλίψη του, γιατί όπως είπε, “η Ελλάδα -ο μεγαλύτερος μας σύμμαχος στις προσπάθειες δικαίωσης του κυπριακού Ελληνισμού- απόψε για πρώτη φορά αναγνωρίζει τις αρχές του ψευδοκράτους”.

“Πολύ φοβόμαστε ότι με την αποψινή παντελώς λανθασμένη ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης θα ανοίξουν οι κερκόπορτες. Θα πάθουμε χειρότερα από ότι πάθαμε με τη χιαστή διαδικασία”, είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι “η αποψινή νύχτα είναι μια τραγωδία για τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα”, για να προσθέσει ότι “είναι μια τραγωδία για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού”.

Εξέφρασε τη λύπη του γιατί ενώ εδώ και τρεις εβδομάδες είχε αποστείλει επιστολή τόσο στον Πρέσβη της Ελλάδας, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και στον Υπουργό Εξωτερικών δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος, είπε πως το κόμμα του θα συνεχίζει να αγωνίζεται, με την ελπίδα η Ελλάδα να σκεφτεί δεύτερη φορά το τι έκανε και πόσο ανάγκη την έχουν οι Έλληνες της Κύπρου.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, είπε ότι το κόμμα του ήταν το πρώτο που έβγαλε στη δημοσιότητα το θέμα, καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Είπε ότι “σήμερα το ΕΛΑΜ κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδεία της Βουλής το συγκεκριμένο θέμα, αλλά με παρέμβαση του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ το θέμα ακυρώθηκε”.

“Μένει στην αντίληψη του λαού να καταλάβει τι είναι πίσω από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει το αγώνα του. Η πατρίδα μας είναι κατεχόμενη και δεν γίνεται να μεταβαίνουμε στα κατεχόμενα για τουρισμό” είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλαδιτών, Παναγιώτης Μπαρούτης, είπε: “Τραγικοί ηγέτες σε ένα τραγικό τόπο. Χρησιμοποιούν μια τραγωδία, για να προσπαθήσουν να αποπλανήσουν αυτό τον τραγικό λαό”.

“Αν το μήνυμα του Σοφοκλή είναι να θυσιαζόμαστε για τις ηθικές αρχές μας αυτοί σήμερα ασελγούν και πάνω στο Σοφοκλή και πάνω στα ερείπια της αρχαίας Σαλαμίνας”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Έμιλη Λάμπρου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 28/9/2016 22:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: