Τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι αγνοούνται! Έφοδος στο κουρδικό ΗDP




Τρεις τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, δύο της τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα και ένας στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Βοσνία, αγνοούνται μετά την ανάκλησή τους από την Άγκυρα στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

«Γνωρίζουμε ότι οι δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι στην Ελλάδα προσπάθησαν να φύγουν στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που λάβαμε δείχνουν ότι είναι πιθανόν να πήγαν στην Ιταλία…Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα ενημερώσουμε σχετικά τις ιταλικές αρχές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομασθεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.

Ο στρατιωτικός ακόλουθος στη Βοσνία δεν έχει εντοπισθεί. Συνολικά, 160 Τούρκοι στρατιωτικοί που καταζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν εντοπισθεί, συμπεριλαμβανομένων εννέα στρατηγών, πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ η Τουρκία έχει ακυρώσει τις άδειες εργασίας 27.424 ανθρώπων που εργάζονται στον εκπαιδευτικό τομέα στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργεί για το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ισμέτ Γιλμάζ.

“Ακυρώθηκαν οι άδειες εργασίας 27.424 μελών του προσωπικού σε θεσμούς και σχολεία στο πλαίσιο της παράλληλης κρατικής δομής”, δήλωσε ο Γιλμάζ στους δημοσιογράφους τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν από πολλά τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.

“Σε αυτά τα μέλη του προσωπικού δεν θα επιτραπεί να εργαστούν ξανά είτε σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς”.

Η “παράλληλη δομή” είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να αναφερθούν στο δίκτυο υποστηρικτών του Γκιουλέν μέσα στους κρατικούς θεσμούς. Ο ιεροκήρυκας αρνείται ότι ενεπλάκη στο πραξικόπημα ή ότι συνωμότησε κατά του κράτους.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η αστυνομία συνέλαβε νωρίς σήμερα το πρωί 17 ανθρώπους στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με στόχο Κούρδους μαχητές, στη διάρκεια εφόδων στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων και στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου, μονάδες των δυνάμεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του HDP στην κεντρική συνοικία Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης στις 3 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), καθώς τεθωρακισμένα οχήματα και ένα όχημα εκτόξευσης νερού αναπτύχθηκαν σε κοντινό σημείο, ανάφερε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το HDP, το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter στην Κωνσταντινούπολη πως η αστυνομία έσπασε την πόρτα του κτιρίου και ερεύνησε “παράνομα” τα γραφεία την ώρα που κανείς κομματικός αξιωματούχος δεν ήταν παρών.

Οι έφοδοι, που πραγματοποιήθηκαν σε 10 περιοχές της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, είχαν στόχο την “αστική δομή” του PKK, ανέφερε το Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, σε βάρος των συλληφθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση”, στρατολόγηση και διοργάνωση παράνομων διαδηλώσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Άγκυρα, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: