Ξεκαθάρισμα προθέσεων για αγωγό: Νετανιάχου και Αναστασιάδης συζητούν για ενεργειακά




Του Κώστα Βενιζέλου

Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στις σημερινές συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, αν και κάποια ζητήματα δεν φαίνεται να επείγουν, μετά και τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Η μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ γίνεται με πρωτοβουλία του ιδίου καθώς, όπως πληροφορούμαστε, στη Λευκωσία λάμβαναν διάφορα ανησυχητικά μηνύματα. Κυρίως αυτά που προέρχονται από τον υπουργό Ενέργειας, Yuval Steinitz, ο οποίος παρουσιάζεται υπέρμαχος της μεταφοράς με αγωγούς φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανεξάρτητα των ενστάσεων της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες πηγές, στην ατζέντα των Αναστασιάδη και Νετανιάχου θα βρίσκεται ψηλά το θέμα του αγωγού. Η Λευκωσία επιμένει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν από την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και τούτο το έχει καταστήσει ξεκάθαρο και δημοσίως με δηλώσεις τόσο του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Από πλευράς Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα από τον υπουργό Ενέργειας, η προσέγγιση είναι πως ο αγωγός θα γίνει από το κοίτασμα μέχρι τις νότιες ακτές της Τουρκίας, μέσω κυπριακής ΑΟΖ, μήκους 500 χιλιομέτρων. Τα θέματα που εγείρονται επί του θέματος αυτού, σε αυτή τη χρονική φάση, είναι δύο:

Πρώτον, εάν και μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία και με το μεταπραξικοπηματικό τοπίο οι Ισραηλινοί θα συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο με τον αγωγό.

Δεύτερον, το ερώτημα που εγείρεται, επίσης, είναι κατά πόσο υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν μετά και τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Το θέμα του αγωγού θα απασχολήσει σε έναν περίπου χρόνο τους εμπλεκόμενους και μη. Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για ποια Τουρκία θα γίνεται λόγος, ενώ σημειώνεται συναφώς πως δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας- Ισραήλ. Γι’ αυτό και σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση του θέματος είναι πρόωρη, αν και είναι πρόδηλο πως αυτό που θέλει να διασφαλίσει η Λευκωσία είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να παρακαμφθεί εάν οι σχεδιασμοί που έχουν προαναγγελθεί  προχωρήσουν. Είναι σαφές πως εάν το Ισραήλ επιμείνει στη θέση που διατυπώνει ο υπουργός Ενέργειας, τότε οι σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστούν.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τις συνομιλίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία. Είναι με ενδιαφέρον που θα ακούσει η κυπριακή αντιπροσωπεία τις εκτιμήσεις του Τελ Αβίβ για τα όσα διαδραματίζονται και θα ακολουθήσουν στην Τουρκία. Το Ισραήλ διαθέτει περισσότερες προσβάσεις και ως εκ τούτου καλύτερη εικόνα για τα διαδραματιζόμενα.

Επίσης, η ατζέντα περιλαμβάνει το θέμα της ανάπτυξης των κοινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου Κύπρου και Ισραήλ. Υπό διαμόρφωση είναι συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών. Αν και στο πεδίο αυτό φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη συζητήσεις να γίνουν, ωστόσο, στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Calcalist αναφέρεται πως στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που προηγήθηκαν της σημερινής που θα πραγματοποιηθεί απόψε, ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz φέρεται να έχει προτρέψει την πρέσβη της Κύπρου στο Ισραήλ, Θεσσαλία-Σαλίνα Σάμπου, να προωθήσει τη συμφωνία. Να στείλει, δηλαδή, το μήνυμα στη Λευκωσία πως πρέπει να κινηθούν γρηγορότερα οι συζητήσεις και να υπάρξει κατάληξη (λες και είναι η Κύπρος που καθυστερεί!).

Παράλληλα με τα θέματα αυτά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται στο ταξίδι από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Νέα τριμερή πριν το τέλος του χρόνου

Ζητήματα που αφορούν την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, θα συζητήσουν απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, θα υπάρξει προγραμματισμός για μια τριμερή συνάντηση κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος του χρόνου, ωστόσο, τούτο θα πρέπει να συζητηθεί και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα.

Μια πρώτη κουβέντα έγινε την περασμένη Παρασκευή, στη σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών( Κοτζιάς, Κασουλίδης, Χριστοδουλίδης). Στην ατζέντα της αποψινής συνάντησης θα είναι και η συνεργασία σε διάφορα άλλα ζητήματα, όπως αυτά της ασφάλειας, τουρισμού και της μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Περιμένουν τη σειρά τους για εκκαθαρίσεις στα κατεχόμενα

Στα κατεχόμενα αναμένουν με ανησυχία πότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ασχοληθεί μαζί τους. Πότε, δηλαδή, οι έρευνες και οι εκκαθαρίσεις θα αγγίξουν την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Αυτό που αναμένεται πρώτα να γίνει είναι οι εκκαθαρίσεις στον κατοχικό στρατό. Και βέβαια, εάν ο Ερντογάν θέλει να κρατήσει τα προσχήματα, πως πρόκειται για άλλο «κράτος», τότε δεν θα γίνουν συλλήψεις αλλά ανακλήσεις. Θα πάρει τους «ύποπτους» και «πραξικοπηματίες» πίσω στην Τουρκία.

Την ημέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία , ο τουρκικός κατοχικός στρατός δεν κινήθηκε καθόλου. Η ηγεσία του επέλεξε να κλείσει το στρατό εντός των στρατοπέδων για να μην κινείται στους δρόμους ενώ υπήρξαν μεν αυξημένα μέτρα ασφάλειας, όχι όμως ιδιαίτερα ευδιάκριτα. Είναι σαφές πως όταν αρχίσει η «επιχείρηση Κύπρος», η μπάλα δεν θα πάρει μόνο στρατιωτικούς, αλλά και οπαδούς του Γκιουλέν, που φαίνεται πως υπάρχουν στην κατεχόμενη περιοχή( δεν είναι τυχαίο που κάποιοι έσπευσαν να κάψουν βιβλία και Cd του Ιμάμη).

Γενικά, στα κατεχόμενα ενώ βρίσκονται σε στάση αναμονής, κάνοντας διάφορά σενάρια για τη συνέχεια,  θεωρούν σίγουρο ότι ο μέγας σουλτάνος δεν πρόκειται να τους ξεχάσει. Την ίδια ώρα, το Κυπριακό σίγουρα θα επηρεασθεί και κυρίως σε ότι αφορά τα θέματα που «αφορούν την Τουρκία». Η Τουρκία δεν πρόκειται να ασχοληθεί σύντομα με άλλα θέματα, πλην των εσωτερικών ζητημάτων, της εκκαθάρισης και της πλήρης επικράτησης του Ερντογάν έναντι των αντιπάλων του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: