Γιορτή Εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα Ηρακλείου: Γεύσεις και εικόνες παράδοσης




Η «Γιορτή του Εφτάζυμου» έγινε στην Κασταμονίτσα Ηρακλείου που οργανώθηκε από τον  Μορφωτικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής εφτάζυμου σε ταινία μικρού μήκους, να συμμετέχουν οι ίδιοι στο ζύμωμα και στο πλάσιμο του ψωμιού καθώς και να γευτούν  και να προμηθευτούν το παραδοσιακό εφτάζυμο.

Πρόκειται για μια γιορτή- θεσμό, αφιερωμένη στην παράδοση και στις γεύσεις του παρελθόντος, στην προσπάθεια να διατηρηθούν απαράλλακτες οι συνήθειες και οι συνταγές των χρόνων εκείνων.

Γεύσεις και εικόνες παράδοσης πλαισίωναν από νωρίς τους δρόμους του χωριού. Γυναίκες ετοίμασαν παραδοσιακά εδέσματα στα γραφικά στενά και ενθύμια της λαϊκής παράδοσης κόσμησαν τους δρόμους της Κασταμονίτσας.

Οι οργανωτές της γιορτής του Εφτάζυμου τόνισας ότι «η επιτυχία της εκδήλωσης στηρίζεται στην ομόθυμη, συγκινητική και εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων του χωριού που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως η περηφάνια, η αίσθηση φιλοξενίας και η αγάπη στην παράδοσή μας είναι ακόμη βαθιά ριζωμένες στον τρόπο ζωής και επικοινωνίας, ειδικά στους ανθρώπους της κρητικής υπαίθρου».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με κρητικό γλέντι στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: