Τζίγγερ: Καταδικαστέα η συμπεριφορά των δημοσιογράφων με τις περούκες




«Ο τηλεοπτικός σταθμός ″Star″ έχει άδεια. Δεν άκουσα πως έχασα την άδεια και θέλω να πιστεύω ότι θα εξακολουθήσει να την έχει. Περιμένω ότι θα δικαιωθούμε με την απόφαση του ΣτΕ. Από κει και πέρα θα δούμε».

Αυτό δήλωσε ο επιχειρηματίας Γιάννης Βαρδινογιάννης, κατά την κατάθεση του που ολοκληρώθηκε, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν δάνεια σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

«Εκπονούμε για την επόμενη μέρα διάφορα σχέδια για να συνεχίσει την εκπομπή του ο σταθμός. Γίνονται όλες οι επιχειρηματικές ενέργειες για να αποτρέψουμε την διάλυση του. Δεν σκοπεύουμε να εκπέμψουμε παράνομα. Η οικογένεια μου έχει δώσει ήδη αρκετά χρήματα για να υπάρχει και δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στην Εξεταστική.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το ύψος των δανείων που έχει λάβει από τράπεζες η εταιρία «Νέα Τηλεόραση» στην οποία η οικογένεια του είναι ο κύριος μέτοχος, ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ, και όπως διαβεβαίωσε, «είναι όλο το ποσό καλυμμένο και εξυπηρετούνται όλες οι οφειλές κανονικά».

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια βάλαμε από τη τσέπη μας 85 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε το κανάλι, και τα 75 εκατ. ευρώ από αυτά, πήγαν στις τράπεζες. Προσπαθούμε να είναι ένα ισορροπημένο κανάλι, προέχει για εμάς η σωστή ενημέρωση, υπάρχουν παρεμβάσεις, όχι με την έννοια της σκοπιμότητας, αλλά της συνεργασίας», ανέφερε ο επιχερηματίας.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, έδωσε έμφαση στο ότι η οικογένεια του, όπως είπε, δραστηριοποιείται στα Μέσα Ενημέρωσης από το 1980, απέρριψε αιτιάσεις περί επιχειρηματικών σκοπιμοτήτων και τόνισε ότι σε ότι αφορά το ″Star″, «δεν έχουμε πολιτικούς προσανατολισμούς, πιστεύω ότι είμαστε το πιο ισορροπημένο δελτίο».

«Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, σοβαρή, αρκετά εύπορη, με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Καμία απαγόρευση δεν μπορεί να υπάρχει για τα μέλη της οικογένειας μου να συμμετάσχουν σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης», υπογράμμισε, ενώ σε ερώτηση αν η πρόθεση του να έχει Μέσο Ενημέρωσης υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες, τόνισε:

«Έχω επί χρόνια μια πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα. Γνωρίζω πολύ κόσμο στη πολιτική. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό και δεν νομίζω ότι μου δίνει περισσότερο κύρος ένα κανάλι».

Σε ερώτηση βουλευτών, σχετικά με τον πρόσφατο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών, ο Γ. Βαρδινογιάννης ανέφερε ότι, δεν μπορεί να κρίνει την μελέτη, ωστόσο, σημείωσε ότι, προσωπικά είναι υπέρ της ανοικτής αγοράς.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για τέτοιους περιορισμούς στον αριθμό. Κακώς δεν είχε γίνει διαγωνισμός πριν 25 χρόνια. Όμως ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο λάθος», υποστήριξε.

Σε άλλη ερώτηση, για το συνολικό ύψος του τιμήματος των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, σε σχέση και με την χαμηλή προσφορά που έκανε η εταιρία «Νέα Τηλεόραση», ο Γιάννης Βαρδινογιάννης απάντησε: «Εμείς εκτιμήσαμε ότι τα 15 εκατ. ευρώ για να κερδίσουμε μια άδεια ήταν ένα ποσό αρκετά υψηλό. Εκτιμήσαμε όμως ότι αυτά τα 15 εκατ., μέσα στο χρόνο θα μπορούσαμε να τα πάρουμε πίσω. Αν άλλος επιχειρηματίας που έδωσε 70 εκατ. ευρώ ήθελε να κάνει επιχείρηση ή αποσκοπούσε κάπου άλλου δεν μπορώ να το ξέρω».

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ακόμα ότι, τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, λειτουργούσαν όλα τα χρόνια με νόμιμες άδειες.

«Προσωρινές μεν άδειες αλλά νόμιμες. Το ελληνικό δημόσιο εισέπραττε από τις επενδύσεις αυτές. Παράνομο ίσως ήταν το γεγονός ότι δεν έγινε διαγωνισμός τόσα χρόνια για να χορηγηθούν μόνιμες άδειες. Ναι έπρεπε να είχε γίνει διαγωνισμός ανεξάρτητα πως εμείς ρισκάραμε τις περιουσίες μας χωρίς μόνιμες άδειες. Υπήρχε η λογική ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με τον τηλεοπτικό σταθμό ″Mega″, είπε ότι πριν ξεσπάσει η κρίση, «ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του».

«Αν δεν ήταν θα το γνωρίζαμε. Πριν την κρίση ήταν ένα υγιές κανάλι που εξυπηρετούσε κανονικά τις οφειλές του» είπε, ενώ υποστήριξε ότι, λειτούργησε καταληκτικά και το οδήγησε σε αδιέξοδο, η διαδικασία του διαγωνισμού.

Ερωτώμενος σχετικά με τις ευθύνες που υπάρχουν για την μη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του καναλιού, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης τόνισε ότι υπήρχε διάθεση και είχαν την πρόθεση όλοι οι μέτοχοι να συμμετάσχουν, αλλά δεν γνωρίζει γιατί δεν έγινε.

«Κανείς δεν απαγόρευσε στους μετόχους να βάλουν τα 15 εκατ. και να γίνουν μεγαλομέτοχοι. Κανείς δεν είπε σε κανένα μέτοχο, μην βάζεις λεφτά και μην γίνεις μεγαλομέτοχος», ανέφερε ο κ. Βαρδινογιάννης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το ″Mega″ είχε διαφορά προβλήματα, αλλά «δεν έπεσε έξω επειδή είχε μεγάλα μισθολόγια».

«Νομίζω πως δεν αντιμετώπισε σωστά, δεν προέβλεψε την κρίση που ερχόταν. Δεν ληφθήκαν την κατάλληλη στιγμή τα κατάλληλα μέτρα», επεσήμανε ο Γιάνης Βαρδινογιάννης, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσης του τόνισε: «Με ενοχλεί που οι εργαζόμενοι στο ″Mega″ είναι 5 μήνες απλήρωτοι. Το θεωρώ λάθος. Σκόπιμο θα ήταν να βρεθεί μια φόρμουλα. Μακάρι να υπήρχε κάποιο σχέδιο να σωθεί το κανάλι».

Όπως υποστήριξε ο επιχειρηματίας, το ″Mega″, «για διάφορους λόγους είχε θέματα διοίκησης και διαχείρισης», και ότι «δεν υπήρχε σύγκλιση απόψεων».

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που έγιναν μέχρι το 2015, για να συνεχίσει την λειτουργία του το ″Mega″, εκφράζοντας την ενόχληση του, γιατί όπως είπε, είτε το στήριζαν είτε το έκλειναν, πάλι κατηγορούμενοι θα ήταν οι μέτοχοι.

«Όταν ήρθε η κρίση, βρεθήκαμε όλοι σε μια δεδομένη κατάσταση. Αν μπορούσα να μαζέψω το κανάλι θα το έκανα. Είχαμε ένα πλάνο που μας έφερε ως εδώ. Ήμασταν δεσμευμένοι από τις επιλογές μας. Κανείς δεν περίμενε το 2009 ότι η κατάσταση θα έφτανε εδώ που έφτασε. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Το 2013 που φάνηκαν τα προβλήματα, συμμετείχαμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Υπήρχε πρόθεση να κάνουμε από πλευράς μας ορισμένα πράγματα. Υπήρχαν, όμως, ορισμένα θέματα. Δεν τα λύσαμε. Μέσα σε διάστημα δύο ετών δεν έγινε τίποτα. Το 2015 υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα. Ο κάθε μέτοχος έχει τις επιλογές του. Βάζει χρήματα, γίνεται ο απόλυτος άρχοντας του καναλιού. Δεν το έκανε κανείς», ανέφερε, ενώ απαντώντας στις ερωτήσεις γιατί επέμεινε για ένα ζημιογόνο μέσο ενημέρωσης, απάντησε λέγοντας: «Αν το έκλεινα θα λέγατε γιατί το έκλεισα. Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρηματίες που βάζουν τα λεφτά τους για να συντηρούνε τις επιχειρήσεις τους. Δεν είναι οι «καναλάρχες» άνθρωποι που έχουν κάτι να κρύψουν. Γιατί είναι καταδικαστέο να στηρίξω ένα κανάλι;

Το ″Mega″ ήταν πρώτο κανάλι στη τηλεθέαση. Είναι φυσικό να θέλεις να το στηρίξεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Κινδυνεύω να είμαι κατηγορούμενος γιατί θέλησα να το στηρίξω; Και αν το κλείναμε, πάλι θα ήμασταν κατηγορούμενοι; Πιστεύαμε τότε όταν το κάναμε, ότι ίσως άξιζε τον κόπο. Τα δεδομένα στη πορεία, όμως άλλαξαν».

Καταδικαστέα η συμπεριφορά των δύο δημοσιογράφων
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δήλωσε ακόμα ότι είναι απόλυτα καταδικαστέα η συμπεριφορά των δύο δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι μεταμφιεσμένοι παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά, τόνισε ότι, από τη πρώτη στιγμή το ″Star″ πήρε τα μέτρα του σε ότι αφορά τον ειδικό συνεργάτη του καναλιού, σημείωσε όμως ότι, το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση από ότι θα έπρεπε.

«Ποιός τους έβαλε δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την παρακολούθηση ή την περούκα. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να παρακολουθεί ένα δημόσιο πρόσωπο. Από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε το γεγονός. Ο δημοσιογράφος έδρασε αυτοβούλως. Ο τρόπος του ήταν απαράδεκτος και καταδικαστέος», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του ″Star″.

Πρόσθεσε δε, ότι «δεν έγινε έγκλημα», ενώ χαρακτήρισε «τραβηγμένη την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών των δύο δημοσιογράφων για τέτοια θέματα».

Η ιστοσελίδα μας σημειώνει ότι οι δύο ανταποκριτές διέψευσαν ότι συνελήφθησαν.

Νατάσα Θωμά, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ-ΕΛΛΆΔΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: