Η πρωτόγονη κοπριά του Ντόναλντ Τραμπ και της παρέας του στις εκλογές των ΗΠΑ




Αρθρο του Τίμοθι Εγκαν
στην εφημερίδα New York Times

«Ψάχνοντας για ένα καταφύγιο από τον άνεμο της παράνοιας που φυσάει σε ολόκληρη την πεδιάδα, ανέβηκα στο ψηλότερο σημείο που μπορούσα να φτάσω στο Εθνικό Πάρκο Νορθ Κασκέιντ.

Χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από την εικόνα του πολιτικού που έχει ξυπνήσει τα κατώτερα ένστικτα του αμερικανικού χαρακτήρα. Υπάρχει καλύτερη απόδραση από την πρωτόγονη κοπριά του Ντόναλντ Τραμπ και της παρέας του από μια αετοφωλιά σε αλπικό υψόμετρο; Κι όμως η μπόχα των πρόσφατων προκλήσεών του με ακολουθούσε ακόμη και στο μακρινή βορειοδυτική γωνία των ΗΠΑ.

Μπορούσα να ακούσω το γάβγισμα του άψυχου πεσιμισμού του. “Eίμαστε μια χώρα που δεν κερδίζει σε τίποτα πλέον. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κερδίσαμε;”, επαναλαμβάνει συνεχώς. Πίσω στην πραγματικότητα είναι πραγματικά ευχάριστο να βλέπεις αυτό: κερδίζουμε πολύ! Κοιτάξτε τη μεγαλύτερη εικόνα: Οι Αμερικανίδες έχουν κυριαρχήσει στους αγώνες. Η Σιμόν Μπάιλς, αυτή η νεράιδα της ζωντάνιας, πήρε τέσσερα χρυσά. Η γυναικεία ομάδα του μπάσκετ τα σπάει.

Υστερα από όλα αυτά πρέπει να πάρω την απόφαση: Τολμάω να κοιτάξω τις δημοσκοπήσεις; Και εδώ όμως καλά νέα, καθώς με μια ευρύτερη έννοια κερδίζουμε. Κερδίζει η κοινή λογική, η βασική καλοσύνη και η αξιοπρέπεια. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, βρήκα την καλύτερη ελπίδα που έχουμε να βγούμε από αυτό το αποκρουστικό ξόρκι του Τραμπισμού, είναι η γενιά που μόλις τώρα μπαίνει στα πράγματα. Οι Millenials μας σώζουν! Οσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1980 φαίνεται να καταλαβαίνουν πραγματικά τι τέρας έχει αφήσει ελεύθερο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και το καταλαβαίνουν με το άνετο στυλάκι που είναι σήμα κατατεθέν τους, το ίδιο με το οποίο δεν θεώρησαν τους γάμους ομοφυλοφίλων κάτι το τόσο σημαντικό.

Μεταξύ των νεαρών ενηλίκων μόλις το 20% στηρίζει τον Τραμπ, σύμφωνα με σχετική μέτρηση. Περισσότερη στήριξη θα είχε φαγητό από φαστφουντάδικο σε πικ νικ υγιεινιστών από ό,τι έχει ο ναρκισσιστής του Πύργου Τραμπ μεταξύ των millenials. Και δεν είναι μόνο σε δημοκρατικές πολιτείες. Στο Τέξας ο Τραμπ έχει έλλειμμα 25% μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων και 52% μεταξύ των μη λευκών. Θάβεται από το δημογραφικό ρεύμα του κοντινού μέλλοντος. Στο Τέξας!

Ο Τραμπ έχει μόλις έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους από κάθε ηλικιακή ομάδα στη βάση του, τη Νέα Υόρκη. Παίρνει κατά μέσο όρο 30% στην Καλιφόρνια, όπως και στο Κολοράντο. Η νίκη δεν είναι υποχρεωτικά της Χίλαρι Κλίντον. Δύο πράγματα συμβαίνουν αυτόν τον χρόνο.

Το ένα είναι η προεδρική εκλογή και το άλλο είναι η απόρριψη της χοντροκοπιάς και του επικίνδυνου είδους αντισυνταγματικής μισαλλοδοξίας που ο Τραμπ προσωποποιεί. Ο κόσμος ξέρει ποιος είναι: Δύο λέξεις είναι οι πιο διαδεδομένες μεταξύ των διαφόρων ομάδων ενδιαφέροντος, “ρατσιστής” και “ατάλαντος”».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: