Μοιάζει με κυνήγι μαγισσών αλλά είναι τρομοκράτες, λέει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος




Οι συλληφθέντες σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θα κριθούν με βάση τα «αυστηρότερα διεθνή πρότυπα» ως προς την εφαρμογή του κράτους δικαίου, δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Mehmet Şimşek, σε συνέντευξή του στη βελγική L’Echo, η οποία δημοσιεύεται με τίτλο «Θα εξαλείψουμε το δίκτυο Γκιουλέν».

Όπως αναφέρει ο Αντιπρόεδρος, η κατάσταση σε συνέχεια των μαζικών συλλήψεων θυμίζει «κυνήγι μαγισσών», γεγονός που επιβαρύνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά τονίζει ότι πρόκειται «για τρομοκράτες οι οποίοι διείσδυσαν στον κρατικό μηχανισμό […] Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σταδιακά, αλλά θα χρειαστεί χρόνος». Ο ίδιος σημειώνει ότι ενδέχεται οι διαδηλωτές του πάρκου Gezi, που είχαν προκαλέσει μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες την άνοιξη του 2013, να κατευθύνοντας από το κίνημα Γκιουλέν, ενώ επίσης αναφέρει ότι ενδέχεται οι πιλότοι που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας να συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Αναφέρει επίσης ότι «είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εξαρθρωθεί το δίκτυο Γκιουλέν», καθώς αν το πραξικόπημα είχε επιτύχει θα είχε ακολουθήσει χάος και οικονομική αστάθεια. Ως προς τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το κράτος δίκαιου, ο ίδιος σχολιάζει: «Μη μας κρίνετε εξ αποστάσεως. Ελάτε στην Τουρκία για να συζητήσουμε επ’ αυτού. Έχουμε λάβει πολλές αποφάσεις σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέστειλε όλες τις εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις κατά των ηγετών της αντιπολίτευσης ως ένδειξη κατευνασμού. Σήμερα, πρέπει να δοθεί στην Τουρκία το πλεονέκτημα της αμφιβολίας».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι βασανιστηρίων και σε ερώτηση αν η χώρα θα δεχόταν διεθνείς παρατηρητές για να επισκεφθούν τουρκικές φυλακές, σχολιάζει: «Υπό κανονικές συνθήκες, υπάρχουν διαδικασίες για τέτοιου τύπου επισκέψεις. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε». Σε ερώτηση πότε θα αρθεί η κατάσταση ανάγκης, αναφέρει ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων και απομακρυνθούν «τα σάπια μήλα από τον κρατικό μηχανισμό».

Σε ερώτηση σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό μπορεί να λυθεί μόνο μέσα σε μια ενιαία, δημοκρατική, ευημερούσα και ανεκτική Τουρκία, καθώς και ότι «αυτός ακριβώς ο στόχος μας», τονίζοντας ότι σκοπός των τρομοκρατών του PKK είναι η απόσχιση μέρους της τουρκικής επικράτειας και σχολιάζοντας περαιτέρω ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους αδερφούς μας, στηρίζουμε τον αγώνα τους κατά του λεγόμενου ισλαμικού κράτους».

Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ο ίδιος ανέφερε ότι «μετά την κρίση που είχε δημιουργηθεί σε συνέχεια της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου, είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε τις πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις», δίνοντας ως παραδείγματα τον τουρισμό, το τουρκικό αίτημα για άρση των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, καθώς και για ακύρωση της νέας ρωσικής απαίτησης θεώρησης για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στη Ρωσία, όπως αντίστοιχα η Τουρκία έχει προχωρήσει σε απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους Ρώσους πολίτες.

Αναφέρει ακόμη ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου θα συνεχιστεί, καθώς και ότι η Ρωσία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για την Τουρκία. Αντίστοιχα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η Τουρκία «δεν γυρνάει την πλάτη της στην Ευρώπη» και ότι η χώρα συνεχίζει να επιθυμεί καλές σχέσεις με την ΕΕ και τους γείτονές της, καθώς «ζούμε σε μια δύσκολη περιοχή. Τα προβλήματα των γειτόνων μας απειλούν την ασφάλειά μας, καθώς και της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Αθανάσιος Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: