Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου υποψήφιο για το βραβείο Lux




Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, είναι μία από τις δέκα ταινίες που είναι υποψήφιες για το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά το Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο Διεθνές τμήμα του 70ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου πριν λίγες ημέρες, η τρίτη και πολυσυζητημένη μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου έρχεται ξανά στην επικαιρότητα διεκδικώντας το βραβείο LUX που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια από τη θέσπισή του.

Η ανακοίνωση των δέκα ευρωπαϊκών ταινιών που θα διεκδικήσουν φέτος το βραβείο έγινε στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Πέραν από το «Suntan», υποψήφιες για το φετινό βραβείο LUX είναι το «Toni Erdmann» της Γερμανίδας Μάρεν Αντε, που ξεχώρισε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «A Syrian Love Story» του Σιν Μακ Άλιστερ, το «La Pazza Gioia» (Like Crazy) του Πάολο Βίρτζι, το «L’ avenir» της Μία Χάνσεν Λοβ, το «Sieranevada» του Κρίστι Πούιου, το «Krigen» (A War) του Τομπίας Λίντχολμ, το «Cartas da Guerra» (Letters From War) του Ίβο Φερέιρα, το « Peine J’ouvre les Yeux» (As I Open My Eyes) της Λειλά Μπουζίντ, καθώς και το γαλλοελβετικό animation «Ma Vie de Courgette» (My Life as a Courgette) του Κλοντ Μπαρά.

Τελευταία φορά που ελληνική ταινία είχε φτάσει στις 10 υποψήφιες για το βραβείο Lux ήταν το 2014, το «Xenia» του Πάνου Κούτρα, το οποίο δεν είχε καταφέρει να φτάσει, όμως στις τρεις φιναλίστ για το βραβείο. Είχαν προηγηθεί η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, που διεκδίκησαν το βραβείο Lux το 2010 και το 2011 αντίστοιχα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: