Ζήτημα αναθεώρησης Συνθήκης Λωζάνης θέτει ο Ερντογάν! Μιλά για νησιά, υφαλοκρηπίδα




«Δώσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέκρινε την τουρκική ηγεσία που μετείχε στις συνομιλίες και υπέγραψε την εν λόγω Συνθήκη.

Μιλώντας σήμερα σε εκλεγμένους διοικητές συνοικιών ο κ. Ερντογάν είπε πως η διαδικασία που ξεκίνησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είναι «ένας νέος πόλεμος απελευθέρωσης και τόνισε τα εξής:

«Αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στο αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΟΥΡΙΕΤ:
Θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης θέτει για πρώτη φορά ο Ερντογάν κάνοντας λόγο και για “παράδοση” των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε σε “αυτούς που υπέγραψαν την συνθήκη και την παρουσίασαν σαν νίκη”, δηλαδή τον Κεμάλ Ατατούρκ.

“Η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος της Ανεξαρτησίας για το τουρκικό έθνος. ας το γνωρίζουν όλοι αυτό. Μας απειλούσαν με την Συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας υποχρέωσαν να δεχτούμε την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Κάποιοι παρουσίασαν τη Λωζάνη ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;”, είπε.

“Ακόμα έχουμε προβλήματα με την υφαλοκρηπίδα και με τον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο και αιτία είναι αυτοί που δέχτηκαν την Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν ήταν δίκαιη συνθήκη και μας προκαλεί αυτά τα προβλήματα τώρα. Αν δε το πραξικόπημα είχε επιτύχει θα μας επέβαλαν μια συνθήκη όπως αυτή των Σεβρών”, είπε.

Το 1923, η κυβέρνηση Κεμάλ υπέγραφε την Συνθήκη της Λωζάνης με τις δυτικές δυνάμεις, καθορίζοντας τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας και το καθεστώς γειτονίας και συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και των πρώην κτήσεων της Αυτοκρατορίας.

Στα εδάφη της Τουρκίας του 1923 δεν συμπεριλαμβανόταν η Αντιόχεια και η Ίμβρος με την Τένεδος εξασφάλιζαν καθεστώς αυτονομίας. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είχε μερίδιο από τα πετρέλαια της Μουσούλης.

Παράλληλα, η Τουρκία παραιτούνταν από κάθε είδους δικαίωμα ή διεκδίκηση στην Κύπρο. Φυσικά η Τουρκία δεν τήρησε τους όρους αυτούς κατέχοντας παράνομα την Ίμβρο και την Τένεδο και κερδίζοντας την περιοχή της Αλεξανδρέτας από την Συρία, ελέω της δημοκρατικής Γαλλίας.

Πληροφορίες από http://www.hurriyetdailynews.com/erdogan-says-treaty-that-formed-modern-turkey-presented-as-though-it-were-a-victory.aspx?pageID=238&nID=104386&NewsCatID=338

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: