Τόκιο: Τελεσίδικη και δεσμευτική για την Κίνα η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης




Η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι οριστική και νομικά δεσμευτική και τα μέρη της υπόθεσης θα πρέπει να συμμορφωθούν, δήλωσε σήμερα η Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα ανέφερε σε δήλωσή του πως η Ιαπωνία υποστηρίζει με συνέπεια τη σημασία της κυριαρχίας του δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, και όχι τη χρήση δύναμης εξαναγκασμού, στην αναζήτηση μιας διευθέτησης στις θαλάσσιες διαμάχες.

Άκυρη η απόφαση απαντά το Πεκίνο

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου για διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος των Φιλιππίνων. “Η απόφαση είναι άκυρη”, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Τόκιο, Ιαπωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: