Αυστηρή προειδοποίηση Λαβρόφ σε Κέρι για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην Συρία




O Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατηγορηματικά στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι πως οφείλουν να εμπλακούν ενεργά κι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού στη διαδικασία ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κέρι, ο Λαβρόφ πρότεινε επίσης να δημοσιευθούν και τα σχετικά έγγραφα που αφορούν τις ρήτρες για την κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποφευχθεί «κάθε παρερμηνεία» ως προς τη μεθοδολογία της εφαρμογής της, προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου.

Εν όλω, η ρωσική πλευρά σήμερα κατήγγειλε την επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο μαχών της Συρίας, καθώς έχουν καταγραφεί άνω των 50 επιθέσεων ενάντια στα κυβερνητικά στρατεύματα και αμάχους μόνον κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό. Η Μόσχα μάλιστα επέρριψε στις ΗΠΑ την ευθύνη για μία ενδεχόμενη αποτυχία της κατάπαυσης του πυρός, που τηρείται τις τελευταίες πέντε ημέρες.

«Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται», ιδίως στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια) και της Χάμα (κέντρο), με περίπου «55 περιπτώσεις επιθέσεων με στόχο θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων, της λαϊκής πολιτοφυλακής και αμάχους», όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συντονισμού για τη Συρία Βλαντίμιρ Σαβτσένκο.

Ο ίδιος άδραξε την ευκαιρία για να κατηγορήσει τους Σύρους αντάρτς ότι «επωφελούνται από την εκεχειρία για να ανασυγκροτηθούν και να συγκεντρώσουν αποθέματα από πολεμοφόδια και όπλα».

Μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο, κατήγγειλε ο ίδιος, «δώδεκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, βρήκαν τον θάνατο και πάνω από 40 άλλοι τραυματίσθηκαν. Ο Σαβτσένκο πρόσθεσε πως τη ζωή του έχασε επίσης κι ένας εθελοντής του Συριακού κλάδου της Ερυθράς Ημισελήνου από «επίθεση με όλμο» των ανταρτών.

17/09/2016 18:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: