Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η διάσταση απόψεων Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς, η κατάσταση των δανείων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, η προετοιμασία για προώθηση νέας υπόθεσης για τα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου ενώπιον της δικαιοσύνης και οι καταγγελίες του Δήμαρχου Πάφου ότι ο υπόκοσμος ελέγχει ακόμη και το νερό που πωλείται στη Λευκωσία είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο Τύπος την Πέμπτη.

Άλλα θέματα που απασχολούν τις κυπριακές εφημερίδες είναι η έλευση μεταναστών στην περιοχή Πύργου Τηλλυρίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιανικό εμπόριο, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ορεινά θέρετρα σε σχέση με την πληρότητα των ξενοδοχείων στις παράλιες περιοχές.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Οι πολίτες θέλουν δάνεια οι τράπεζες αδυνατούν!» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενώ η πορεία της κυπριακής οικονομίας παρουσιάζει συνεχή βελτίωση, με τους πολίτες να ζητούν ολοένα και περισσότερα δάνεια για σκοπούς επένδυσης / ανάπτυξης, οι τράπεζες αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Αλλού γράφει ότι τα φώτα της Κύπρου για καλλιέργεια ελαιόδεντρων και για δημιουργία ιχθυοτροφείων ζήτησε η Αίγυπτος. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι πρόσθετα μέτρα λαμβάνονται στη περιοχή Πύργου Τηλλυρίας με σκοπό τη σύλληψη των παράνομων διακινητών, αλλά και την προστασία των ίδιων των μεταναστών.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Πρώτο κουδούνι χωρίς εκπαιδευτικούς» και γράφει ότι ενώ ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά κατά τη έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικές οργανώσεις άλλα λένε και δεν αποκλείουν ακόμα και τη λήψη απεργιακών μέτρων. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» γράφει ότι νέο κώδικα μεταφοράς των κυπριακών αποστολών στην Τουρκία ζητά ο Κασουλίδης και ότι οι συνεννοήσεις μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Εξωτερικών για τη μετακίνηση της μαθητικής ολυμπιάδας με την τουρκική ιδιωτική εταιρεία «Πήγασος» έγιναν προφορικά. Αλλού γράφει ότι επτά άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 50 τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις βομβιστικών μηχανισμών σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Νέα δίκη με τραπεζίτες» ότι προχθές παραδόθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα ο φάκελος που προέκυψε από τις έρευνες και ανακρίσεις για την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου και επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι ανακριτές της Αστυνομίας υποβάλλουν εισήγηση σύμφωνα με την οποία υπάρχει επαρκής μαρτυρία για να κατηγορηθούν δέκα και πλέον άτομα. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι εντείνονται οι ανησυχίες για τρύπα ασφαλείας στα Κόκκινα που εκμεταλλεύονται οι διακινητές, με τη Λιμενική Αστυνομία να βρίσκεται σε επιφυλακή. Σε άλλο θέμα γράφει για πολλές διαρροές νερού λόγω των καιρικών συνθηκών στο δίκτυο υδροδότησης της Λευκωσίας.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Πρώτο κουδούνι με χίλια δυο προβλήματα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ανοικτό παραμένει ακόμα και μετά τη χθεσινή συνάντηση το μέτωπο Υπουργείου Παιδείας και δασκάλων της ΠΟΕΔ, με τους δεύτερους να επικρίνουν έντονα το Υπουργείο για καθυστέρηση στη λήψη σοβαρών αποφάσεων. Αλλού επικαλείται συνδικαλιστικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες το ΔΗΚΟ κάνει δεύτερες σκέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις και φαίνεται ότι πίσω από κλειστές πόρτες προωθείται ή αντικρίζεται με `καλό μάτι` μια λύση για τη Cyta στα πρότυπα των κυπριακών αεροδρομίων. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει για αναρχία στο λιανικό εμπόριο και ότι η κυβέρνηση καλείται να λειτουργήσει επιτέλους ως θεματοφύλακας του υπάρχοντος νόμου και να προστατεύσει αποτελεσματικά τους εργαζομένους.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: