Ναυάγιο ΔΕΣΦΑ-Soccar: Φταίνε οι Αζέροι υποστηρίζει non paper από το Περιβάλλοντος




Τις ευθύνες στην αζέρικη Socar για το ενδεχόμενο να ναυαγήσει η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ επιχειρεί να επιρρίψει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ενώ για μία ακόμα φορά επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα.

O υπουργός, κλασικά μέσω non paper που διένειμε το υπουργείο, υποστηρίζει ότι δεν είναι εκείνος που άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού. Οι όροι άλλαξαν μία φορά από την Διέυθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, οταν περιόρισε το ποσοστό της Socar στο 49% ενώ οι Αζέροι επιδιώκουν τώρα την αλλαγή των όρων καθώς φαίνεται να επιζητούν να τους δοθεί το σύνολο των διαθεσίμων της εταιρίας με ταυτόχρονη παραίτηση του δημοσίου από το δικό του μερίδιο, αναφέρει η Ημερησία.

Αφορμή για τις αιτιίασεις αυτές είναι τα διάφορα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο, που επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως για ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ την ευθύνη θα έχει το ΥΠΕΝ, αναφέρει το non paper.

«Αλήθεια πώς αξιολογείται μία τέτοια συμπεριφορά ενός υποψήφιου επενδυτή ; Πώς συνάδει με ένα νέο επνδυτικό πλάνο που θα αναπτύξει η εταιρία;» θέτει το ερώτημα το υπουργείο, μέσω του non paper, αναφερόμενο προφανώς στον διακανονισμό που επιδιώκουν οι Αζέροι.

Διάφοροι κύκλοι ισχυρίζονται ότι η τελευταία τροπολογία της κυβέρνησης είναι αυτή που δυναμιτίζει το επενδυτικό κλίμα και θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της Socar., αναφέρει το non paper. Oφείλουν, όπως λέει, όλοι αυτοί να πουν αν εξυπηρετείται το επενδυτικό κλίμα με την αύξηση του 68% στα τέλη χρήσης του δικτύου.

Δημοσιεύματα

Τέλός, μιλά για κατευθυνόμενα δημοσιεύματα που από τη μία θέλουν να υπονομεύσουν την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και από την άλλη επιχειρούν να μετακυλήσουν σε αυτήν τις ευθύνες για μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Socar, που αν συμβεί θα οφείλεται σε άλλες αιτίες.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός κ. Σκουρλέτης επιτίθεται για μία ακόμα φορά κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα. Σχολιάζοντας τη συνεργασία του κ. Πιτσιόρλα με την κυβέρνηση ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι «ακριβώς επειδή είναι κρίσιμο το πόστο του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που να μπορεί να συνεννοείται με τους υπουργούς και να χαίρει της εμπιστοσύνης τους» Σε ερώτηση για το αν ο κ. Πιτσιόρλας ανταποκρίνεται, ο κ. Σκουρλέτης απαντά ότι «αυτό θα φανεί».

Ο υπουργός έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει αιχμηρή γλώσσα κατά του κ. Πιτσιόρλα με αφορμή το πακέτο του 17% της ΔΕΗ, το οποίο έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση, επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Παρότι η κυβέρνηση έχει επικαιροποιήσει τη δέσμευση αυτή, ο υπουργός επανειλημμένα με δηλώσεις του τονίζει πως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της κυνέρνησης. Αντίθετα ο κ. Πιτισιόρλας είχε δηλώσει το καλοκαίρι πως η εν λόγω αποκρατικοποίηση θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του ΑΔΜΗΕ .

Οσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, η τελευταία εμπλοκή που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον διαγωνισμό ξεκίνησε μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού να μειώσει τα προσδοκώμενα έσοδα του Διαχεριστή. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Socar και μπορεί να οδηγήσει στην απόσυρσή της από τον διαγωνισμό, καθώς όταν κατέθετε την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών του Διαχειριστή υπολόγιζε σε υψηλότερες αποδόσεις.

Αντάλλαγμα

Εν τω μεταξύ στις άτυπες διαπραγματεύεις που γίνονται φέρεται η Socar να πρότεινε ως αντάλλαγμα για την απώλεια που θα υποστεί, να λάβει το σύνολο των διαθεσίμων του ΔΕΣΦΑ, αντί του 66% που της αντιστοχεί από την προσφορά. Ενας τέτοιος διακανονισμός όμως θα μπορούσε να ανατρέψει τον διαγωνισμό, πέρα από το πρόβλημα που δημιουργεί στο δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του. Στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν πως θα προτιμούσαν ένα συναινετικό διαζύγιο με τη αζέρικη Socar, με μία συμφωνία η οποία με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση του 31% του ΔΕΣΦΑ στην ιταλική Snam. Πρόκειται για τον ίδιο ιταλικό όμιλο με τον οποίο η Socar φαινόταν στις αρχές του καλοκαιριού έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία για τη μεταβίβαση του 17% της ελληνικής εταιρίας, προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους της Κομισιόν για τη μείωση του μεριδίου της στον Διαχειριστή κάτω από το 50%. Σε περίπτωση ανοικτής διαφωνίας με την κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαιτζάν, το υπουργείο είναι έτοιμο να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό.

«Αυτό θα φανεί»

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός κ. Σκουρλέτης επιτίθεται για μία ακόμα φορά κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα. Σχολιάζοντας τη συνεργασία του κ. Πιτσιόρλα με την κυβέρνηση ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι «ακριβώς επειδή είναι κρίσιμο το πόστο του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που να μπορεί να συνεννοείται με τους υπουργούς και να χαίρει της εμπιστοσύνης τους» Σε ερώτηση για το αν ο κ. Πιτσιόρλας ανταποκρίνεται, ο κ. Σκουρλέτης απαντά ότι «αυτό θα φανεί».

Διαζύγιο

Στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν πως θα προτιμούσαν ένα συναινετικό διαζύγιο με τη αζέρικη Socar, με μία συμφωνία η οποία με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση του 31% του ΔΕΣΦΑ στην ιταλική Snam

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: