Κρατώντας μικρό καλάθι: Προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα ο Νίκος Αναστασιάδης




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιμένει να τροφοδοτεί με αισιοδοξία τον κυπριακό λαό σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, στη βάση βεβαίως της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μίας καθ’ όλα φιλοτουρκικής και ρατσιστικής «διευθέτησης», όπως την εμπνεύστηκε ο Χένρι Κίσιγκερ μετά το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

Μερικές φορές ξεφεύγει από τη «γραμμή», όπως καθορίστηκε από τον Νορβηγό διαπραγματευτή –και ας συγχωρέσει ο κ. Αναστασιάδης το θράσος μου– και λέει την καθαρή αλήθεια, όπως έπραξε την Τρίτη, όταν οι δημοσιογράφοι που τον περίμεναν στο Προεδρικό Μέγαρο του έθεσαν το θέμα της απάλειψης στην αναφορά για λύση εντός του 2016 και αν υπήρξε κάποια συνεννόηση για να γίνει αυτό.

«Δεν είναι θέμα συνεννόησης», απάντησε ο κ. Αναστασιάδης. «Είναι θέμα προσγείωσης στις πραγματικότητες και όχι στο τι θα επιθυμούσαμε να ακολουθείτο». Και συνέχισε: «Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να σημειώσω είναι τη συνεχή παρατηρούμενη πρόοδο σε μια σειρά από θέματα. Βεβαίως δεν μπορώ να δώσω μια αισιόδοξη νότα αν δεν ξεπεραστούν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είτε στο περιουσιακό είτε, θα δούμε, για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων ή και σε άλλα εναπομείναντα».

Η λέξη «πρόοδος» είναι ψωμοτύρι για τον Κύπριο Πρόεδρο και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, και φαντάζομαι τι κουπί θα τραβήξουν όταν φτάσουν στα δύσκολα ζητήματα, όπου η Τουρκία αρνείται κάθε υποχώρηση. Ο κ. Ακιντζί ελάχιστα πρέπει να καταλαβαίνει πια, καθώς από την Άγκυρα τον τρέλαναν με τα ήξεις αφήξεις, και ο ίδιος δεν είναι τόσο ενθουσιώδης για τη λύση όπως έδειχνε πριν και μετά την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα.

Η πραγματικότητα, όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, είναι εντελώς διαφορετική. Οι ισλαμιστές του Ταγίπ Ερντογάν δεν συμφωνούν ούτε με τις ελάχιστες και ανώδυνες υποχωρήσεις που έχει κάνει. Πρόκειται, βεβαίως, για άνευ σημασίας θέματα, που δεν επηρεάζουν το στρατηγικό συμφέρον της Τουρκίας, όπως εκφράστηκε πολλές φορές από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Θεωρούν ότι ο έλεγχος επί της Κύπρου αφορά την ασφάλεια της Τουρκίας. Με τέτοια «λογική» να μην περιμένει κανείς λύση που θα καλύπτει τα συμφέροντα και τις ανησυχίες των κατοίκων της Κύπρου, των Ελληνοκυπρίων αλλά και των λίγων Τουρκοκυπρίων που δεν παραδόθηκαν στην κατοχική δύναμη.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε στους Κύπριους απόδημους ότι έχει συμφωνήσει με τον κατοχικό ηγέτη για την ελεύθερη διακίνηση, την εργασία και το δικαίωμα της περιουσίας, σάμπως και υπήρχε περίπτωση –σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε.– να συμφωνούσε οτιδήποτε δεν περιείχε τις αρχές της. Θα ήταν καθαρή τρέλα.

«Ο κάθε ένας», είπε, πρέπει «να έχει το δικαίωμα να μπορεί ελεύθερα να διακινείται, να μπορεί ελεύθερα να εγκαθίσταται, να ασκεί επάγγελμα, να αποκτά περιουσία και αυτά είναι για τα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει και είναι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αν όλα τα παραπάνω τα συμφώνησε με τους Τούρκους, δηλαδή να μην απαγορεύεται καμία απολύτως ελευθερία για κανέναν Ελληνοκύπριο, να δικαιούνται όλα όσα επιτρέπει και προστατεύει η δημοκρατία, τότε πραγματικά κάτι άλλαξε. Αλλά, ας μου επιτρέψει ο κ. Αναστασιάδης να κρατώ μικρό καλάθι. Διότι τα παραπάνω αλλάζουν εντελώς τη λύση όπως τη βλέπουν οι Τούρκοι και οι θέσεις τους αντιστρατεύονται αυτές τις ελευθερίες.

Όπως καταθέτει την άποψή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φαίνεται ότι οι Κύπριοι πολίτες θα είναι ελεύθεροι να πράξουν οτιδήποτε στη «νέα Κύπρο»… Αλλά αυτό είναι όνειρο. Δεν είναι η αλήθεια. Αφού και ο κ. Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης έχουν ήδη συμφωνήσει τις «τεχνητές πλειοψηφίες»… Και ο καθένας καταλαβαίνει ότι το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα είναι ΤΟΥΡΚΙΚΟ, όπου οι Τούρκοι θα αποτελούν πάντα την πλειοψηφία.

Γενικά, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι συζητήσεις είναι προβληματικός, ως οι μεσολαβητές να είναι Ελβετοί και συζητούν για το πρόβλημα μίας άλλης χώρας. Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά τα διαδίδει ο Νορβηγός, ο οποίος όταν πρόκειται για την πατρίδα του δείχνει εθνικιστικό πρόσωπο. Είναι απορίας άξιο ότι ο κ. Αναστασιάδης του επιτρέπει να ομιλεί εκ μέρους του…

«Κανενός οι αγώνες δεν παραγνωρίζονται», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος στους απόδημους της Κύπρου. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Όμως οι αγώνες δεν γίνονται και δεν δίνονται για να παραβιαστούν οι αρχές της δημοκρατίας, του δικαίου και της ελευθερίας. Ούτε είναι δυνατόν να μιλά κανείς για αγώνες, όταν η διαπραγμάτευση ξεκινά με την αποδοχή της παράδοσης εδαφών ή της κατάργησης των όρων της δημοκρατίας. Ο αυταρχικός ηγέτης Ερντογάν γιατί δεν προσφέρει όσα ζητά στην Κύπρο, στους Κούρδους, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Τουρκίας; Αντίθετα, τους σκοτώνει καθημερινά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μεγάλες τιμές επεφύλαξε στους Κύπριους αποδήμους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι το αξίζουν. Πολλοί εξ αυτών διέθεσαν ολόκληρες περιουσίες για το εθνικό θέμα της Κύπρου, επειδή ακριβώς πιστεύουν στον τερματισμό της κατοχής και στη δικαίωση του νησιού. Δεν πιστεύουν, αντίθετα απορρίπτουν, μεσοβέζικες λύσεις… Ο κ. Αναστασιάδης γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων Κυπρίων διαφωνούν και με τις θέσεις του και με τον τρόπο σκέψης του για το Κυπριακό. Όμως έχει μαζί τους –και έχουν μαζί του– μία εξαιρετική σχέση συνεργασίας, διότι στο τέλος της ημέρας όλοι δίνουν τον καλό αγώνα για την πατρίδα, για την Κύπρο. Βεβαίως, η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως και άλλων πολιτικών, από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά του νησιού, για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι λάθος, κάθετα και οριζόντια. Η λύση αυτή είναι και ρατσιστική, είναι και φιλοτουρκική. Θα είναι η αρχή νέων τριβών, επειδή η Τουρκία θα αναμειγνύεται στις υποθέσεις της Κύπρου και επειδή οι Τουρκοκύπριοι έχουν πάντα τα βλέμματά τους στραμμένα στην Άγκυρα, στη «μητέρα πατρίδα» τους…

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: