Μπορούν να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια λέει ο Χριστοδουλίδης




Λευκωσία: Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν από τη μια την επιχειρηματολογία μας για την ανάγκη μη ύπαρξης εγγυήσεων μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού αλλά και θέτει τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ενώπιον ενός ξεκάθαρου διλήμματος σε σχέση με ποιο μέλλον επιθυμούν: είτε σε μια επανενωμένη πατρίδα κράτος -μέλος της ΕΕ ή με την Τουρκία με τις εξελίξεις όπως τις βιώνουμε τον τελευταίο καιρό.

Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ταυτόχρονα πως μπορούν να υπάρξουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. Διάφορα επίπεδα ασφάλειας, με σημαντικότερο τις πρόνοιες της ίδιας της λύσης, που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τον Κυπριακό λαό και όχι τις στρατηγικές ή άλλες επιδιώξεις της όποιας τρίτης χώρας, είπε στον «Φ» ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει επίσης πως η ύπαρξη τουρκικών εγγυήσεων δεν θα είναι αρνητική μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, «αφού κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προσφέρει στην Τουρκία ευκαιρία και αφορμή για συνεχή εμπλοκή στη διαχείριση των θεμάτων αρμοδιότητας τους».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αξιολογώντας τις εξελίξεις στην περιοχή μας, ανέφερε πως καθιστούν ακόμα περισσότερο αναγκαίο όπως μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, ο ρόλος της Κύπρου ως παράγοντας ασφάλειας και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω.

-Αυτή την εβδομάδα αναμένεται και επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, στην Τουρκία. Πώς αξιολογείτε αυτή την επίσκεψη και τι αναμένεται σε σχέση με το Κυπριακό; Μπορεί η Κύπρος να αποτελέσει «παράπλευρη απώλεια» σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, Τουρκία και ΗΠΑ;
-Σίγουρα ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, λόγω και της συγκυρίας που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό όσο και για το ότι, όπως είναι ευρέως γνωστό, διαχρονικά επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, θα συζητήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκία και το Κυπριακό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Αντιπροέδρου η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μεταφορά συγκεκριμένου μηνύματος σε σχέση με το Κυπριακό. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινής και να επισημαίνουμε το γεγονός ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο καλύτερο δυνατό σημείο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, των συζητήσεων του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Τουρκία αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και όχι το Κυπριακό και τα δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η ανάγκη επίδειξης από πλευράς Τουρκίας εποικοδομητικής στάσης. Η δύσκολη φάση στις σχέσεις των δύο χωρών αναμφίβολα περιορίζει τη δυνατότητα του Αμερικανού Αντιπροέδρου να ασκήσει πίεση για το Κυπριακό στην Τουρκία αφού κύριος στόχος της επίσκεψης θα είναι η βελτίωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράπλευρη απώλεια αφού όλοι αναγνωρίζουν από τη μια την εποικοδομητική στάση και ξεκάθαρη βούληση της δικής μας πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι είναι η Άγκυρα που θα πρέπει να απομακρυνθεί από διαχρονικές θέσεις, όπως για παράδειγμα η επιμονή της για συνέχιση ρόλου εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο.

-Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην περιοχή τη λύση του Κυπριακού; Το αποτυχημένο πραξικόπημα για παράδειγμα.
-Αναμφίβολα οι εξελίξεις γενικότερα στην περιοχή μας, στην ιδιαιτέρως σημαντική και στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επηρεάζουν τις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού όπως επίσης και τις πρόνοιες μιας ενδεχόμενης λύσης. Είναι εξάλλου αυτός ένας από τους λόγους που παρατηρείται διεθνώς ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Ανάμεσα σε άλλα για παράδειγμα, οι εξελίξεις στην περιοχή μας καθιστούν ακόμα περισσότερο αναγκαίο όπως μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού, ο ρόλος της Κύπρου ως παράγοντας ασφάλειας και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Αυτή η εικόνα δηλαδή που επικρατεί σήμερα σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη χώρα μας, που είναι αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων και συντονισμένων δράσεων της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, ενισχύει και την ανάγκη, μέσα από τη λύση του Κυπριακού, η χώρα μας να ενισχύσει το ρόλο της ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, ως μια προβλέψιμη χώρα που να μπορεί ουσιαστικά να ασκεί τον ρόλο της ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, να είναι ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή όπως και ο εκπρόσωπος των γειτονικών μας κρατών στην ΕΕ. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ που υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αριθμό κρατών για τις διεργασίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
Όσον αφορά τώρα συγκεκριμένα το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και πώς αυτό επηρεάζει τις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού, θεωρώ ότι η εν λόγω εξέλιξη επηρεάζει ποικιλοτρόπως. Για παράδειγμα, πιο συγκεκριμένα, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν την ανάγκη, και για μας και για τους Τουρκοκύπριους, για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν αφού μια τέτοια εξέλιξη είναι και ο μοναδικός τρόπος τερματισμού της κατοχής, επανένωσης της πατρίδας μας και αποχώρησης της Τουρκίας από την Κύπρο. Δεν υπάρχει άλλη οδός από την επίλυση του Κυπριακού για να απομακρυνθεί η Τουρκία από την Κύπρο. Τούτου λεχθέντος, οι εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν και την ανάγκη όπως μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού να μην προβλέπεται ο όποιος ρόλος, εγγυητικός ή άλλος, για την Τουρκία στην Κύπρο.

-Συντηρείται για κάποιο λόγο το θέμα των εγγυήσεων. Η τουρκική πλευρά επιμένει στις εγγυήσεις. Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπάρχουν φόρμουλες που θα μπορούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές; Από ό,τι γνωρίζουμε, το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα στη διάρκεια της επίσκεψής σας με τον κ. Κασουλίδη, όπου είχατε συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά.
-Οι όποιες πρόνοιες του 1960 που χρησιμοποιήθηκαν αυθαίρετα από την Τουρκία για να δημιουργηθεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Πέραν από αυτό, τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από το 1960. Βρισκόμαστε στο 2016, τα διεθνή δεδομένα και πρακτικές είναι πολύ διαφορετικά, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα Κράτος Μέλος της ΕΕ και η ιδιότητα αυτή, σε συνδυασμό με τις πρόνοιες της ίδιας της λύσης του Κυπριακού, είναι οι καλύτερες ασφαλιστικές δικλίδες για το σύνολο του Κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ο Κυπριακός λαός και η Κύπρος δεν χρειάζονται να «ελέγχονται» από την όποια τρίτη χώρα και χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι την ίδια προσέγγιση εκδηλώνουν δημόσια, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, και μια σημαντική μερίδα Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας. Εξάλλου, η ύπαρξη τουρκικών εγγυήσεων δεν θα είναι μόνο κάτι αρνητικό για τους Ελληνοκύπριους (και θα τους οδηγήσει σε απόρριψη ενός σχεδίου λύσης που προνοεί κάτι τέτοιο) αλλά και αρνητική εξέλιξη για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, αφού κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προσφέρει στην Τουρκία ευκαιρία και αφορμή για συνεχή εμπλοκή στη διαχείριση των θεμάτων αρμοδιότητας τους. Αυτό εξάλλου συμβαίνει σήμερα και αποδεικνύεται ξεκάθαρα από αριθμό εξελίξεων στις κατεχόμενες περιοχές όπου οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας βιώνουν την παρέμβαση της Τουρκίας. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα αυτή η διάσταση ενδεχόμενων τουρκικών εγγυήσεων μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Είναι μέσα στο ίδιο πλαίσιο που οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία ενισχύουν από τη μια την επιχειρηματολογία μας για την ανάγκη μη ύπαρξης εγγυήσεων μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού αλλά και θέτει τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ενώπιον ενός ξεκάθαρου διλήμματος σε σχέση με ποιο μέλλον επιθυμούν: είτε σε μια επανενωμένη πατρίδα Κράτος Μέλος της ΕΕ ή με την Τουρκία με τις εξελίξεις όπως τις βιώνουμε το τελευταίο καιρό.
Άρα ναι, θεωρώ ότι μπορούν να υπάρξουν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλίδες για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. Διάφορα επίπεδα ασφάλειας, με σημαντικότερο τις πρόνοιες της ίδιας της λύσης, που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τον Κυπριακό λαό και όχι τις στρατηγικές ή άλλες επιδιώξεις της όποιας τρίτης χώρας.

-Το Κυπριακό εισέρχεται αυτή την εβδομάδα σε μια νέα φάση. Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μέχρι το τέλος Ιουλίου θεωρείτε ότι υπάρχουν δυνατότητες για σημαντικές συγκλίσεις; Ποιο το νέο χαρακτηριστικό αυτής της φάσης;
-Κατά τη διάρκεια των 7 συναντήσεων μεταξύ 23 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου, που ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης φάσης, θα συζητηθούν θέματα και από τα 6 κεφάλαια του Κυπριακού. Θέματα τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής συζητηθεί διεξοδικά καθώς επίσης θέματα, που από την μέχρι στιγμής συζήτηση, προκύπτει διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ταυτόχρονα αναμένεται να γίνει ενημέρωση απο πλευράς κ. Ακιντζί για τα αποτελέσματα της μακράς συνάντησης του με τον κ. Ερντογαν στην Τουρκία.
Στόχος των δύο ηγετών είναι μέσα από τις συναντήσεις αυτές και την συζήτηση που θα διεξαχθεί να καταστεί εφικτό να επιτευχθούν περαιτέρω συγκλήσεις ή/και συναντιλήψεις στα θέματα διαφωνιών. Να υπενθυμίσω επίσης ότι θα συζητηθούν περαιτέρω και τα κεφάλαια του Εδαφικού και της Ασφάλειας και Εγγυήσεων και ευελπιστούμε ότι θα καταστεί εφικτό να υπάρξει πρόοδος. Πρόκειται για μια ουσιαστική και θα έλεγα κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων κατά την διάρκεια της οποίας είναι αναγκαίο, πέραν των πιο πάνω, να συζητηθούν και θέματα που άπτονται την εφαρμογής της λύσης, της πρώτης μέρας της λύσης, της οικονομικής πτυχής της επανένωσης κ.ο.κ. Και επειδή πρόσφατα γίνονται διάφορες δηλώσεις απο κάποιους για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία στο σύντομο μέλλον, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, και αυτό έπραξε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι τα αποτελέσματα αυτής της νέας εντατικοποιημένης φάσης που ξεκινά στις 23 Αυγούστου θα κρίνουν αποκλειστικά το πως μπορεί να προχωρήσει και να εξελιχθεί η όλη διαδικασία.

-Μετά τις επτά συναντήσεις στην Κύπρο ακολουθεί η Νέα Υόρκη. Αναμένετε εκπλήξεις; Ακούστηκε για συνάντηση του Προέδρου με Γ.Γ. Ηνωμένων Εθνών και κ. Ακιντζί.
-Γύρω στις 17-18 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει και να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει η όποια πρόσκληση για κοινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τον κ. Ακιντζί. Και σίγουρα, για λόγους που γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται όλοι πολύ καλά, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση την βδομάδα της Γενικής Συνέλευσης. Εκείνο επίσης που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σχέση με το ενδεχόμενο πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης είναι να συντρέχουν εκείνοι οι λόγοι που να την καθιστούν αναγκαία, να υπάρχει, δηλαδή, πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο συζήτησης και στόχος. Όπως για παράδειγμα την συνάντηση που έγινε στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2016 και αποσκοπούσε στο να ενημερωθεί ο ΓΓ για την πραγματική κατάσταση στο τραπέζι των συνομιλιών. Υπήρχε δηλαδή προστιθέμενη αξία. Άρα, όπως ανέφερα και στην προηγούμενη σας ερώτηση όλα εξαρτώνται αποκλειστικά απο τοα αποτελέσματα της νέας εντατικοποιημένης φάσης που ξεκινά την προσεχή Τρίτη.

Τον Οκτώβριο τριμερής στο Κάιρο και τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ

-Πώς προχωρούν οι σχεδιασμοί με τις Τριμερείς συναντήσεις; Υπάρχουν σχεδιασμοί αυτή την περίοδο;
-Έχουν ήδη καθορισθεί οι επόμενες τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών με την Αίγυπτο το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου στο Κάιρο και με το Ισραήλ την πρώτη βδομάδα Δεκεμβρίου στα Ιεροσόλυμα. Στο διάστημα από την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέχρι την επόμενη υλοποιούνται τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο τα όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών. Οι συναντήσεις αυτές δηλαδή έχουν πλέον πολύ συγκεκριμένη και ουσιαστική μορφή, υλοποιώντας τα όσα αποφασίζονται και συμφωνούνται σε πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο Αρχηγών Κρατών και δεν περιορίζονται σε απλές Διακηρύξεις ή ευχολόγια. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεις και με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Αίγυπτο, ενώ στις 25 Αυγούστου αναμένεται στην Κύπρο ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου για την υπογραφή μιας από τις τρεις Διακρατικές Συμφωνίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται επίσκεψη του Υπουργού Ενεργείας στα Ιεροσόλυμα για διαβουλεύσεις με τον Ισραηλινό ομόλογο του.
Μέσα στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μας με όλα τα γειτονικά μας κράτη αλλά και της σύστασης νέων τριμερών σχηματισμών, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιορδανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, αναμένεται στην Λευκωσία στις 8 Σεπτεμβρίου για επίσκεψη εργασίας ο Ιορδανός βασιλιάς κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν σημαντικά και πολύ ουσιαστικά θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος –
– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/327651/kyv-ekprosopos-se-varos-kai-ton-tourkokyprion-oi-engyiseis#sthash.EtrAedYv.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: