Χόκσταϊν: Οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους




Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους υπεράκτιους φυσικούς της πόρους, επανέλαβε ο συντονιστής ενεργειακών θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Έιμος Χόκσταϊν, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κώστα Μπιλιράκη, στην κοινή ακρόαση που οργάνωσαν από κοινού οι Επιτροπές Εξωτερικών και Τεχνολογίας-Επιστημών της αμερικανικής Βουλής, με θέμα τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ίδια ακρόαση, υπό την προεδρία της Προέδρου της υποεπιτροπής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνα Ρος Λέτινεν, και του Προέδρου της Υποεπιτροπής Ενέργειας Ράντι Γουέμπερ – κατέθεσε επίσης ο Υφυπουργός Ενέργειας για διεθνείς υποθέσεις, Jonathan Elkind.

«Εχουμε επανειλημμένα εργαστεί, όποτε προέκυψε εμπόδιο, να το ξεκαθαρίσουμε και να διασφαλίσουμε πως όλοι κατανοούν την αμερικανική θέση. Υποστηρίζουμε τις αμερικανικές και διεθνείς εταιρείες να εργαστούν σ’ όλα τα τεμάχια που υπάρχουν και έχουμε επίσης υποστηρίξει τον τρίτο γύρο αδειοδότησης που ανακοινώθηκε πριν λίγες εβδομάδες», είπε ο κ. Χόκσταϊν.

Πρόσθεσε, ότι οι ΗΠΑ επίσης πιστεύουν ότι μία πολιτική λύση στο νησί θα ενδυναμώσει τον εκσυγχρονισμό αυτών των ανακαλύψεων.

«Προσωπικά είμαι δημόσιος κήρυκας υπέρ των υπεράκτιων ανακαλύψεων της Κύπρου, συνομιλώ εβδομαδιαία με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και άλλους Υπουργούς στην Κύπρο, για να δούμε πώς θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την Κύπρο».

Σε ερώτηση, αν στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, η επιλογή μεταφοράς κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου και η αξιοποίηση του αιγυπτιακού σταθμού υγροποίησης αποτελεί την πιθανότερη πρώτη επιλογή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χόκσσταϊν απάντησε πως «απουσία άλλων εξελίξεων που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα από σήμερα μέχρι τότε, πιστεύω είναι το πιθανότερο από το σενάριο της πρώτης φάσης. Όμως, όπως εξήγησα, η Κύπρος μόλις είχε ένα νέο γύρο αδειοδοτήσεων, με την ΕΧΧΟΝ – ΜOBIL μία από τις εταιρείες και πρέπει να δούμε αν θα υπάρξουν νέες ανακαλύψεις. Με τα στοιχεία που γνωρίζουμε σήμερα και τις παρούσες ποσότητες που έχουν επιβεβαιωθεί, θα έλεγα ότι είναι η πιθανότερη επιλογή. Το πώς θα γίνει αφορά αριθμό διαφορετικών επιλογών με αυτή την πιθανότερη. Αν φτάσουμε σε διευθέτηση, νομίζω ότι θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή της πρώτης από δύο φάσεις, ή ταυτόχρονα».

Απαντώντας στο ερώτημα της Ιλιάνας Ρος – Λέτινεν ποιό έργο προηγείται, ο κ. Χόκσταϊν είπε πως θα πρέπει να δούμε πού οι γεωπολιτικές εξελίξεις προχωρούν σε ευθυγράμμιση με τις τεχνικές και οικονομικές εξελίξεις. Ανέφερε ότι ήδη το Ισραήλ κι οι εταίροι του διαπραγματεύθηκαν με την Ιορδανία το 2012 και κατέληξαν σε συμφωνία για δημιουργία αγωγού μεταφοράς αερίου στη Νεκρά Θάλασσα, που είναι υπό κατασκευή.

«Πρόκειται για μικρή ποσότητα αερίου, όμως αποτελεί την πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, στα 20 χρόνια ειρήνης», ανέφερε. Μίλησε για τις πιθανότητες μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτου μέσω του Σινά και τις δυσκολίες που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι «τώρα με την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, αν βρεθεί λύση στην Κύπρο, θα ξεκλειδώσει η δυνατότητα της οικοδόμησης αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία, μέσω της Κύπρου”.

“Όπως και η συνεργασία με την Αίγυπτο θα επιστρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει και να έχει πρόσβαση, όχι μόνο στην εγχώρια αιγυπτιακή αγορά που ακόμη διψά για αέριο, αλλά και τον τερματικό σταθμό υγροποίησης, μέσω του οποίου μπορεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εργαστούν σε διάφορα μέτωπα κι ότι έλθει πρώτο. «Αυτό που είναι καθαρό είναι οι ΗΠΑ χρειάζεται να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο επιχειρώντας να βρουν ποιες είναι οι γεωπολιτικές λύσεις, να εντοπίσουν τα εμπόδια και να τα απομακρύνουν, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να βρουν τις οικονομικές λύσεις που χρειάζονται για να προχωρήσουμε», ανέφερε.

Σε ερώτηση πως επηρεάστηκαν από την ανεπιτυχή απόπειρα πραξικοπήματος οι δυναμικές στην περιοχή και οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο κ. Χόκσταϊν είπε ότι σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα συνεχίσουν να συμβάλλουν ως κίνητρο και επιταχυντικά, προσφέροντας κίνητρα στα διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας, για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας στην Κύπρο.

Σε ερώτηση του επικεφαλής της μειοψηφίας στην Υποεπιτροπή Μέσης Ανατολής, Τεντ Ντόιντς, αναφορικά με τις συνομιλίες που είχε ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν στην Τουρκία, γύρω από τα θέματα αυτά, ο Έιμος Χόκσταϊν είπε ότι συζήτησαν τα ενεργειακά θέματα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Νομίζω ο Πρόεδρος Ερντογάν, καθώς κι ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Ενέργειας, αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα που παρέχει η ενεργειακή ασφάλεια», είπε.

Ανέφερε ότι προμηθευόμενη την ενέργειά της από τη Ρωσία και το Ιράν, η Τουρκία είναι ευάλωτη κι ως εκ τούτου βλέπουμε την προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της.

«Η εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στα θέματα ασφάλειας, όμως η ενεργειακή ασφάλεια έπαιξε κρίσιμο ρόλο, όπως δηλώθηκε δημόσια κι από τις δύο χώρες. Όμως για να υλοποιηθούν τα οικονομικά οφέλη της ενεργειακής ασφάλειας από την εξομάλυνση, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, γιατί ο αγωγός προς την Τουρκία θα περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου. Ελπίζω πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται την κρίσιμη και στρατηγική φύση αυτής της νέας παραμέτρου που έχει προστεθεί στις συνομιλίες του Κυπριακού, της ενέργειας», ανέφερε.

Σε ερώτημα σχετικό με τις επιπτώσεις από την επαναφορά στο προσκήνιο των συζητήσεων για τον τουρκικό αγωγό μεταφοράς ρωσικού αερίου, ο κ. Χόκσταϊν είπε πως αυτές οι κινήσεις της Ρωσίας στοχεύουν στην διαιώνιση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης.

«Αρχικά αυτό που λέγαμε Turkish Stream ήταν τέσσερις αγωγοί, που θα υποκαθιστούσαν τον ουκρανικό αγωγό και θα είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην Ουκρανία. Σήμερα οι συζητήσεις γίνονται για έναν αγωγό, που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει το αέριο που εισάγει σήμερα η Τουρκία από τη Ρωσία μέσω βαλκανικών διαδρομών. Είναι επομένως διαφορετικό από αυτό που μιλούσαμε στο παρελθόν. Όμως η άποψή μας παραμένει πως δεν χρειαζόμαστε γεωπολιτικά σχέδια που χρηματοδοτεί η Ρωσία και αποτελούν απειλές στην ασφάλεια της Ευρώπης», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως ο Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος τη σημασία των ενεργειακών συμβάλει θετικά στη λύση του Κυπριακού, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως τα ενεργειακά δεν αποτελούν υποκατάστατο της επίλυσης πολιτικών θεμάτων και διαφορών που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

«Αυτό που παρέχουν είναι το κίνητρο και έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως καταλύτης. Πιστεύω όλες οι χώρες της περιοχής αντιλαμβάνονται ποιά θα είναι τα οφέλη που προκύψουν με την ενεργειακή ασφάλεια και την ευημερία, αν βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Δεν γνωρίζω αν θα βρεθεί, όμως είναι ξεκάθαρο για μένα πως όλοι στην περιοχή αντιλαμβάνονται τη διασύνδεση για τα οφέλη που θα προκύψουν για όλα τα μέρη. Και γι’ αυτό η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη», ανέφερε.

Απ. Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: