Διεθνής αστυνομία για ασφάλεια: Συζήτηση με τους εμπλεκόμενους με εμπλοκή των ΗΠΑ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ανάπτυξη διεθνούς αστυνομικής δύναμης, με χαρακτήρα χωροφυλακής, αποτελεί μια από τις βασικές ιδέες που συζητούνται παρασκηνιακά ως αντίβαρο στην τουρκική θέση για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Η ιδέα αυτή συζητήθηκε μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας αλλά και με τρίτους. Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Φιλελεύθερος» την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 ενώ προχθές η τουρκική Μιλιέτ αναφέρεται σε ιδέα που μετέφερε στον Μουσταφά Ακιντζί η Βοηθός ΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως η Διεθνής Αστυνομική Δύναμη δεν θα διερευνά αδικήματα, για τα οποία θα έχουν την ευθύνη οι τοπικές αστυνομίες και η ομοσπονδιακή. Στη Δύναμη αυτή μπορούν να συμμετέχουν διάφορες χώρες, χωρίς να αποκλείονται κι αυτές που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Κυπριακό σήμερα. Όπως, δηλαδή, η Τουρκία. Η εμπλοκή των ΗΠΑ, κατά τρόπο μεσολαβητικό, στο θέμα της ασφάλειας δεν φαίνεται να έχει αποδώσει μέχρι στιγμής αν και το ζήτημα θα επιχειρήσει να εγείρει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην τουρκική ηγεσία κατά αυριανή επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ο κ. Μπάιντεν ανέλαβε να μεταφέρει μήνυμα του Πρόεδρου Αναστασιάδη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της ασφάλειας, ξεκαθαρίζοντας πως η Λευκωσία δεν αποδέχεται εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων .

Ερωτηματικά, πάντως, δημιουργούνται για το χρόνο της διαρροής στην τουρκική Μιλιέτ, αλλά πρωτίστως ο τρόπος παρουσίασης του θέματος.

Η ανταπόκριση του Σεφά Καραχασάν στην Μιλιέτ, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την πρόταση της κ. Νούλαντ, η εσωτερική ασφάλεια των συνιστώντων πολιτειών θα κατοχυρώνεται από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Για μια καθορισμένη περίοδο, στο νησί θα τοποθετηθεί μια διεθνής δύναμης, στην οποία θα βρίσκονται και Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται επίσης να πρόσθεσε ότι βλέπει πως οι Τ/κ δεν θεωρούν επαρκή για την ασφάλειά τους την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και – πάντα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα – και αντιμετωπίζει θετικά ένα φιλικό διακανονισμό μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας (για το θέμα της ασφάλειας) και να υποστήριξε ότι στην Κύπρο μπορεί να τοποθετηθεί μια δύναμη χωροφυλακής 2.500 ατόμων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηρίζει η Μιλλιέτ, φέρεται να είπε επίσης ότι σε περίπτωση που προκύψει μια σύγκρουση, ο Πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους, οι Πρόεδροι των συνιστώντων πολιτειών και οι αστυνομίες των δύο πολιτειών θα διαβουλευθούν για το τί πρέπει να γίνει και θα μεταφέρουν τις αποφάσεις τους στον Διοικητή της διεθνούς δύναμης, ο οποίος θα προέρχεται από χώρα εκτός της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βρετανίας. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο που παρουσίασε την ανταπόκριση της Μιλιέτ, ο κατοχικός ηγέτης παρουσιάζεται να βλέπει θετικά ένα σύστημα εγγυήσεων που θα προκύψει και πως οι Τ/κ δεν αρκούνται με τις εγγυήσεις που θα προκύψουν από μια άλλη χώρα, πλην της Τουρκίας, ή από την ίδρυση (της ομόσπονδης Κύπρου) και πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με όλες τις εγγυήτριες χώρες.

Όχι σε εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων

Τη θέση ότι η όποια λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να προνοεί την παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο εξέφρασε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος και διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει θετικά η Τουρκία να εγγυηθεί την Τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

«Δεν μπορεί η όποια λύση του Κυπριακού να προνοεί παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο και επεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε τρίτη χώρα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ για την πρόταση της Αμερικανίδας αξιωματούχου Βικτώρια Νούλαντ για δημιουργία διεθνούς δύναμης χωροφυλακής, με συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτών.

ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ: «Να μην μιλάτε εκ μέρους Τ/Κ» – Επίθεση «υπεξ» κατά Χριστοδουλίδη

Με ανακοίνωσή του το «υπουργείο εξωτερικών» συστήνει στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποφεύγει να εκφράζει θέσεις εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν, κατά το ίδιο, τις δικές τους εκλελεγμένες «αρχές», ενώ σημειώνει ότι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις που παρέχει η Τουρκία δεν θα αντικατασταθούν ποτέ από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα με ανακοίνωση το «υπέξ» αναφέρει ότι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις που παρέχονται από την Τουρκία δεν θα αντικατασταθούν ποτέ από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ και προσθέτει ότι η αποτελεσματική και ντε φάκτο εγγύηση της Τουρκίας είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη ότι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας θα είναι αρνητική για τους Τουρκοκύπριους δεν είναι λογική.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι δηλώσεις για την ασφάλεια και το θέμα των εγγυήσεων παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν στο τέλος σε μια, κατά το ίδιο, πενταμερή συνάντηση, βλάπτουν την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το «υπέξ» η δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη ότι δεν υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε εγγύηση εκτός από την ΕΕ μετά από μία λύση, δείχνει ότι η Ε/κ πλευρά δεν κατανοεί ή επιμένει να μην κατανοεί την στάση της Τ/κ πλευράς γι αυτό το θέμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: