Απέλαση από την Τουρκία Ολλανδού πολιτικού των Πρασίνων και πρώην ευρωβουλευτή




Ιδιαίτερη αίσθηση και ενόχληση εχει προκαλέσει στην Ολλανδία η επί της ουσίας απέλαση από την Τουρκια του στελέχους των Ολλανδών Πράσινων και πρώην ευρωβουλευτή Γιοστ Λαγκεντάικ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, κατά την είσοδό του στο τουρκικό έδαφος, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και αναχώρησε σημερα, παρά τη θέλησή του, με προορισμό τη Χάγη.

Οι τουρκικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα με το αιτιολογικό ότι δεν διαθέτει την ειδική βίζα που πλέον χρειαζόταν και την οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε ζητήσει από την τουρκική Πρεσβεία στην Χάγη.

Οπως δηλωσε προς τους δημοσιογράφους, ο Λαγκεντάικ θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή των τουρκικών αρχών έχει να κάνει με την συνεργασία του έως πρόσφατα με την εφημερίδα Zaman (που έχει περιέλθει πλέον υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης) και το πανεπιστήμιο Σουλεϊμάν Σαχ στο οποίο οι τουρκικές αρχές έβαλαν πρόσφατα λουκέτο εξαιτίας των – φερόμενων στενών – σχέσεών του με τον Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαγκεντάικ διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 1998 έως το 2009 και προήδρευε της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Τουρκία. Υπό αυτή του την ιδιότητα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Είναι νυμφευμένος με τουρκάλα δημοσιογράφο και μένει πλέον μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θεωρείται ειδικός για τα θέματα της Τουρκίας, αποτελώντας μια από τις κυριότερες πηγές πληροφόρησης για τα ξένα ΜΜΕ που επιθυμούσαν να αποκτήσουν μια εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε στην χώρα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σημειώνεται εξάλλου πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει ενδελεχέστερη ενημέρωση για την ουσιαστική «απέλαση» του Λαγκεντάικ από την Τουρκία. Από την πλευρά τους, τόσο ο ολλανδός πρέσβης όσο και ο γενικός πρόξενος της Ολλανδίας στην Τουρκία ενημερώθηκαν για την απέλαση και παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, οπως αναφερει ο Ολλανδικός Τύπος.

26/09/2016 17:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μ. Σπινθουράκης
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: