Χειρότερη από το ’60 η τουρκική φόρμουλα: Θέλουν εγγυήσεις για το τ/κ συνιστών κρατίδιο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία να εγγυάται το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Αυτή είναι όπως φαίνεται η διαφοροποίηση συστήματος ασφάλειας του 1960, που παρουσίασε χθες ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Η τουρκική πλευρά θεωρεί πως αλλάζουν τα δεδομένα, οι τρεις εγγυήτριες του 1960 εγγυούνταν ολόκληρη τη χώρα ενιαία, ενώ εάν λυθεί το Κυπριακό και δημιουργηθούν δυο συνιστώντα κρατίδια αυτό θα διαφοροποιήσει την κατάσταση άρδην. Είναι σαφές πως μια τέτοια φόρμουλα δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά καθώς συνιστά χειρότερο σενάριο από αυτό που συμφωνήθηκε το 1960 και αξιοποιήθηκε από την Τουρκία για να εισβάλει στο νησί. Πέραν της ανασφάλειας η παροχή εγγυήσεων στο ένα από τα δυο συνιστώντα παραπέμπει και σε δυο κράτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να αποκαλύπτει το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Ακιντζί είπε σε δηλώσεις του πως ναι μεν παρουσιάσθηκε διαφοροποιημένη θέση σε σχέση με τις εγγυήσεις του 1960, ωστόσο, όπως υπέδειξε το γεγονός ότι άκουσε «κάτι διαφορετικό δεν σημαίνει όμως ότι μας βρίσκει σύμφωνους». Στη χθεσινή συνάντηση που κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες άρχισε και η συζήτηση κριτηρίων για το εδαφικό. Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Στη βάση της προσέγγισης πως με την επίτευξη συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια νέα δομή και το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων θα προσαρμοστεί ανάλογα σε αυτή τη νέα κατάσταση, ο Ακιντζί έθεσε δημόσια το σενάριο που ευνοεί, αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες: Δεν πρέπει ξεχνάμε πως ο τ/κ λαός δεν βλέπει την ασφάλειά του σε διεθνείς δυνάμεις, αλλά στις εγγυήσεις της Τουρκίας. Θεωρώ ότι είναι ωφέλιμο να το τονίσω αυτό άλλη μια φορά. Δεν είμαστε στο 1960. Το 2016 σίγουρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές από το 1960».

Συνέχισε λέγοντας πως η νέα δομή που θα δημιουργήσουμε θα αποτελείται από δυο ίσα ιδρυτικά κράτη. «Η νέα δομή της διζωνικής, δικοινοτικής, ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου, από δύο πολιτικά ίσες συνιστώσες πολιτείες, θα δημιουργήσει τα πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά αυτών των συνθηκών», ανέφερε και πρόσθεσε: « Σίγουρα και το σύστημα ασφάλειας και εγγυήσεων θα προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση».

Με τρόπο που θα λαμβάνεται υπόψην σε αυτή τη νέα δομή, είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα όπου και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ασφάλεια, είπε ο κ. Ακιντζί, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση της ασφάλειας για μια πλευρά δεν πρέπει να δημιουργεί την έννοια της απειλής για την άλλη πλευρά.

ΚΑΙ ΟΓΔΟΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πως έχει οριστεί και μια νέα συνάντηση για τις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο στις 10 το πρωί «έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια εκκρεμούντα θέματα, όχι για τα υπό συζήτηση σήμερα, αλλά για κάποια που παραμένουν εκκρεμούντα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση ακόμη σε βαθύτερη έκταση». Πρόσθεσε ότι με αυτή την εξέλιξη οι συναντήσεις του με τον κ. Ακκιντζί για αυτή τη φάση θα ανέλθουν συνολικά στις οκτώ σε αριθμό.

Μη δεσμευτικές οι συζητήσεις – Δεν τέθηκε θέμα αλλαγής των εγγυήσεων του 1960 χθες είπε ο Ακιντζί

Δεν έγινε συζήτηση με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων στο θέμα της ασφάλειας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «έγινε brainstorming (ανταλλαγή σκέψεων) για δύο κεφάλαια» (και το εδαφικό).

Είπε πως «αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο brainstorming ανταλλάσσονται προβληματισμοί, απόψεις, τίθενται οι ‘κόκκινες γραμμές’ της κάθε πλευράς βεβαίως και εναπόκειται εις το πώς θα εξελιχθεί η όλη συζήτηση». Ο κατοχικός ηγέτης στις δικές του δηλώσεις είπε πως αντάλλαξαν μη δεσμευτικές απόψεις στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων λέγοντας ότι δεν ήρθε στην ατζέντα της συνάντησης η αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων του 1960. «Σήμερα ως Τ/κ και Ε/κ ηγέτης κάναμε μια ανταλλαγή απόψεων που δεν είναι δεσμευτικές στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Να μην ξεχνάμε ότι η συμφωνία Ασφάλειας και Συμμαχιών είναι μια διεθνής συμφωνία. Η τελευταία της μορφή θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα σε μια πενταμερή διάσκεψη», ανέφερε ο Ακιντζί.

Σημειώνεται πως πρώτος έκανε λόγο για μη δεσμευτικές συζητήσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν προ ημερών επισκέφθηκε τα κατεχόμενα.

* Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε αν μετά το κάλεσμα του προς τα κόμματα για να μελετήσουν τα πρακτικά των συναντήσεων υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς των κομμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον από κάποια κόμματα – που με συνέπεια παρακολουθούντο τι γίνεται – για τα πρακτικά τα οποία θα είναι στη διάθεση των κομμάτων».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε χθες – στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται στην Μπρατισλάβα – κοινή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Μάλτας και της Ιρλανδίας, με θέμα το Brexit.

Οι Υπουργοί συζήτησαν τις αναμενόμενες επιπτώσεις του Brexit στις χώρες τους και αλληλοενημερώθηκαν για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κάθε χώρα.

ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΕΣ «ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΕΣ»
Η ψευδοκυβέρνηση έχει παραχωρήσει δώδεκα νέες «υπηκοότητες» του κατοχικού καθεστώτος σε εποίκους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαβαντίς, η απόφαση λήφθηκε από τη ψευδοκυβέρνηση και δημοσιεύθηκε στις 31 Αυγούστου 2016 στην «επίσημη» εφημερίδα του ψευδοκράτους.

Από τη δημοσίευση των ονομάτων προκύπτει πως από τους 12 οι τρεις τουλάχιστον γεννήθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο, οι υπόλοιποι στην Τουρκία.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΨΕΥΔΟΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Tahsin Ertugruloglu, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο των ΥΠΕΞ της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ertugruloglu θα έχει επαφές με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και της ΟΙΣ. Περαιτέρω, όπως αναφέρεται, ο Ertugruloglu θα μεταβεί και στην Ουάσινγκτον. Στη Νέα Υόρκη θα μεταβεί και ο Ακιντζί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: