ΑΚΕΛ και τ/κ κόμμα TDP συμφώνησαν “να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού”




Να συνεργαστούν και συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό που να στηρίζεται σε αρχές, συμφώνησαν ΑΚΕΛ και τ/κ Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP).

Αντιπροσωπεία των δύο κομμάτων υπό τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του τ/κ κόμματος Cemal Ozyigit είχαν σήμερα συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ με αφορμή τις κρίσιμη φάση που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε αρχικά ότι η ανταλλαγή απόψεων με την αντιπροσωπεία του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας ήταν πολύ ουσιαστική και σε βάθος και ανασκοπήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό με βάση την πληροφόρηση που έχουν.

Όπως σημείωσε ο κ. Κυπριανου, είναι κοινή η πεποίθηση των δύο κομμάτων ότι αυτή η φάση είναι ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη σε ό,τι αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων, σε ό,τι αφορά το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Πρόσθεσε πως τα δύο κόμματα υποστηρίζουν διαχρονικά την επίτευξη συμφωνίας στη βάση των συμφωνημένων αρχών, με στόχο τη λύση στο Κυπριακό.

“Για να το πετύχουμε αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε η μια πλευρά τις ανησυχίες της άλλης και να μην διεκδικούμε πράγματα τα οποία ξεπερνούν τα όρια της άλλης κοινότητας”, είπε, τονίζοντας πως είναι εξίσου σημαντικό να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο, οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, οι συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε στη συνέχεια πως συμφώνησαν ότι θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης. “Θεωρούμε ότι μόνο με την επίτευξη λειτουργικής, βιώσιμης λύσης θα μπορέσει να έχει ο τόπος και ο λαός μας μέλλον και προοπτική. Θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια μας να συμβάλουμε έτσι ώστε οι συζητήσεις των δύο ηγετών να καταλήξουν σε συμφωνία που να γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία των Ε/κ και των Τ/κ”, είπε.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του τ/κ κόμματος ότι ως ΑΚΕΛ θα έχουν πάντοτε απλωμένο το χέρι για συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που φιλοδοξούν να φέρουν την ειρήνη και ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και τον λαό, στη βάση αρχών.

Από την πλευρά του ο κ. Ozyigit είπε πως η επίσκεψη στο ΑΚΕΛ έχει να κάνει με την κρίσιμη φάση που διέρχεται σήμερα το Κυπριακό, και χαρακτήρισε σημαντικές τις δύο επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών στις 10 και στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου ενδεχομένως να ανακοινωθούν το πού έχουν φτάσει οι δύο ηγέτες. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, θα υπάρξει μια εικόνα για το μέλλον του τόπου.

Ο ηγέτης του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας είπε στη συνέχεια πως οι συνομιλίες διεξάγονται στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ και του κοινού ανακοινωθέντος της 14ης Φεβρουαρίου 2014. Πρόσθεσε πως με βάση την πληροφόρηση που έχουν στις συνομιλίες έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος κάτι που επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης.

“Και τα δύο κόμματα (ΑΚΕΛ και TDP) εκφράζουν την κοινή πεποίθηση και την κοινή θέση ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί σύντομα. Εμείς βλέπουμε και στους δύο ηγέτες την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της λύσης και γι αυτό το λόγο όλες οι δυνάμεις και στις δύο κοινότητες που θέλουν και αγωνίζονται για λύση και ειρήνη πρέπει να δώσουν την υποστήριξη τους στους ηγέτες και να τους ενθαρρύνουν”, είπε.

Πρόσθεσε πως συμφωνούν με την ηγεσία του ΑΚΕΛ στο να εργαστούν στενά και εντατικά με στόχο τη λύση ώστε να μπορέσουν οι δύο κοινότητες να προχωρήσουν με δύο ΝΑΙ και να ανοίξει ο δρόμος για ειρήνη ώστε να μην ξαναζήσουμε στον τόπο μας τα κακά που ζήσαμε στο παρελθόν.

Καταλήγοντας, εξέφρασε τη θέση πως δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία και να λυθεί το Κυπριακό ώστε να παραδώσουμε, όπως είπε, στις επόμενες γενιές μια πατρίδα στην οποία απολαμβάνεις να ζεις.

Θ. Κεττίνης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: