Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε Κυπριακό ερευνητικό σκάφος στα ανοικτά του Ακάμα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τουρκική φρεγάτα ανάγκασε ερευνητικό πλοίο με κυπριακή σημαία να απομακρυνθεί από την περιοχή δυτικά του Ακάμα, επειδή είχε «εισέλθει σε τουρκική θαλάσσια περιοχή».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», η τουρκική φρεγάτα «Κελί Μπολού», έσπευσε στην περιοχή όταν έγινε αντιληπτό από τουρκικής πλευράς ότι πλοιάριο διενεργούσε έρευνες. Οι έρευνες αφορούσαν τα δελφίνια και διενεργούνταν με οδηγίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην επικοινωνία μεταξύ των αξιωματικών που επέβαιναν στην τουρκική φρεγάτα και του καπετάνιου του πλοιαρίου, οι Τούρκοι του ζήτησαν να απομακρυνθεί αμέσως υποδεικνύοντάς του ότι παραβίαζε τουρκική θάλασσα. Το υπό κυπριακή σημαία πλοιάριο βρισκόταν περίπου 12 ναυτικά μίλια από τη χερσόνησο του Ακάμα. Μετά την προειδοποίηση απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E». Η γραμμή αυτή εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Ο ισχυρισμός αυτός έχει κατατεθεί ως επίσημη θέση της Τουρκίας και στην Ε.Ε. στα έγγραφα που παρουσιάζονται στον ΟΗΕ. Είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία θέλοντας να αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να «βάλει πόδι» στην περιοχή, επιχειρεί να εδραιώσει διεθνώς τη θέση της αυτή.

Το προχθεσινό περιστατικό μπορεί να θεωρείται μικρής εμβέλειας λόγω και της αποστολής του πλοιαρίου, ωστόσο, κρίνεται ως σημαντικό για μια σειρά λόγους.

Πρώτο, γιατί η Τουρκία επιβεβαιώνει πως επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερο, η πρόκληση γίνεται μεσούσης της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούν τη νέα αυτή φάση ως κομβικής σημασίας και τα αποτελέσματά της ως καθοριστικά για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Τρίτο, μετά από ένα χρονικό διάστημα στο οποίο ήταν περιορισμένες οι τουρκικές ενέργειες και προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, επανέρχονται μετά και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης αλλά και τις κινήσεις που γίνονται από τη Λευκωσία στο πεδίο της Ενέργειας(συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα με Αίγυπτο). Είναι σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν επιλέγει την οδό της συντήρησης της έντασης, της αμφισβήτησης και υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Στις 17 Μαρτίου 2016, επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη Χαλίτ Τσεβίτ, με την οποία απαντούσε στην επίσημη καταγγελία της Κύπρου για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους MV Flying Enterprise, που πραγματοποιούσε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στις 17 Δεκεμβρίου 2015, παρέπεμπε σε μονομερή δήλωση της Τουρκίας για τα όρια της υφαλοκρηπίδας της. (Με τις Note Verbale στις 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2004).

Παράλληλα, εξέφραζε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει λόγο για οποιαδήποτε οριοθέτηση δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18” που συμπίπτει ουσιαστικά με το δυτικό όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων.

Στο κείμενο που κατέθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος στον ΟΗΕ, επισημαίνεται ότι οι περιοχές για τις οποίες ηγέρθησαν αξιώσεις από τους Ελληνοκύπριους, στα δυτικά του ορίου που αναφέρθηκαν, εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει δικαιώματα ipso facto και ab initio, καθώς και νόμιμα συμφέροντα.

Επιπροσθέτως, σημείωνε με χαρακτήρα προειδοποίησης προς Αθήνα και Λευκωσία πως «τα τουρκικά πολεμικά πλοία στις περιοχές αυτές έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε οποιαδήποτε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα, που γίνεται χωρίς τη συναίνεση η άδεια της Τουρκίας». Παρόμοιου περιεχομένου ήταν και οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν στις 25 Μαρτίου όταν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ανακοινώσει τον Γ’ Γύρο Αδειοδοτήσεων ερευνών στα οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: