Δυναμική επιτάχυνσης στις εξελίξεις στο Κυπριακό βλέπει ο Αβέρωφ Νεοφύτου




Οι επόμενοι μήνες για το Κυπριακό θα είναι σημαντικοί, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζοντας επίσης την εκτίμηση ότι θα υπάρξει και δυναμική επιτάχυνσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο συνάντησής του με τους παλιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε δύο αναγνώσεις των τελευταίων γεγονότων στην Τουρκία. Η μια, ανέφερε είναι η έπαρση του νεοσουλτάνου να φτάσει σε τέτοια ακραία κατάσταση που να τα τορπιλίσει όλα, ενώ όπως είπε, υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση ότι ένα απόλυτα κυρίαρχος σουλτάνος θα ήθελε να δείξει μια καλή εικόνα στη διεθνή κοινότητα. Είπε ότι ο ίδιος δεν είναι ούτε της μιας ούτε της άλλης σχολής και ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν οι πολιτικές τους θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι τα γεγονότα στην Τουρκία πρέπει να τύχουν ενός σοβαρότατου προβληματισμού, αφού όπως είπε το εκδηλωθέν πραξικόπημα έφερε στην επιφάνεια και τα εσωτερικά προβλήματα που προϋπήρχαν στην Τουρκία, θέματα που έχουν να κάνουν με βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ποιότητας της δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι όλη πολιτική συμπεριφορά στην Τουρκία θα πρέπει να έχει πείσει τους πάντες πως στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, δεν μπορούν να χωρέσουν σε μια λύση επεμβατικά δικαιώματα, εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα στην ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο.

«Αυτό θεωρώ ότι είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο στη διεθνή κοινότητα αλλά και στην Ευρώπη», ανέφερε.

Ερωτηθείς για την επιλογή της τουρκικής πλευράς να συζητήσει αυτή τη στιγμή το εδαφικό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι θετική ως κίνηση αλλά η τελική αξιολόγηση του θα είναι ανάλογη με το ποιες περιοχές θα είναι υπό εδαφική αναπροσαρμογή και επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Σε σχέση με τις συνομιλίες είπε ότι έχει καταγραφεί μια πρόοδος σε αρκετά κεφάλαια, ωστόσο την ίδια ώρα μένουν και ουσιαστικές διαφορές σε σημαντικά κεφάλαια όπως στο περιουσιακό, το εδαφικό και τα θέματα της ασφάλειας.

«Ξεκάθαρο το μήνυμά μας, πως αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λύση του Κυπριακού, την οποία επιδιώκουμε, την οποία θέλουμε και για μας είναι και παραμένει εθνική προτεραιότητα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδείξουν ότι εννοούν πραγματικά ότι θέλουν λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Θα στηρίξουμε και στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας πως οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί και εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και δυναμική επιτάχυνσης», ανέφερε.

Εθνικό Συμβούλιο: Ο Πρόεδρος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο

Σε σχέση με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβούλιο ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι από την ίδρυση του λειτουργούσε ως ένα συμβουλευτικό σώμα στον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι είναι αυτονόητο ότι ο εκάστοτε πρόεδρος έχει και τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη σύνθεση αλλά και στον τρόπο λειτουργία αυτού του οργάνου.

«Έχει συγκεκριμένες θέσεις ο Πρόεδρος, πήρε τις αποφάσεις, έχει την έγκριση των μελών στο θέμα αρχής που έχω αναφέρει και ευελπιστούμε ότι θα γίνει τουλάχιστον πιο λειτουργικό από εδώ και μπρος», ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά και των συμμετεχόντων.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα ήταν πιο χρήσιμη και η συμμετοχή ενός δεύτερου εκπροσώπου των κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι αν τα κόμματα λειτουργούν συλλογικά, είτε είναι ένας ο Εκπρόσωπος είτε δύο θα πρέπει να πάνε να ενημερώνουν λεπτομερώς τα συλλογικά τους όργανα για τις συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά και για τις θέσεις που καταθέτουν στο. Επιπρόσθετα, ανέφερε, καταγράφονται πρακτικά και ξεκαθαρίστηκε ότι σε μια εβδομάδα από τη σύγκληση και συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο, θα δίδεται στα μέλη το προσχέδιο των αποστενογραφημένων πρακτικών. Διερωτήθηκε τι χρειάζεται ο δεύτερος εκπρόσωπος αν το κάθε κόμμα έχει τα αποστενογραφημένα πρακτικά μέσα σε μια εβδομάδα, σε πλήρη λεπτομέρεια.

Ερωτηθείς για την ενημέρωση του Προέδρου για το θέμα της επίλυσης διαφορών, είπε ότι ήταν μια ενδελεχής ενημέρωση , πολύωρη, και υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό το έγγραφο που καταγράφει συναντιλήψεις, συγκλίσεις αλλά και διαφορές. Ανέφερε ότι η ομάδα Κυπριακού και το πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ θα ασχοληθεί με όλη αυτή τη σύνοψη και θα έχει τις γραπτές θέσεις επί των ζητημάτων που δυνατόν να έχουν κάποια θετική εισήγηση.

«Το εύκολο είναι να απορρίπτεις μια προσέγγιση, πρέπει παράλληλα να εισηγείσαι κάτι που να δίνει διέξοδο», ανέφερε. Όπως είπε στα σημεία όπου ο ΔΗΣΥ ενδεχομένως να έχει μια διαφορετική αντίληψη θα υπάρξει συγκεκριμένη εισήγηση.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: