Στο Παλάτι για εγγυήσεις: Ο Ερντογάν κάλεσε Ακιντζί, στην ατζέντα ασφάλεια και περιουσιακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κλήση έλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο κατοχικός ηγέτης ταξίδευσε χθες βράδυ για την Άγκυρα για να έχουν σήμερα συνάντηση.

Μετά από μια περίοδο σιωπής (από το αποτυχημένο πραξικόπημα και εντεύθεν), κατά την οποία ο Ακιντζί και οι συνεργάτες του προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να επικοινωνήσουν με την Άγκυρα και συγκεκριμένα με το υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίσθηκε από τον Ερντογάν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, που θα γίνει το Παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ότι θα είναι το θέμα των εγγυήσεων καθώς και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ενόψει εξελίξεων το Σεπτέμβριο. Η Άγκυρα έχει δώσει και πρόσφατα με αφορμή την απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δείγματα γραφής στο θέμα των εγγυήσεων.  Επανέλαβε την πάγια τουρκική πολιτική, επιμένοντας στη διατήρηση των εγγυήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία ναι μεν είναι έτοιμη να συζητήσει το κεφάλαιο αυτό, ακόμη και να αποδεχθεί διαφοροποίηση του συστήματος 1960, ωστόσο, απορρίπτει ρύθμιση που θα αποκλείει την τουρκική παρουσία στο νησί και μετά τη συμφωνία.

Παράλληλα, ο Ερντογάν αναμένεται να ασχοληθεί και με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ του κατοχικού ηγέτη και της ψευδοκυβέρνησης. Ο ψευδοπρωθυπουργός Οζκιουργκιούν, ο οποίος  πήγε στην Τουρκία αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα , παρουσιάζεται ως ο «επίσημος» συνομιλητής του ψευδοκράτους με την  Άγκυρα. Η διαφορά Ακιντζί και Οζκιουργκιούν αφορά και τη διαχείριση του Κυπριακού και σε αυτό το θέμα θα επιχειρήσει να βάλει ένα τέλος ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας προφανώς την επίσημη πολιτική και τις επιδιώξεις.  Σημειώνεται πως τον κ. Ακιντζί συνοδεύουν ο τ/κ διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, ο “υφυπουργός παρά τω προέδρω”, Τζενκ Γκιουρτσάγ, ο εκπρόσωπός του, Μπαρίς Μπουρτζού και ο Ερχάν Ερτζίν, ειδικός “σύμβουλος” σε θέματα ΕΕ. Η τ/κ αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στα κατεχόμενα αύριο.

Στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, σε δηλώσεις του πριν ανακοινωθεί η μετάβαση του  κατοχικού ηγέτη στην Άγκυρα και αναφερόμενος στα δύσκολα ζητήματα των εγγυήσεων και του περιουσιακού είπε πως» ο κ. Ακιντζί έχει εκφράσει το αίτημά του να μάθει τη στάση και γνώμη της Τουρκίας, ως μιας εκ των εγγυητριών χωρών, και σε αυτό πλαίσιο έχουν γίνει ορισμένες εργασίες».

Ο Τουρκές επικρότησε την τακτική Αναστασιάδη και Ακιντζί να συζητήσουν πρώτα τα εύκολα θέματα και τα δύσκολα αφήνοντας για το τέλος τα δύσκολα. Χαρακτηρίζοντας το περιουσιακό ως πολύ τεχνικό θέμα ανέφερε τα εξής: «Η συμπεριφορά των Ε/κ δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Δηλαδή λέει, `εγώ δεν δίνω τίποτα αλλά εσείς δώστε μου τις περιουσίες μου εκεί. Εάν δεν τις δώσετε, δώστε τα λεφτά (γι` αυτές`. Κάτω από αυτή τη γραμμή δεν ζει κανείς Τούρκος; Κανείς Τούρκος δεν έχει δικαίωμα να μείνει εκεί, δεν έχει δικαίωμα στα χωράφια, στην περιουσία εκεί; Κατά τους Ε/κ όχι. Υπάρχουν πολύ σοβαρές συγκλίσεις. Αυτό λέμε,  δεν το αποδέχονται. Ως Τουρκική Δημοκρατία διατηρούμαι την καλή μας πρόθεση. Στηρίζουμε τη συμφωνία της ‘’διοίκησης της Κύπρου’’ με την ‘’ε/κ διοίκηση’’, την απελευθέρωση των Τ/κ, όπως δικαιούνται, από την απομόνωση και το άνοιγμα ελεύθερα στον κόσμο».

ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ: Δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Μόρφου – Απορρίπτει επιστροφή εδαφών

Το λεγόμενο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους διαμηνύει με προκλητικότητα πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής ή τερματισμού της ανάπτυξης της περιοχής της Μόρφου που βρίσκεται εντός των συνόρων του ψευδοκράτους και ανήκει -όπως ισχυρίζεται- στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβερωφ Νεοφύτου, στις 14 Αυγούστου (συνέντευξή  στον «Πολίτη»), το «ΥΠΕΞ» τις καταδίκασε και ανέφερε ότι ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης, είναι «άτοπο να γίνονται δηλώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά σε όνομα περιοχής και να παρατίθενται παράλογα αιτήματα», κατά την έκφρασή του.

Στην ανακοίνωση επικρίνεται έντονα η δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι δεν θα υπάρξει λύση χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και υποστηρίζεται ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις δείχνουν ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση για λύση. «Παρακολουθούμε τελευταίως τέτοιου είδους αβάσιμες δηλώσεις της ε/κ πλευράς με τις οποίες προβάλλονται απαράδεκτα για την τ/κ πλευρά σημεία και τίθενται προϋποθέσεις. Αυτές οι δηλώσεις δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό, εκτός από το να προβάλλουν ότι ο βασικός σκοπός τους (των Ε/κ) δεν είναι η λύση. Θεωρούμε ωφέλιμο να τονίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Μόρφου ή τερματισμού της ανάπτυξής της, ότι για χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια για ανάπτυξη αυτής της περιοχής. Εξάλλου στόχος των διαπραγματεύσεων δεν είναι η επιστροφή εδαφών, αλλά να συζητηθεί η πιθανότητα εδαφικών ρυθμίσεων σε περίπτωση που είναι αναγκαίο».

Το ψευδοϋπουργείο γράφει ακόμη ότι επαναλαμβάνει την έκκληση προς τους Ε/κ να εγκαταλείψουν συμπεριφορές που δεν εξυπηρετούν την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος. Τονίζουμε για ακόμα μία φορά ότι δεν τίθεται θέμα ο τ/κ «λαός» να αποδεχθεί μια λύση χωρίς τις αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας, καταλήγει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: