Ο Ντόναλντ Τραμπ και η «μαύρη ψήφος»: Οι Αφροαμερικανοί μπορούν να τον τελειώσουν




Γράφει ο Τσαρλς Μ. Μπλόου

Εχει ανοίξει μια τεράστια συζήτηση σε αυτές τις εκλογές για τη ριζική μεταμόρφωση των ψηφοφόρων των περιοχών της πρώην τεράστιας βιομηχανικής ζώνης των ΗΠΑ και το τι αυτή προμηνύει για τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Υπάρχει όμως και μια άλλη «ζώνη» που αξίζει να εξετάσουμε την εκλογική της μεταμόρφωση: η «μαύρη ζώνη». Πρόκειται για μια σειρά από κομητείες με τεράστιους μαύρους πληθυσμούς, που απλώνεται από τον βαθύ Νότο μέχρι τις μεσοατλαντικές πολιτείες. Σύμφωνα με σχετική πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 1% του μαύρου πληθυσμού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους στηρίζει τον Τραμπ. Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό σε πολιτείες με μεγάλο αριθμό μαύρων ψηφοφόρων. Οσο περισσότερους μαύρους ψηφοφόρους έχει η Κλίντον τόσο λιγότερους λευκούς χρειάζεται.

Οι πιο βόρειες από αυτές τις πολιτείες έχουν ψηφίσει Δημοκρατικούς στο παρελθόν. Το Μέριλαντ από το 1992, η Βιρτζίνια από το 2008, η Βόρεια Καρολίνα επίσης από το 2008. Ομως τώρα με τον Τραμπ ως σημαιοφόρο οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνονται λιγότερο σίγουροι και για τις «μαύρες ζώνες» του βαθέος Νότου.

Στην Τζόρτζια η Κλίντον είναι μπροστά με 4 μονάδες. Στην Αλαμπάμα αναρωτιούνται εάν η πολιτεία θα ακολουθήσει την Τζόρτζια, με το 27% των ψηφοφόρων στους καταλόγους να είναι μαύροι. Στη δυτική γείτονα της Αλαμπάμα, στο Μισισίπι, ο πληθυσμός των μαύρων φτάνει το 37% και το προβάδισμα του Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, είναι μικρό. Φυσικά, το να κερδίσουν σε κάποιες και όχι σε όλες από αυτές τις πολιτείες είναι απλώς ένας ευσεβής πόθος των Δημοκρατικών, όμως και μόνο ότι σε κάποιες από αυτές τις πολιτείες υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν την Κλίντον μπροστά είναι αξιοσημείωτο, εάν όχι συνταρακτικό.

Η μαύρη ψήφος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη φέτος, όπως ήταν και στις περασμένες εκλογές. Αν ο Τραμπ χάσει τον Νοέμβριο και η μαύρη ψήφος βάψει μπλε έστω και μία από τις πολιτείες της «μαύρης ζώνης» του βαθέος Νότου, τότε οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα χρειάζονται απλώς μια… νεκροψία, αλλά έναν πίνακα πνευμάτων για να επικοινωνήσουν με τον κόσμο, γιατί θα είναι πλέον νεκροί και θαμμένοι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: