Το Βέλγιο εκδίδει στη Γαλλία δύο άτομα σχετιζόμενα με τις επιθέσεις στο Παρίσι




Ο Μοχαμέντ Αμρί και ο Αλί Ουλκαντί, οι οποίοι κατηγορούνται πως βοήθησαν τον ύποπτο-κλειδί για τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, τον Σαλά Αμπντεσλάμ, εκδόθηκαν σήμερα στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Οι δύο άνδρες παραδόθηκαν στη γαλλική δικαιοσύνη σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος τους από τους δικαστές που έχουν αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Η δικαιοσύνη του Βελγίου είχε δώσει τον Ιούνιο το πράσινο φως για την παράδοση των υπόπτων στη Γαλλία. Ο Μοχαμέντ Αμρί, 27 ετών, φέρεται να μετέφερε με αυτοκίνητο τον Αμπντεσλάμ πίσω στις Βρυξέλλες λίγες ώρες αφότου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, μαζί με τον Χάμζα Ατού, ο οποίος εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία.

Ο Αμρί είχε συλληφθεί την 14η Νοεμβρίου στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, μια συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας από την οποία προέρχονται πολλοί από τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις του Παρισιού.

Ο Αλί Ουλκαντί, 31 ετών, Γάλλος που ζει στο Μόλενμπεκ, είχε μεταφέρει με αυτοκίνητο τον Αμπντεσλάμ στις Βρυξέλλες την επομένη των επιθέσεων, σύμφωνα με τον συνήγορό του.

Την 9η Ιουνίου η βελγική δικαιοσύνη έδωσε επίσης το πράσινο φως για την έκδοση στη Γαλλία άλλου ενός υπόπτου για τις επιθέσεις του Παρισιού, του Μοχαμέντ Αμπρινί, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από γάλλους δικαστικούς.

Πάντως αυτός ο τελευταίος δεν θα παραδοθεί στις γαλλικές αρχές «άμεσα», καθώς αντιμετωπίζει δίωξη από τις βελγικές αρχές για τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους την 22η Μαρτίου στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και το μετρό των Βρυξελλών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: