Αδειάζει τους 27 ο Ρέντσι: Πολύ μικρό το βήμα προόδου, δεν επαρκεί, η Ευρώπη κινδυνεύει




«Σημειώθηκε πολύ μικρό βήμα προόδου. Δεν είναι αρκετό. Αν δεν αλλάξει τις πολιτικές της σε ότι αφορά την μετανάστευση και οικονομία, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μεγάλο κίνδυνο», έγραψε σε tweet του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά την λήξη της συνόδου της Μπρατισλάβα.

«Οι λύσεις που είχαν βρεθεί μετά την σύνοδο της Μάλτας έμειναν νεκρό γράμμα», δήλωσε, επίσης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορεί να πιστεύει, κανείς, ότι έχοντας λύσει το πρόβλημα της Τουρκίας, λύθηκε και το πρόβλημα στο σύνολο του». Εξήγησε, δε, ότι η χώρα του, «για το μεταναστευτικό θέλει να δει να γίνονται πράξεις».

Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι «η Ιταλία χρειάζεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά είναι και η Ευρώπη, στο σύνολο της, η οποία πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εγκαταλείποντας την πολιτική της λιτότητας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα σχολιάζει ότι η στάση της Ιταλίας είναι στα όρια της ρήξης με την Γαλλία και την Γερμανία. Ο κεντροαριστερός Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση, επίσης, στο υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, το οποίο, όπως είπε, δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπογράψει συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες για την μετανάστευση, θα το πράξουμε μόνοι μας. Αν το μόνο που κάνει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή είναι να μεταφέρει τους μετανάστες στην Σικελία, αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί», είπε ο Ματέο Ρέντσι.

Τόνισε, τέλος, ότι στην σύνοδο της Μπρατισλάβα, παρατηρήθηκαν λεκτικοί ακροβατισμοί, όσων θέλουν να θεωρούν ότι στην σύνοδο σημειώθηκε πρόοδος σε ότι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

17/09/2016 00:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας
Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Italy

Slovak Prime Minister Robert Fico, European Council President Donald Tusk, and European Commission President Jean-Claude Juncker give their closing press conference at the end of the EU's informal summit of the 27 heads of state or governments, in Bratislava, Slovakia, 16 September 2016. European Union leaders met to discuss a new strategy and future of the European Union after the recent Brexit referendum in Britain. EPA, OLIVIER HOSLET
Slovak Prime Minister Robert Fico, European Council President Donald Tusk, and European Commission President Jean-Claude Juncker give their closing press conference at the end of the EU’s informal summit of the 27 heads of state or governments, in Bratislava, Slovakia, 16 September 2016. European Union leaders met to discuss a new strategy and future of the European Union after the recent Brexit referendum in Britain. EPA, OLIVIER HOSLET

Την προσήλωσή τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα επαναβεβαίωσαν οι 27 από την Μπρατισλάβα

«Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε» δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο και οικοδεσπότης της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ χωρίς την συμμετοχή της Βρετανίας.

Ο ίδιος τόνισε πως η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ», ενώ μετέφερε πως κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε πως στο μέλλον πρέπει να γίνουν πιο «απτά» τα επιτεύγματα της ΕΕ καθώς και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία τους «ειδικά προς τις νεότερες γενιές».

«Στον απολογισμό που κάναμε ήμασταν νηφάλιοι αλλά όχι ηττοπαθείς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας πως η «απουσία» του πλήρους ελέγχου σε σχέση με το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία καθώς και το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της ΕΕ είναι αυτή που προκάλεσε το αίσθημα «ανασφάλειας» στους πολίτες. Όπως ανέφερε αυτοί είναι και οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση μέχρι το Μάρτιο του 2017, οπότε και θα συναντηθούν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Ρώμη, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που είχε η ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο ημέρες πριν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «ομοφωνία» με την οποία «καλωσόρισαν» οι 27 τις προτάσεις της Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα ως βασικού εργαλείου για «τον εκμοντερνισμό της Ευρώπης, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Επιπλέον, σημείωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για την τόνωση των επενδύσεων, έτυχε ευρείας υποστήριξης και πως τα οφέλη που είχε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του από την ΕΕ, ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε με τη Βρετανή πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο. «Η επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι αδύνατο να γίνει αυτό το χρόνο, αλλά είναι σχετικά πιθανό να γίνει τον Ιανουάριο ή το Φεβρουαρίο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν «υπάρχει άλλη επιλογή» από το να γίνει «σεβαστή» αυτή η δήλωση της Τ. Μέι.

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αντίθετα από τη Μ. Βρετανία» η ΕΕ «ξέρει τι θέλει». «Ξέρουμε ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καλές και πολύ κοντινές σχέσεις με το Η.Β. αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων μας» δήλωσε ο Ρ. Φίτσο επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνει «σαφές» πως το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ έχει «περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως η πρόσβαση στην κοινή αγορά είναι συνδεδεμένη με τις βασικές αξίες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων και πως «κάνενας συμβιβασμός» δεν είναι δυνατός σε αυτό το σημείο.

Η κοινή ανακοίνωση

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν σήμερα στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας δίνουν προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ», σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.

«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Γιούνκερ: Όχι πρόσβαση Βρετανίας στην ενιαία αγορά εκτός αν το Λονδίνο δεχτεί ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων…

Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μόνο εάν το Λονδίνο αποδεχθεί επίσης από την πλευρά του την ελευθερία κυκλοφορία των εργαζομένων, επισήμαναν σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας.

«Επιθυμούμε μια πολύ καλή, πολύ στενή σχέση με την Βρετανία. Την ίδια στιγμή, δεν είναι δυνατόν αυτές οι διαπραγματεύσεις να πλήξουν τα συμφέροντά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Αναφορικά με την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και των προσώπων… παραμένουμε πιστοί στην θέση– και αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πρωθυπουργών που αποχωρούν και πρωθυπουργών που παραμένουν– ότι (η ελευθερία αυτή) έχει να κάνει με τους πολίτες στην Ευρώπη» τόνισε ο Γιούνκερ.

«Επομένως δεν μπορώ να δω καμία πιθανότητα συμβιβασμού σε αυτό ακριβώς το ζήτημα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε από την πλευρά του ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας θα πρέπει να διεξαχθούν με γνώμονα το συμφέρον των 27 υπολοίπων κρατών μελών της Ένωσης, παρά της Βρετανίας.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι οι διαδικασίες μας, οι κανονισμοί μας, όπως περιγράφονται με ακρίβεια στις συνθήκες μας, στοχεύουν στο να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας, των 27 κρατών μελών, όχι της χώρας που αποχωρεί» δήλωσε ο Τουσκ σε μια συνέντευξη τύπου στην Μπρατισλάβα.

16/09/2016 22:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χρ. Βασιλάκη
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: