Έρευνα για τους ψηφοφόρους του Brexit αποκαλύπτει βαθιά διαίρεση στη Βρετανία




Άνθρωποι που αισθάνονται ότι ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, με χαμηλό εισόδημα και σε περιοχές με θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, ήταν εκείνοι που αποτέλεσαν τη βασική κατηγορία Βρετανών πολιτών που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του κοινωνικού ιδρύματος Joseph Rowntree, η οποία επισημαίνει τη βαθιά διαίρεση στη βρετανική κοινωνία επί οικονομικών, μορφωτικών και κοινωνικών παραμέτρων που αποτυπώθηκε στο πώς ψήφισαν οι πολίτες στο δημοψήφισμα. Όπως σημειώνεται, καθοριστικός παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Brexit ήταν η απουσία ευκαιριών για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

«Για πολύ καιρό πολλές κοινότητες πασχίζουν να επιβιώσουν, καθώς η ευημερία της χώρας τους έχει προσπεράσει και έχουν χάσει τις ευκαιρίες για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον», είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ιδρύματος Τζούλια Άνγουϊν. Όπως πρόσθεσε, το πόρισμα της έρευνας θα πρέπει να λειτουργήσει ως «εγερτήριο», καθώς η Βρετανία δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται όπως πριν από το δημοψήφισμα.

Η κα Άνγουϊν σημείωσε ότι η ραγδαία αλλαγή του ρυθμού της οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες άφησε πολύ κόσμο στη Βρετανία εκτός ευκαιριών και δεξιοτήτων που κρίνονται απαραίτητες για την επιβίωση σε μια σύγχρονη κοινωνία και οικονομία. «Προτεραιότητα της Τερέζα Μέι θα πρέπει να είναι η υλοποίηση της δέσμευσής της να κλείσει την ψαλίδα των ανισοτήτων στη χώρα», συμπλήρωσε η επικεφαλής του Ιδρύματος Joseph Rowntree.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από τον καθηγητή Μάθιου Γκούντγουϊν του Πανεπιστημίου Κεντ, διαπίστωσε ότι το 58% των μελών νοικοκυριών με συνολικό εισόδημα κάτω των 20.000 λιρών το χρόνο ψήφισαν υπέρ του Brexit. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 λιρών ήταν μόλις 35%.

Επίσης, το 59% των ανέργων ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, έναντι 45% των πλήρως απασχολούμενων. Παράλληλα, οι ψηφοφόροι χωρίς κάποιο πτυχίο ψήφισαν υπέρ του Brexit σε ποσοστό 30% μεγαλύτερο σε σχέση με τους κατόχους κάποιου εκπαιδευτικού διπλώματος.

Σαφής ήταν και η διάκριση της ψήφου με βάση το ποιες περιοχές έχουν θέσεις εργασίας υψηλής ή χαμηλής ειδίκευσης.

Ο Βρετανός καθηγητής σχολίασε ότι «η έρευνα αποκαλύπτει πώς το δημοψήφισμα δεν αφορούσε απλώς τη σχέση μας με την ΕΕ, αλλά ήταν επίσης ένα αποτύπωμα της βαθιάς διαίρεσης που υπάρχει στην κοινωνία μας».

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: